Banka Muhasebesi

Üyelik
11 Ara 2014
Mesajlar
19
Konum
istanbul
bankaların verdiği döviz kredilerinde bankalar faiz tahakkuk ve bsmv hesaplamalarını yaparken ve döviz tevdiat hesabından çekildiği durumların muhasebe kaydı ve kullanılan kurlar hakkında bilgi verebilecek olanlar var mı acaba?
 
-bankaların verdiği döviz kredilerinde bankalar faiz tahakkuk ve bsmv hesaplamalarını yaparken ve döviz tevdiat hesabından çekildiği durumların muhasebe kaydı

* Kredi Kullanımında Yapılacak olan Muhasebe kaydı. Uzun ve kısa olarak 2'ye ayrılır. Kısa vadeli kısmı 300 Hesapta, Uzun vadeli kısmı 400 Hesapta incelenir.

Kredi Kullanımı. Faizler ilk işlenimde göz ardı edilir.
-------
300(b)
102(a)
-------

Kredi Geri Ödemesi. Faizler Dönem sonlarında yada Ödeme gününde taahkuk edilir 780 hesapta izlenir.
----
300(b)
780(b)
102(a)
----

-kullanılan kurlar hakkında bilgi verebilecek olanlar var mı acaba?

Kur olarak ise Merkez bankası Döviz Alış Kuru Kullanılır.
 
Eğer banka kredisi döviz cinsinden alınmış ise kapanışda bankanın kendi kuru kullanılır. MB kuru ancak kur belirtilmeyen 3 şahıs işlemlerinde kullanılır
 
Sayın Nguroy, Banka kurunun kullanılması herhangi bir şeyi değiştirmeyecek(gelir gider anlamında). 646 ve 780 hesapların bakiyelerinde ve ters oranlı olarak aynı tutarda artık ve azalış olacaktır.(102 Bağlantılı olarak işlendiğindne dolayı)
 
Sayın mustafa

Bankalar kendilerine has hesap planını kullanırlar. Örneğin TDHP kasa hesabı 100 iken Banka TDHP 010 kasadır. Banların Gelir , Gider hesaplarıda farklıdır. Örneğin bizim kullandığımız TDHP 600 hesaplar Gelir iken Banka TDHP 600 hesaplar Gider hesapları , bizdeki TDHP 7'li Grup Gider hesabı iken Banka TDHP Gelir hesaplarıdır.

THP’nın Yapısı

THP’daki hesaplar aşağıda belirtilen gruplardan oluşmaktadır.

0 DÖNEN DEĞERLER
1 KREDİLER
2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER
3 MEVDUAT VE DİĞER YABANCI KAYNAKLAR
4 ÖZKAYNAKLAR
5 FAİZ GELİRLERİ
6 FAİZ GİDERLERİ
7 FAİZ DIŞI GELİRLER
8 FAİZ DIŞI GİDERLER
9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR

THP’de yer alan hesap gruplarının aktif-pasif nitelikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Her grup içerisinde yer alan hesaplar, Türk parası (TP) ve yabancı para (YP) olarak ikiye ayrılmıştır. Yabancı para olarak belirtilen hesaplar, bankanın yabancı para üzerinden yaptıkları işlemlerden doğan tutarların kaydedildiği hesaplardır. Bu hesaplardaki yabancı para bakiyeler, dönem sonlarında değerlemeye tabi tutularak ilgili hesaplara intikal ettirilir. Yabancı para hesaplardan ve işlemlerden sağlanan yabancı para faiz, komisyon ve gelirler, işlem tarihindeki kurdan Türk parasına çevrilir ve ilgili yabancı para kâr/zarar hesaplarına kaydedilir. Hesap numaralama sistemi, belirli hesaplar hariç 6 haneden oluşmuştur. İstisnai hesaplar ise yedi haneden oluşmaktadır. Hesap numaralarının hanelere göre gösterimi aşağıda belirtildiği şekildedir:

1 2 3 4 5 6
A B C D E F

A - Grup numarasını tanımlar,
BC - Defteri kebir hesap numaralarını tanımlar,
DE - Yardımcı hesap numaralarını tanımlar,
F - Alt hesap numaralarını tanımlar.

Defteri kebir hesaplarının son hanesi çift numaralı ise Türk Parası, tek numaralı ise yabancı para ile çalışan hesapları ifade eder. Örneğin 010- Kasa Hesabı (TP), 011- Efektif Deposu (YP)

Merakımı bağışlayın neden bankanın yapacağı kayıtlar sizi ilgilendiriyor. ? TDHP ile ilgili bir bağ mı kurmak gerekiyor
 
pek benim anlattığım durumu bankanın muhasebe kayıtları açısından nasıl yapabiliriz. yukarıdaki açıklamalar için teşekkür ederim ferhat bey.
 
Banka muhasebesini şirket finansal muhasebesi kavramında ancak onun tersi olarak düşünün. Yani bir firma kredi alırsa bunu pasifinde yabancı kaynak olarak gösterir. Bankalar ise topladıkları mevduatı pasiflerinde , verdikleri kredileri ise aktiflerinde muhasebleştirir. Sn Ferhat çok güzel tanımlamış. Yani banka kredi verirse aktifinde 1 kodu altında , ilgili alt hesaplarla gösterir.

1 2 3 4 5 6
A B C D E F

A - Grup numarasını tanımlar,
BC - Defteri kebir hesap numaralarını tanımlar,
DE - Yardımcı hesap numaralarını tanımlar,
F - Alt hesap numaralarını tanımlar.
 
Üst