Banka Ve Kdv

Ustatlar merhaba

Şöyle bir durum var meslektaşlar bir inşaat firmamız bankaların şubelerini yapmaktaydı ve iş bitmiş kesin kabulde yapılmıştı fakat daha sonra ortaya çıkan durumda 15.000 tl fazla para almışız ve parayı da havale kanalı ile iade ettik tarafımıza da alacak dekontu da ulaştı şimdi burda ki sorun ise bankalar kdv kanuna tabi olmadığı için burdaki işlemi fiyat farkı olduğunu sayarak ise bu işlemin kdvsini kdv2 ile biz mi ödeyeceğiz yoksa herhangi bir kdv yokmudur.

610 f.farkı 15.000
191 iade kdv 2.700
120 a.bankası 15.000
360 kdv2 2.700

muhasebe kaydı böylemi olacak

Bankalar BSMV mükellefi oldukları için işlemleri KDVye tabi değildir. Diğer taraftan bankalar yaptıkları işlemler nedeniyle fatura düzenlememektedir. Bu yüzden bence kdv matrahında değişiklik meydana geldiği için 2 nolu kdv beyannamesi ile beyan edilmesi uygun olacaktır. Yani atılan kayıt doğru. Diğer taraftan işlemin yapım işi olduğunu anlıyorum. Bu yüzden düzeltmenin de 117 nolu tebliğe uygun olarak yapılması gerekecektir. Yani kesilen faturalar tevkifatlı ise düzeltme işleminde de bu tevkifatın dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum.

117 SN KDV G. Tebliği 4.2.2. kısmında oldukça detaylı bir örnek var. Örneğin mantığı yapım işine uygularsak şu, siz zaten 2/10 u tevkif edip ödemiştiniz ve 1 nolu beyannamede indirim konusu yapmıştınız. Bu yüzden düzeltme tevkifata tabi olmayan 8/10 üzerinden yapılacaktır. Bankalarla ilgili olarak Vuk 243 nolu genel tebliğ çıkarılmıştır. KDVK nda 9. maddeye bakabilirsiniz ancak bu torba bir maddedir. Bu yüzden 117 nolu tebliğin güncel haline bakmanızı tavsiye ederim.

peki ilk kaydımdan farklı olarak sadece söyle kayıt atsam peki;

610 15.000

120 15000

yani kdv yi ödeme yapmazsak böyle olurmu (banklardan gelen iade yada fiyat farkı faturası yerine geçen alacak dek)

Bana göre matrahta değişiklik olduğu için KDV nin düzeltilmesi uygun olacaktır. Diğer taraftan 2700 TL KDV nin 540 TL si tevkifata ilişkin kısım olup düzeltme 2160 TL üzerinden yapılabilir. Kısacası 8/10 üzerinden düzeltme yapılabilir.