Bağış ve Yardımlar

Üyelik
7 Eki 2009
Mesajlar
5
Kamu yararına hizmet veren ve vergiden muaf Bir vakıfa bedelsiz olarak bağış kapsamında Limited Şirketimiz mevcut ürünlerinden vererek fatura kesmiştir.
Kestiğimiz faturada sadece malın maliyeti gösterilmiş olup kdv gösterilmemiştir.

Kesmiş olduğumuz Faturanın bedelini KDV beyannamemizde Kısmı İstisna Kapsamına Giren İşlemler Bölümünde ; Kanunun (17/1) maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan teslim ve hizmetler kısmına yazmam ve yüklenilen kdv bölümüne 0 yazmam doğrumudur?

Bu yapılan bağışla ilgili kdv beyannamesinde nasıl gösterilmeli ve yapılması gereken muhasebe kayıtları nasıl olmalıdır?

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Bağış ve Yardımlar

Bağışın içeriği nedir? Gıda bankacılığı kapsamında değerledirilecek ürünlerden mi? (Gıda, temizlik, giyecek, yakacak)
 
Ynt: Bağış ve Yardımlar

Temizlik ürünler satan bir firmayız.
Fırça ve faraş gönderilmiştir.
 
Ynt: Bağış ve Yardımlar

1. Yaptığınız bağışlar, Kamuya yararlı vakfın faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli ürünlerden ise tamamını kurumlar vergisinde indirim konusu yapabilirsiniz (K.V.K. 10/1ç) KDV beyannamesinde 17/2-b Kanunun (17/1) maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan teslim ve hizmetler kısmını doldurabilirsiniz.
2. Faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli ürünlerden değilse Gıda Bankacılığı kavramına bakabiliriz. Gıda bankacılığından bahsedebilmek için, bağışı kabul eden vakfın senedinde "ihtiyacı bulunanlara gıda, temizlik, giyecek ve yakacak yardımı yapabilmesine" ilişkin hükümlerin bulunması gerekmektedir. Eğer vakıf senedinde bu hükümler varsa düzenlenen faturada "İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır. " ibaresinin yer alması zorunludur. Bu şekilde düzenlenen fatura ile kurumlar vergisinde indirim konusu yapabilirsiniz. KDV beyannamesinde 17/2-b Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan maddesini doldura bilirsiniz. KDV iadesi almak istemiyorsanız yüklenilen kdv bölümünü 0 yazabilirsiniz.
Bağışladığınız ürünlerle ilgili indirdiğiniz kdv'yi ilave edilecek kdv kısmına yazarak çıkış yapmalısınız. Muhasebe kayıtlarına gelirsek ilgili ürünleri hem gelir hem gider yazarak kayıtlarımıza alırız.
Örnekleyecek olursak:
1.000 Tl + KDV lik giriş fiyatı bulunan ürünü bağışladık

770 ilgili hesap 1.180tl borçlu
600 1.000tl alacaklı
391 ilave kdv 180tl alacaklı
 
Üst