Bağkur' dan SSK ya Geçiş

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ay
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ay

Sayin Bay ve Bayanlar,

emeklilik konusunda bazi bilgiler danismak istiyorum. Ilk evela yurtdisinda kaldigimi ve zaten bundan dolayi bu tip konularda bilgim olmadigini vede ilerliyen yazilarimda daki bazi gramer yanlislarini hos görmenisi istiyorum.

Biz, yani ailem ve ben türkiyedeki cok magdur durumda olan dayimin emekli olmasini istiyoruz. Bunun icinde dayimin Tarim Bagkur Sigortasini ödeme yapiyoruz. Kisitli bilgilerime göre dayim Tarimdan Sigortasindan SSK ya gecerse ileride daha erken ve daha fazla miktar maas alabilirmis. Yalniz yine kulakdan duyma bilgilerime dayanarak ögrendim ki, artik SSK da istege bagli sigorta olma imkani kalkmis ve artik sadece bir is yerinde calisirsa ve böylelikle is vereni tarafindan sigortasi yatirilirsa bagkurdan ssk ya gecme imkani varmis.

Bu yüzden de dayima bu son izinde bir is yeri bulduk ve dayim orada ocak ayindan itibaren calismaya basliyacak. Ocak ayindan itibaren basliyacak cünkü bagkurda iceride fazla ödenen bir miktar vardi (499, 39 TL). O miktarin ocak ayina kadar kesilmesini yani kullanilmasini ve ocak ayinda gecis yapmasini daha uygun gördük.

Size tam olarak sorum/Sorularim sunlar:

1. artik SSK da istege bagli sigorta kalktigi ve bizim simdiye kadar yaptigimiz islem dogrumu?
2. tarim bagkurundan SSK ya gecerken Kooparativden (sanirim ciftci veya tarim kooperativi oluyor) kaydini sildirmesi veya hanimin üzerine aktarmasi gerektigi dogrumu? Vede üstünde hicbir tarla tabularinin olmamasi gerektigi dogru mu?
3. Benim türkiyede sürekli duydugum ama tam olarak anlamadigim bir ifade vardi: "son 3,5 yil kala gecerse olur veya gecmesi gerekiyor"
Bu ne demek? Neye son 3,5 yil kala? Yasinin dolmasina mi yoksa tarim bagkurda ödemenin dolmasina mi?
4. dayim askerlikde yapmistir. sanirim askerlikle ilgili de bir avantaj var. Tam olarak nasil oluyor?
5. Baska hangi hususlara dikkat etmeliyiz? Gecis icin baska gereken neler? Herhangi baska yere bir kayit yada müracat gerekiyormu?
6. bagkurden SSk ya gecis yapmasi icin bagkuru kapatmasi mi gerekiyor? ve bu kapatma islemi nasil oluyor? Yoksa otomatik mi gecis oluyor, yani ssk ya giris yapildigi zaman otomatikmi bagkur kapaniyor? Dayimin birde iceride hala bi miktar parasi olacak? Peki bu para ne olacak?

Size bu sorulari cevaplandirmak icin gereken bazi bilgiler:

- Bagkurdaki toplam hizmet/sigorta süresi:
bugüne kadar tam 12 yil
- dogum tarihi 1965

Bizim bu sorularimizi cevaplar ve bizi bu konularda aydinladirsaniz size cok tesekkür ederiz.

saygilarla