Ynt: Bankaların zorunlu haftasonu mesaileri
1- Bildiğim kadarıyla işe alım sözleşmelerinde kişinin önüne uzatılan evrakları işe başlayanlar pek okumadığından(genel adet) , bu sorunun cevabını araştırmam gerekiyor. Yine de kırkbeş elli sayfalık sözleşme içine sıkıştırılmış böyle bir genel madde olabilir mi, yani yine de benim rızamı açık olarak almak durumunda değil mi?
2- hayır mesai ücreti verilmiyor diyebilirim, şöyle ki;
bu tür talepler genelde tepe yönetiminin hedef göstermiş olduğu gerçek dışı rakamlara ulaşmak için (her sene artar bu rakamlar, ancak personel sayısı azalır; kapasite artışına gidiyorsunuz ancak makineleri azaltıyorsunuz gibi birşey) bölge yönetiminin zorlaması ve hedeflere mümkün mertebe yaklaşmak maksadıyla mevcut personeli köleleştirmesi neticesinde daha da artıyor..en başta akşamları 1 saat fazla kalalım, sonra 2 saat fazla kalalım derken haftaiçleri iş çıkış saati gece 10 lara kadar varıyor..(kaldı ki 10 da bile çıkmak için müdürden izin bekler zavallı bankacılar : ))
daha sonra yetmiyor, cumartesileri yarım gün gelelim,..tam gün gelelim..haftasonu hiç gitmeyelime varıyor ve bu devamlılık arz ediyor..
mesai ücreti şube ve bölge ayrımına göre farklılık arz edebiliyor..bazı şube müdürleri mesaileri sonuna kadar bölgeden talep edebilirken, bazıları kırparak talep ediyor, bazıları ise istemeye cesaret bile edemiyor..
şimdi bu öyle bir psikoloji yaratıyor ki bankacılarda, bir süre sonra mutsuzlaşan çalışan, istifa etmekten bile korkuyor (işsiz kalırsam daha kötü olur diye)..halbuki benim bildiğim günlük ve haftalık çalışma saati kısıtlaması var ve bunun üstüne mesai eklenecekse(tabi çalışanın rizası dahilinde) onun da bir üst limiti var...
Bankalar uyanık, bunu aşmamış gibi göstermek için mesailerin çoğunu onaylamıyorlar..kağıt üstünde saat aşımı yok gibi görünüyor..
ben de bu yollardan geçtim, ama maymun gözünü açtı ben kurtuldum...ancak arkadaşlarımın hali beni de etkiliyor..
nerdeyse dışarıdan onlar adına dava açacağım
işte konunun özeti bu..soru yine aynı; kimsenin canı yanmadan ne yapılabilir?