fonradar

Bağkur borcum silinmişmidir.?

smmm.kus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Eyl 2010
Mesajlar
159
Konum
hatay
herkese kolay gelsin.
'yapılandırma süresinde ödenmemiş iptal olmalı' ibaresi nedir. kişinin (tarım bağkuru) hizmet dökümüne girdiğimde 14.04.1993 te bağkur başlangıcı 14.04.1993 tede terk yazıyo.ödenmeyen 5 yıl ve üzeri bağkur borçlarının otamatikmen silindiği söyleniyor. ama kişi bu borcun silinmesini istemiyor ve borcunu ödemek isrtiyor. bununla ilgili yapabileceğimiz bişey varmı?
 
Ynt: Bağkur borcum silinmişmidir.?

arkadaşlar böyle bir durumla karşılaşan yokmu?
 
Ynt: Bağkur borcum silinmişmidir.?

bağkur borçları silinmez sadece belli süre kadarı var ise siliniyordu sizin o sürede değil fakat daha önce çıkan bir yasa ilede silinmiş olabilir sgk ile görüşmekte fayda var
 
Ynt: Bağkur borcum silinmişmidir.?

Haftasonu İSMMMO ' nun düzenlediği "Yeniden yapılanma vergi ve ssk boyutu " seminerine katıldım.
Orada sgk il müdürü: Bağkurlu olanların 5 yılı aşan borçları ve hizmet süreleri siliniyor dedi.

Yani ortada ne borç kalıyor nede prim günü.
 
Ynt: Bağkur borcum silinmişmidir.?

6111 nolu torba yasada ilgili bölüm.

Tescilleri yapılmış ve sigorta süreleri durdurulan sigortalılar borçları için 6111 sayılı kanundan yararlanırlar.
1- Sigortalılık Süresi Yeniden İhya Edilecek Olanlar
a) Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan mülga 2.9.1971 tarihli ve 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu uyarınca sigortalılık tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olup, sigortalılık süresi 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihi itibariyle yeniden ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri,
b) Tarımda kendi adına veya hesabına bağımsız çalışanlardan mülga 17.10.1983 tarihli ve 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa göre, sigortalılık tescilleri yapıldığı halde ödenmeyen prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olup, sigortalılık süreleri 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar yeniden ihya edilmemiş olanların kendileri veya hak sahipleri için 6111 sayılı kanunun 16 ncı maddesiyle durdurulan sigortalılık süresini yeniden saydırma imkanı getirilmektedir.
2) Yaralanma Şartları
Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıların prime esas kazançları aynı Kanunun 80 inci maddesine göre belirlenmekte ve bu kazanç üzerinden belirlenen oranda prim borcu hesaplanmaktadır.
Kanunun geçici 17 nci maddesinin ikinci fıkrasında, sigortalı yada hak sahiplerinin daha sonra müracaatları tarihindeki 80 inci maddenin ikinci fıkrasına göre belirlenecek prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak borç tutarlarının tamamını ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmektedir.
-Sigortalılık süresi durdurulanların 5510 sayılı Kanunun geçici 17 inci maddesinin ikinci fıkrasına istinaden 30 Nisan 2011 tarihine kadar, Sosyal Güvenlik Kurumu tahsil dairelerine yazılı başvuruda bulunmaları,
-Durdurulan sigortalılık sürelerine karşılık ödemeleri gereken sigorta prim tutarının asılları ile bu alacaklara ödeme, ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın tamamının bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen beşinci ayın sonuna kadar (31 Temmuz 2011) ödenmesi şarttır.
Bu durumda daha önce durdurulmuş olan sigortalılık süresi işlemiş olarak kabul edilerek sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.
3) Sigorta Priminin Hesaplanması
Sigortalının, durdurulan sigortalılık süresine isabet eden sigorta primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden, 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar, sigortalılık süresi durdurulanların ihya edilen prim borcu tutarıdır. Bu tutarın Temmuz 2011 ayı sonuna kadar ödenmesi halinde 6111 sayılı Kanunun 16 ıncı maddesi hükmünden yararlanacaklardır.
 
Üst