uyumsoft

Bağkur ve SSK statüsünde çalışmışlığım var. Emekli olmak için ne yapmalıyım?

01,07,1968 Doğumluyum. Cinsiyet:Erkek

03,07,1986 SSK girişim var Toplam: 117 Gün.

Bağ-Kur Sigortalılık giriş 02/01/1990 - 15/08/2005,terk
Toplam Hizmet: 15 yıl 7 ay 13 gün

18/07/2005 SSK giriş Devam ediyor Yaklaşık 1130-1160 gün civarında

Şimdi benim asıl derdim şu? Vucudumda bir kaç rahatsızlığım var ve bu durum iş gücü kaybına neden olduğu için çalışamıyorum (SSK,lı çalışmalarımda fiilen çalışmam yok) 2008 yılında Vergi indirimi için girişimde bulundum %41 oranında rapor aldım fakat Rapora bakanlıktan gelen cevapta merkez hakem heyetinin oranı %41,den %36,ya indirdiği yani kabul görmediği yönündeydi.. Şimdi ben ne yapayım bana yol gösterin.? Yeni kanunlar çıkmış bana yarıyormu? Bağkur,dan emekli olabilirmiyim? Primlerim normalden fazla bunun bana bir faydası varmı? Bağkur emekli ederse maaş etkileniyormu? Ne kadar maaş alırım? En önemliside vergi indirimi almadan sadece hastaneden rapor alarak emekli olabilirmiyim..

Ynt: Bağkur ve SSK statüsünde çalışmışlığım var. Emekli olmak için ne yapmalıyım?

SSK şartları ile normal emekliliğe 01.07.2017 tarihinde hak kazanırsınız. Bağ-Kur şartları ile emekli olmanız için daha uzun tarih gerekir.
En kısa tarihte emeklilik yine SSK şartları ile engelli emekliliktir. Özel Yetkilendirilmiş sağlık kuruluşundan engel raporu almanızdan başka çareniz yok. Yine bu rapor Merkez Sağlık Kurulu tarafından onaylanmadan geçerli değil. Şayet % 40-59 arası rapor alabilirseniz, 18.07.2005 girişli 1160 gün kadar olan SSK kapsamındaki çalışmalarınızı 1260 güne tamamlayıp emekli olabilirsiniz.
Herhangi bir hastaneden rapor alamazsınız. Alsanız bile geçerli değil. Bu konuda her ilde yetkilendirilmiş sağlık kurumları var.
Normal emekli ile engelli emeklilik arasında maaş farkı olmaz. Maaş artışını etkileyen gün sayısının fazlalığı ve prim tutarının fazlalığıdır.

Ynt: Bağkur ve SSK statüsünde çalışmışlığım var. Emekli olmak için ne yapmalıyım?

Sn Sezer ilginiz,e çok tşk ederim. Anlaktıklarınız tamam haklısınız zaten 90 ğün kadar kaldı 1260,ı doldurmama %40,ın üzerinde rapor alıyorumda sorun bakanlığın hakem heyetinde orada oranı indiriveriyorlar bütün emek eziyet yanımıza kar kalıyor. Tekrar böyle bir durumda kalırsam kanuni haklarım neler itiraz edebiliyormuyum nereye nasıl itiraz edecegim.?

Tekrar rapor için başvurmanızda yarar görüyorum. İlk raporunuzdan bu yana rahatsızlığınızda bir ilerleme oldu ise rapor daha farklı çıkacaktır. Ayrıca 2009 yılı içinde Bakanlıkta Ankara Merkez Sağlık Kurulu onayını devre dışı bırakmak için bazı çalışmalar yapılmıştı. Bu durumu bulunduğunuz ildeki kurumdan öğrenebilirsiniz. Bu konuda o tarihte yayınlanan haberi de iletiyorum.
Fatih Çekirge?nin özürlüler için sürdürdüğü ?Duyun bu sesi?? haber zinciri Ankara?da yankı yarattı. Özürlülerin emeklilikleriyle ilgili engelli oranlarını belirlemelerinde Ankara?dan onay alamamaları, oranların hastane ile Maliye Bakanlığı arasında çatışmasıydı. Ve müjdeli haber geldi. Artık Ankara rapor oranlarını değiştirmeden hastanenin verdiği kararı (engelli rapor oranını) geçerli sayacak.

Dün akşam Sağlık Bakanı Recep Akdağ?la konuşan gazeteci fatih Çekirge?ye şöyle söyledi: ? Duyarlılığınıza çok teşekkür ediyorum. Konuyu incelemeye aldırdım. Bir kurul oluşuyor.Ankara?daki kurulla, Ankara dışındaki hastaneler arasında kalan özürlü vatandaşlarımızı bu durumdan kurtarmak için gerekli çalışmayı başlattım.Dün Başbakanlık?ta ilgili Kurul toplandı.

Ve az önce sonuç karara bağlandı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan şöyle söyledi. ?Engellilerle ilgili sürdürdüğünüz haberleri yazıları ilgi ve titizlikle takip ediyoruz. Sayın Sağlık Bakanı?yla da görüşmüşsünüz, kendisi bizimle de temas kurdu. Şimdi Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı?ndan oluşan bir kurul yeni bir önerge hazırlanması için harekete geçti.?

Yeni çalışmada artık Ankara?daki Kurul?un onayı diye bir şey olmayacak. Yani vatandaşlarımız engelli oranlarıyla ilgili aldıkları belgeyi Ankara?ya onaylatmayacaklar. Özürlü gruplarına göre, engelli oranlarının belirlenmesini içeren, kapsamlı bir yönerge hazırlanacak ve bu yönerge tüm illerimizdeki, devlet hastanelerine, üniversite hastanelerine ve belirlenen diğer hastanelere gönderilecek. Bundan böyle belirlenmiş bu hastanelerden, özürlü belgesi ve oranı alan vatandaşımız artık Ankara?daki bir heyetten onay almaya gerek duymayacak. Bunu kaldırıyoruz. Hastaneden oranı alan özürlü vatandaşımız bundan sonra sonuna kadar o oranı kullanabilecek.
Tekrar başvurunuzdan sonra yine Ankara onayı isteniyorsa ve oran düşürülürse aşağıda örneği verdiğim dilekçe ile itiraz edin. İtirazdan sonuç alanlar hayli fazla. Eski almış olduğunuz rapora da itiraz edebilirsiniz. Bu itirazdan da sonuç çıkmaz ise dava açın.
T.C. MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

Konu : Raporumda gerçekleştirilen oran değişikliğine itirazım

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

İlgi : ..................gün ve .................. sayılı yazınız.

?../?../2008 tarihinde vergi indirim belgesi almak için tarafınıza gönderilmiş olan ??/?../???? tarihli raporumda rapor derecem %....... dır ancak sizin tarafınızdan benim yeni rapor yönetmeliğine göre almış olduğum rapor derecem %...... düşürülerek tarafıma %........ olarak gönderilmiştir. ( Resmi Gazete Tarihi: 16.07.2006 resmi Gazete Sayısı: 26230 yayımlanan özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek Sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğin ekinde yer alan özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları) cetveli ve hesaplama tablosuna göre belirlenen oranlar sabit olup bizzat beni muayene eden doktor tarafından rapora işlenmiştir. İlgili cetvel kabul edilmişken, bizzat konunun uzmanı doktor tarafından muayene gerçekleştirilmek suretiyle rapor tanzim edilmişken engel oranımın beni görmeden ilgili komisyon tarafından söz konusu cetvele rağmen %..... düşürülmesinin yasaya aykırı olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle raporumda yapılan oran değişikliğine itiraz eder raporumun değişiklik yapılmaksızın kabul edilmesini arz ederim.

İSİM ADRES İMZA

Çok çok teşekkür ederim sağ olun..