fonradar

Bağış Ve Yardımlar Hakkında.

greatviper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Mar 2014
Mesajlar
109
Konum
Antalya
Merhaba sayın forum yazarı arkadaşlarım.Acemi sayılırım bir yanlışım olursa kusruma bakmayın.Benim,şirket olarak yaptığımız bir bağışla ilgili bir sorum olacaktı. Belediye, bir mobilya firması olan A firması ile anlaşıp ilçe huzurevine mobilya aldırıyor.Bizde şirket olarak 5000 tl bağış yapmak üzere o A firmasına havale çıkarıyoruz. Yani biz parayı mobilya şirketine gönderiyoruz onlar mobilyaları huzurevine gönderiyorlar. A şirketi üzerinden huzurevine bağış yapmış oluyoruz ve A firması bize 5000 tl fatura ve tahsilat makbuzu kesip gönderdi.Şu şekilde kayıt yaptım sizinde görüşlerinizi almak istiyorum.

1-) 689.01 bağış ve yardım hsb._____5.000 (borç)
2-) 320.01 A firması________5.000(alacak)
3-) 320.01 A firması_______5000(borç)
4-) 102.01 x bankası_________5.000 (alacak)

689 u kullanmak dogru mudur yoksa gider olarak yazabilirmiyiz görüşlerinizi rica ediyorum ve gider olarak yazarsak kdv ' yi indirim konusu yapabilir miyiz?
Teşekkürler.
 
İlk olarak KDV hesaplanması açısından değerlendirecek olursak;
KDVK' nun 17. maddesi 1.nolu bendinde sayılan;

Genel ve katma bütçeli daireler,
il özel idareleri,
belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler,
üniversiteler,
döner sermayeli kuruluşlar,
kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,
kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
siyasi partiler ve sendikalar,
kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,
kamu menfaatine yararlı dernekler,
tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar

Bu kuruluş ve/veya kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan her türlü teslim ve hizmetler, KDV istisna edilmiştir.

Fakat KDVK 17/2-a bendinde, hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarları gibi kuruluşlar, öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve sakat bakım ve huzurevleri, parasız fukara aşevleri, düşkünevleri ve yetimhaneleri sayılmıştır. Bu müesselere yapılacak olan bedelsiz teslimlerin hizmetlerin vergiye tabi olmaması için KDVK 'nun 17. maddesi 1. bendinde sayılmış olan kurum ve kuruluşlar tarafından işletilmesi gerekmektedir.

Öncelikle birinci dikkat etmemiz gereken husus şu ki; bağış yaptığımız kurum kimlerce işletilmekte ?

KDV iadesi açısından değerlendirirsek ;

KDVK'nun 30/a Maddesi'ne göre ;Vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi'nin hiçbir suretle indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Fakat KDVK 58. madde uyarınca; Bedelsiz teslimlere ait olup indirim konusu yapılamayan KDV gelir veya kurumlar matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

Bağış ve yardımın gider olarak dikkate alınabilecek kısmı hususunda ise şu konu önem arz etmektedir; İlgili yıla ait kurum kazancının % 5 ile sınırlandırılmıştır.

Sayın D.İNAN,

Kanun maddeleri ile birlikte vermişsiniz cevabı fakat soruya uygun bir cevap değil.

Şöyle ki,soruda sorulan yapılan harcama hzuurevine alınan bir eşya bunu bağış ve yardım giderleri ile bağdaşlaştıramayız.

Sizin verdiğiniz cevapta KDVK madde 17/1

1. Kültür ve Eğitim Amacı Taşıyan İstisnalar:
Genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasî partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların:

a) İlim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetleri,

b) Tiyatro, konser salonu, kütüphane, sergi, okuma ve konferans salonları ile spor tesisleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kültür ve eğitim faaliyetlerine ilişkin teslim ve hizmetleri,


Yani yukarıda sayılan kurumlara yapılan bağışların KDV tutarını indirebilmeniz için KDVK madde17/1-a-b de belirtilen koşulları sağlamanız lazım ki soruda zaten indirime konu KDVK madde 17/1-a-b fıkralarını kapsamıyor.

Diğer cevabınızda ise,

KDVK madde 17/2

2. Sosyal Amaç Taşıyan İstisnalar:
a) Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların hastane, nekahathane, klinik, dispanser, prevantoryum, sanatoryum, kan bankası ve organ nakline mahsus bankalar, anıtlar, botanik ve zooloji bahçeleri, parklar ile veteriner, bakteriyoloji, seroloji ve distofajin laboratuvarları gibi kuruluşlar, öğrenci veya yetiştirme yurtları, yaşlı ve (6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 03.05.2013) engelli (7) bakım ve huzurevleri, parasız fukara aşevleri, düşkünevleri ve yetimhaneleri işletmek veya yönetmek suretiyle ifa ettikleri kuruluş amaçlarına uygun (6009 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle değişen ibare Yürürlük; 01.08.2010)teslim ve hizmetleri ile bunlardan sağlık hizmeti sunanların teşhis ve tedaviye yönelik olarak birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler(*****),


Göreceğiniz gibi kırmızı ile çizdiğim kısım KDVK madde 17/1'de sayılan kuruluşlara ait olan KDVK madde 17/2 de beliritilen kuruluşları birbirleri ile birlikte yaptıkları kırmızı ile çizdiğim kısımlar üzerinde kendileri arasında KDV tutarlarını indirim konusu yapabilirler.


Şimdi siz sadece KDV ele almışsınız oysa soruya cevabı asıl KVK madde 10/1-ç verecektir görelim şimdi.

(1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

ç) (c) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve (6322 sayılı kanunun 36.maddesiyle değişen ibare; Yürürlük 15.06.2012)rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin(**) ve Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının (6525 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle eklenen ibare. Yürürlük; 27.02.2014) inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.

Göreceğiniz gibi kırmızı çizgi ile belirtiğim kanun maddesi ile hangi giderlerin indirim konusu yapılacağı gayet açık ve net şekilde belirtilmiştir.

Bu durumda huzuevine alınan eşya'nın fatura toplam tutarı KKEG niteliği kazanak olup muhasebe kayıtlarına bu şekilde alınması gerekmektedir.

İyi Günler.
 
Son düzenleme:
Üst