Bankada Hesapta Tutulan Yabancı Para Döviz Kuru ile Değerlenir

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Bankada hesapta tutulan yabancı para döviz kuru ile değerlenir


Banka hesaplarında tutulan yabancı paralar alacak niteliğinde olduğundan döviz niteliğindedir. Para ilgili hesaptan çekildikten sonra yani nakde dönüşmesi halinde efektif hale gelir.

SORU: Kasada bulunan paranın nakit olduğunda ve efektif kur ile değerlenmesi gerektiğinde herkes mutabık, yalnız bankada olan paralarla ilgili olarak bankada bulunan paranın nakit gibi değil, ticari alacak gibi düşünülüp, efektif alış kurundan değil, döviz alış kurundan değerlenmesi gerektiğini düşünen üstatlarımız var. Sizin bu konudaki fikriniz nedir?

YANIT: Vergi Usul Yasası'nın 280. maddesi hükmü gereği olarak yabancı paralar borsa rayici ile değerlendirilecektir. Ülkemizde yabancı paralar için açılmış borsa bulunmadığı için yabancı paralar dönem sonlarında Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kurlar esas alınarak değerlendirilmektedir. Ayrıca geçici vergiye ilişkin olarak kazanç tespiti aşamasında da T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen ve Resmi Gazete'de yayımlanan kurlar esas alınmaktadır.

Kasada nakit olarak bulunan yabancı para değerleme sırasında efektif olarak kabul edilmekte ve dolayısıyla değerlemede efektif kurlar dikkate alınmaktadır.

Gerçekte Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen kurlardan birisi efektif, diğeri ise döviz alış kurudur. Bu ayrım ülkemizde bankacılık uygulamasında nakit yabancı paranın efektif, bunun dışındaki yabancı para cinsinden ödeme araçlarının ise döviz olarak adlandırılmasını zorunlu kılmaktadır.

Banka hesaplarında tutulan yabancı paralar da alacak niteliğinde olduğundan döviz kuru esas alınarak değerlendirilir. Bir başka anlatımla bankada hesapta bulunan para döviz niteliğindedir. Para ilgili hesaptan çekildikten sonra yani nakde dönüşmesi halinde efektif hale gelir.

Konunun özelliği dikkate alındığında Vergi Hukuku açısından tartışmaya neden olmayacak kadar açıktır. Dolayısıyla "banka hesaplarında tutulan yabancı paralar da bir alacak niteliği gösterdiği için döviz kuru ile değerlenir." (Özyer, Mehmet Ali "Vergi Usul Kanunu Uygulaması" 3. Baskı HUK Yayınları sf:490-491; Ürel, Gürol "Vergi Usul Kanunu Uygulaması" Maliye ve Hukuk Yayınları,sf:601)

Aynı görüş Maliye Hesap Uzmanları Derneği tarafından yenilenerek yayımlanan "Beyanname Düzenleme Kılavuzu"nda da yer almaktadır.(V. Seviğ)
 
Ynt: Bankada Hesapta Tutulan Yabancı Para Döviz Kuru ile Değerlenir

Üstatlar diyorsa doğrudur.Ama bugüne kadar ki okuduğum yorumlarda genelde bankadaki paranın da efektif kurla değerleneceği yönündeydi..Burda aslında bana göre hesapları vadeli vadesiz diye ayırmak daha doğru olur gibime geliyor.Yani vadeli hesaptaki döviz, döviz alış kurundan vadesiz hesaptaki döviz efektif alış kurundan değerlemesi daha doğru geliyor bana....Yazıda para ilgili hesaptan çekildikten sonra nakde dönüşür diyor ama vadesiz hesap her an nakit para demek değilmi zaten..
 
bende ilgili yazıyı bu sabah okumuştum. aynı soru işaretleri bende de uyandı. bugüne kadar yapmış olduğumuz ve köklü denetim firmalarının bana gösterdiği yol doğrultusunda ben de aynen anlattığınız gibi uyguluyordum. fakat bugünkü bu yazıya ben de şaşırdım. ben kendim aynı zamanda mali müşavirim. fakat bu kadar doğrunun net olmadığı, doğrunun kişiden kişiye ancak yorumlara dayandığı bir meslek grubu olduğunu zannetmiyorum.
 
Ynt: Bankada Hesapta Tutulan Yabancı Para Döviz Kuru ile Değerlenir

Bu konuda daha önce defalarca yazdım. Yazı doğrudur. Ancak elinizdeki kasnızdaki nakit paralar EFEKTİF dir. Bunu bankaya yatırdığınız zaman kaydi para halini alır ve DÖVİZ olur.
Özetlersek.
Banka mevdutı: Döviz
Banka kredisi : Döviz
Teminat mektubu Döviz
Akreditifler Döviz
Gelen havale Döviz
Kredi kartı har. Döviz
Kasamda USD Efektif
Kasamda Euro Efektif
Kasamda k.k slip Döviz
 
Üst