fonradar

Bakiye Yıllık İzin Kullanımı Hk.

tanufuk

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2009
Mesajlar
195
Konum
istanbul
Merhabalar,
işyerimizde 27 şubat 2015 günü emekli olup 28 şubat 2015 günü itibariyle emekli girişi ile devam edecek bir personelimiz olacaktır. Bu personelin kıdem sıfırlanması tazminat ve izin günleri bakımından yapılacaktı, fakat personelden gelen bir talep üzerine; kıdem tazminatımı sıfırlayın, iznimi sıfırlamadan bakiye olarak devam ettirin diye talebi vardır. bilindiği üzere emekli olarak devam ettirilen bir personel (içtiatlardan) kıdem sıfırlandığında, herşey yeniden sıfırdan başlar, herhangi bir ödeme yapılmadıysa, kaldığı yerden devam eder diye biliyorum.
soru: bakiye yıllık ücretli süresini tazminatını alıp kaldığı yerden devam ettirilebilir mi? ve bir yargıtay kararırına da rastladınız mı?
paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Tavsiyem sıfırlamanız. Ama çalışanın avantajına olan isteğini kabul edip işlemleri bu şekilde yaparsanız sorun olacağını sanmam. Çünkü çalışanın lehine bir durum söz konusu. Örnek teşkil edeceğinden sonraki bu tür uygulamalarda kişiden kişiye farklı davranamazsınız. Diğer çalışanlar da bende isterem der :D
 
Son düzenleme:
Doğru biliyorsunuz. çalışanın talebi şu andaki Yargıtay Kararlarına uygun değil. Ancak personel emekli olduğuna göre muhtemelen 50 yaşını geçmiştir.İzin hakkı da en az 20 gün olmalıdır.
 
Sn.HaMal ve sn.Nizam beye katılıyorum.
-Kıdem tazminatının ödenmiş olması yanında,
hak edilmiş olup, ücreti ödenmeyen y.iznin bulunması halinde,y.izin yönünden kıdem sıfırlanmış olmaz.
-evet işcinin talebi uygun değil ama işverenin uygun görmüş olması durumunda sorun doğmaz.
-hak edilmiş olup kullanılmayan y.izin var ve ücreti de ödenmiş ise bu defa sadece yıl dan artan süreler başlangıç olarak dikkate alınıp hesaplama yapılmalıdır.
 
Emeklilik nedeniyle çıkış yapıldığında , artık olay kullanılmamış izin günü olmaktan çıkıp, kullanılamamış izin günlerine ait ücrete döner zaten.
Emeklilik te, kıdem-izin... kıdeme bağlı tüm hakların sıfırlandığı bir durum.
İzin ücretlerinde zamanaşımı 5yıldır,

İşveren isterse elbette o kişinin yıllık izin hakkı hesabında geçmiş dönemi de dikkate alarak izin süresini yasal sınırdan daha uzun belirleyebilir.
 
Sn.Forum üyeleri cevaplar için teşekkürler, uygulamanın işyerinde örnek teşkil etmesi durumu bakımından, eşitlik ilkesi çerçevesinde üst yönetici de olsa, alt kademe çalışanda olsa bu uygulamayı aynı şekilde uygulamanın daha uygun olduğunu düşünüyorum. Aksi durumda, münferit durumlar, zaman içinde genele yayılma durumu söz konusu olabilir.
Saygılarımla,
 
Malum Kanunda yok,sözleşmede de (yaşlılık aylığına hak kazanan işci, bu sebeble iş yerinden ayrılırsa, daha sonra yaşlılık aylığı alarak iş yerinde çalışmaya devam eder şeklinde)bağlayıcı hüküm yok ise(ki genelde olmaz)bu durumda,
örnek olması ve eşitlik ilkesi açısından,benzer durumda olacak kimselerle işveren çalışmak/iş ilişkisini sürdürmek zorunda değildir.
Takdir işverenin.
(Genel de bu durum,alternatif yoksa kilit personel için uygulanır,ayrıca öneri işverenden gelse işci,öneri işciden de gelse, işveren kabül etmek zorunda değil.)
 
Şimdi yargıtay her ne kadar böyle karar veriyorsa da. Ben bu karara katılmıyorum . Kanun maddesinde var izin sürelerini tanımlarken. kesiniyie uğrasın uğramasın aynı işyerindeki çalışmalar birleşir diyor.
Yargıtay ise emekli olunca tüm hakların sıfırlanır, izin hakkın da sıfırlanır diyor. İşveren açısı yaklaşım işte.
 

Benzer konular

Üst