fonradar

Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muh1111
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

muh1111

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2009
Mesajlar
270
2009 yılında bir ltd.şti.'nin %63 üne ortak olan ltd. şirket firmamız. 2010 yılı 01/02 de bağlı ortağımız olan şirketin a.ş. olması ile sermayesini 5000 tl den 250000 tl ye çıkardı. özsermaye payı ve taahhüt ettiği sermayeyi hangi hesaplarda ve kayıt olarak nasıl yapmam gerekir. yardımlarınızı bekliyorum.
syg..
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

bağlı ortaklık sermaye taahhüdleri hesabına taahhüt kısmı yazılması gerekiyormuş ama özsermaye payından gelen tutarın nereye kayıt yapılması gerektiği konusunu hala araştıryorum. yardımlarınızı hala bekliyorum.
syg..
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

arkadaşlar bı kısmı 527 hesaba atsam olabilir mi acaba? bu hesabın işleyişi hakkında bilgisi olan varmı?
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

sayın muh1111 şirketiniz bağlı ortak olduğu A.Ş.ye sermaye taahhüdü yapacağından burda hesap planında 245,246 hesapları kullanmalıdır ve şu şekilde kayıt yapmalıdır 245(B)lu 246(A)lı şeklinde ve taahhüdü yerine getirdikçe 246 hesabı kapatacaksınız eğer sizin şirketin kayıtlarını soruyorsanız,ve ltd.nevi değişikliği oldu ve A.Ş.oldu ise ama bunları değilde başka bir şey soruyorsan konuyu açarsan daha anlaşılmış olur çünkü 2.ci kısımda tam olarak ne demek istediğin anlaşılmıyor ve 527 hesabı niye karıştırıyorsun onuda anlamış değilim,veya öz sermaye payından bahsettiğiniz için bu ltd.A.Ş.ile birleşme filanmı oldu ve bundan dolayımı bu tabiri kullanıyorsunuz açarsanız konu daha anlaşılır olur,kolay gelsin.
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

sayın hadisat
ilk sorumda da bahsettiğim gibi ltd.şti. olan bağlı ortağımız a.ş. oldu. özsermaye tesbitinde bir tutar çıktı. ancak a.ş.nin sermayesini daha yüksek olarak belitlediler ve haliyle benim hesaplarımda çok küçük bir rakam varken şimdi hem özsermaye hesabından payına bir sermaye tutarı düştü hemde kalan kısmı taahhüt etti. bu özsermey kısmını nasıl muhasebeleştirmem gerektiğini bilmiyorum. umarım şimdi anlaşılır olmuştur. 245-246 hesaplar yeterli olmuyor yani.
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

sayın muh1111 zaten bende cevabımda bu durumu öğrenmek için öz sermaye tesbiti ile ne demek istiyorsunuza değindim ama konu şimdi anlaşıldı,şimdi azizim sizin ltd.deki bağlı ortaklığa koyduğunuz sermaye miktari mesela 3.000 lira iken şimdi A.Ş.olduğunda yapılan değerlemede ki değerleme olmuştur gerçek değeri ortaya çıkmıştır koyulan sermayenin ve değeri diyelim 10.000 lira oldu ise öz sermaye tesbit raporuna göre burda sizin yapacağınız kayıt şu şekilde olmalıdır 245(B)lu 7.000 lira ve karşılığı olan hesapta 649(A)lı hesap olmalıdır çünkü bir nevi tasfiye mamalekinin dağıtılması gibi değerlendirilmelidir ve bu 7.000 lira kar olarak değerlendirilmelidir ve vergiye tabi tutulmalıdır ve bu hesabın 649 olması lazımdır 641 hesap olmaz çünkü normal bir kar dağıtımı temettü değildir,diğer artırılan sermayenin nasıl olacağı ve taahhüdü nasıl olacağını zaten yukarda yazdım 245,246 hesaplar kullanılmalıdır,kolay gelsin.
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

sayın hadisat
neden 649 hesap kullandığımız açıkcası anlayamadım. ltd. a.ş. ye dönerken kar dağıtımı vb. herhangi bir şey yapmadı. benim karımı artıracak hangi işlemden dolayı diğer olağan gelir ve kar yazdığımızı anlayamıyorum. 649 hesapta iştirak ve bağlı ortaklık satış karları yazılı. ama bu şirket a.ş.ye satılmadı. bu nedenle 527 hesap mı olmalı acab diye sormuştum. biraz daha cevabı açmanız mümkün mü acaba?
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

sayın muh1111 649 hesap kar dağıtımı ile ilgili değil ve bende zaten bunu belirttim yazımda kar dağıtımı 641 hesapla alakalıdır,şimdi 5024 sayılı kanunla yeniden değerleme kalktı bildiğiniz üzere 2004 yılından itibaren ve bu kapsamda 522,523 hesaplarda artık kullanılmıyor ve eğer kullanılmış olsa idi o zaman 527 hesap değilde 523 hesap kullanılması burda doğru olurdu ama şuan doğru olmaz ve birde şöyle düşünün ortada elde edilmiş bir artış var bağlı ortaklığa koyulan sermayede ve bu hissenin değeri artmış şuan ve nasılki eldeki yani aktife kayıtlı bir menkul kıymet veya dövizi değerlendirdiğinde satış olmasa bile değeri arttığından aradaki karı ne yapıyorsunuz 64 lü gruptaki 645,646 hesaplara atıyorsunuz ama normalde bir satış yok sadece değeri arttığı için aradaki fark müspetse kar olarak işleme tabi tutuyorsunuz işte aynen burdada bu koyulan sermayenin hissenin değeri artmıştır ve 649 hesaba aradaki fark kar atılmalıdır ve 52 li gruptaki hesaplar olmaz diyorum,kolay gelsin.
 
Ynt: Bağlı ortaklık hisse artışı hesapları.?

sayın hadisat
şimdi daha iyi anladım. teşekkür ederim.
syg..
 
Üst