Bağkur Borcu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ak1n
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
16 Nis 2013
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Merhabalar;

bu sorun için uzun zamandır cevap arıyoruz. Umarım yardımcı olabilecek birileri olur.

Annem, 1994'te başlayıp 1,5 yıl boyunca bakkal işletti. (Ancak, Esnaflar Odası'nda kaydı bulunmuyor.)
Bu 1,5 yıl boyunca bağkurunu ve vergisini ödedi. Ama bağkuru 2012'ye kadar açık kalmış(fark ettiğimizde kapattırdık). Ama e-devlet'ten baktığımızda(kapattırmış olmamıza rağmen) hala açık görünüyor. Dolayısıyla borç faizi devamlı artıyor.

Bu durumda:
Bu borç silinir mi ya da mevcut bir af varsa bu aftan yararlanabilir miyiz?
Geriye dönük ödeme yapıp, emekli olabilir mi?
Emekli olamazsa, bu 1,5 yıllık ödenmiş paranın geri dönüşü olur mu?

Nasıl bir adım atmamızı önerirsiniz?

Şimdiden teşekkürler,

Akın
 
Normalde vergi kaydı kapanış tarihi itibariyle bağkur kapanır, kaç yıl sonra kapatma için giderseniz gidin farketmez, sizin kapatma işlemnizi yapmamışlar muhtemelen, bağkura tekrar başvurun kapatma için, vergi dairesinden onaylanan bir form verecekler, onunla kapatırlar. Borç kendiliğinden silinmez.

Aftan yararlanmak gereksiz, çünkü ortada gerçek bir borç yok, kayıtları düzelttirmeniz lazım sadece.

Emeklilik aşamasında vergi dairesi mükellefiyet kaydı vs. sorgulanacağından durum farkedilir, ödeme yapıp emekli olabileceğini sanmıyorum.

Ödenen primleri geri alabilirsiniz.Sigortalının emeklilik yaşı gelmesine rağmen ödedikleri prim gün sayısı ve sigortalılık süresi emekli olmalarına yetmiyor ise ödenen primler toptan ödeme olarak sigortalıya ödenmektedir.


5510 sayılı Kanun'un yaşlılık toptan ödemesi ve ihya başlıklı 31'inci maddesinde;

"4'üncü maddenin birinci fıkrasının; (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile bu kanuna göre ilk defa (c) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıya, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında ise kendi adına bildirilen, (b) bendi kapsamında ise ödediği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait tutarı, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verilir.


Yaşlılık toptan ödemesi, 5510 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının, (a) ve (b) bentleri kapsamında sigortalı olanlardan,

a) Çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan,
b) Yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan,
sigortalıya yapılır.

Sigortalıların yaşlılık toptan ödemesinden yararlanabilmesi için kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının;

- (a) bendi kapsamında bulunması halinde, çalıştığı işten ayrıldıktan,
- (b) bendi kapsamında bulunması halinde, işyerini kapattıktan veya devrettikten,

sonra örneği SGK tarafından hazırlanan dilekçe ile ilgili SGK müdürlüğüne başvurulması şarttır. Yapılacak, yaşlılık toptan ödemesinin tutarı, SSK'lı (yani 4/a'lı) için kendi adına işverenin bildirdiği hissesi kadar (%14 -işveren hissesi iade edilmez-), Bağ-Kur'lu (4/b'li) ise ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları (%20) primlerinin her yıla ait tutarı, toptan ödeme şeklinde verilir.
 
Son düzenleme:
@smmm-ankara; gerçekten çok teşekkür ederim cevabınız için.

Cevap verebilen birini yakalamışken, bir iki soru daha sormak istiyorum müsadenizle. Cevap verebilirsiniz çok sevinirim.

Bağkur ödemesi 1994'te başladı. Toplamda 6 seferlik(~6 aylık) ödeme olmuş. 1995'te bakkal babamın üzerine geçirildiği için annemin vergi kaydı kapanmış.
Şu anki Prim Borç miktarı: ~33 bin TL . Borcu bunun yaklaşık 2 katı. (Ayrıca, annem yaş itibariyle sorun yaşamayacak.)


Acaba, yatırılan bu miktar(prim gün sayısını yaklaşık 6 ay kabul edersek) annemin emekli olabilmesi için yeterli olur mu? (Kalan açığı bankadan çekerek kapatsak)

İkinci olarak, durumu düzeltmeye gittiğimizde tüm borç silinecek değil mi? Yani sadece faizi silip, ana parayı ödemek gibi bir durum olmayacak?(Bu konuda biraz cahilim de.)

Ve son olarak; eğer ilk sorumun cevabı olumlu ise; dışarıdan ödeyip kapatmamız gereken prim miktarı şu anki mevcut Prim Borç miktarı(33bin TL) kadar mı olur?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler,

Akın
 
Üst