Bağkurlunun Hizmet akdiyle çalışması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan derkal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Değerli üstadlar merhaba,

Size kafama takılan bir konu üzerinden birkaç soru danışacağım. Aşağıda madde madde yazıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla
Bağkurlu yani 4/b li birisini hizmet akdiyle işe alacağız. E-bildirge sisteminde uyarı veriyor. Tescil işlemi geçersiz olacaktır diye.
1. Bu kişinin kendi açısından tescili geçersiz sayılacaktır. Bu kesin. Ama bizim yani işveren açısından tescili de mi geçersiz sayılacak?
2. Böyle kişilerin girişi yapılırken ssk ya bildirmeyip (işe giriş bildirgesi ile), ücretini öderken gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yaparak mı ödememiz gerekiyor?
3. Eğer 2. maddede ki gibi yapacaksak, işveren olarak iş kazası primi ödemediğimizden iş kazası durumunda ne olacak?
4. İşveren olarak biz bunların e-bildirgeden tescilini yaptırsak bizim açımızdan sıkıntı olur mu? Sadece fazladan ssk primimi ödemiş oluruz.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ynt: Bağkurlunun Hizmet akdiyle çalışması

4/b aktif kaydı olan birinin 4/a girişini yapamamalısınız. 4/a iptal edileceği için verilecek bidirgelerin iptali de istenebilir. Bordro ve defter kayıtlarınız hatalı olacağı için yüklüce ipc kesilebilir. 4/b sonlandırıncaya kadar 2. md yazdığınızı uygulamalısınız. İş kazası durumu için açıklık olmamakla birlikte hizmet akdi ile çalıştığı için iş kazası bildirimlerinin yapılması gerekir.

Sayın Turko öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.
Ama işveren olarak biz zaten Gelir vergisi ve damga vergiside ödemiş oluyoruz. Neye dayanarak ipc kesebilirler. Zaten daha önceden de (5510 sayılı yasadan öncede) sigortalılıkları çakışanlar oluyor ve bu kişilerinde sonradan yapılan sigortalılığı geçersiz oluyordu. Herhangi bir ceza olmuyordu benim bildiğim.
Tekrar görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

SGK tarafından defter ve belgelerinizde yapılacak inceleme neticesinde kayıtlarınız ile sgk kayıtları arasında (iptalden dolayı) farklılık oluşacağı için ipc olabilir. Eskiden elden verildiği için sizin işçinizin bağkur (4/b) olup olmadığını bilme şansınız yoktu, şimdi int verilirken sizi uyarıyor ve bilmiyordum mazereti ortadan kalkıyor.

ama bu seferde gelir vergisi ve damga vergisi ödeyip işe alınan çalışan, bağkurunu iptal ederse bunu işveren olarak nasıl anlayacağız. bu seferde sigortasız çalışıyor olacak. Nasıl olacak anlamadım yaaa???
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.

Çalışandan 4/b sonlandırmadan evvel bildireceğine dair taahütname alırsınız.

Bağkurlunun Hizmet akdiyle çalışması ile ilgili konuyu ve cevapları okudum, aynı durum bizim ihaleli bir işmizde de söz konusu çalışan personelin tarımla uğraşıyor ve 4/b li olarak aynı şekilde karşımıza uyarı çıktı, bizde devam edip 4/a olarak sigorta girişini yaptık ve personelin g.v. ve d.v. keserek ödemesini normal sigortalıymış gibi yaptık, şimdi çalışan personelin durumu ne olacak konu hakkında bilgi verebilirmisiniz. Bir de 4/b li çalışan personelden taahhütname alın demişsiniz örnek gönderme şansınız var mı ?

Teşekkür ederim...