Basit Bir Maliyet Sorusu

sleepingcat

Katkı Sunan Üye
Ancak sonuçlar nedense tutmadı, formüller açık ve net olduğu halde... Bir hesaplar mısınız, sizler ne bulacaksınız?

Bir çimento fabrikasının aylık üretim kapasitei 80.000 tondur. Şubat ayında 20.000 ton üretim ve 15.000 ton satış yapmış olan bu fabrikanın aynı aya giderleri aşağıdaki gibidir:

DİMMG: 10.000
DİG: 40.000
GÜG: 50.000
PSDG: 2.000
GYG: 8.000

DİG ve GYG'nin tamamı, GÜG'ün %80'i, PSDG'nin %50'si sabit, geri kalan giderlerin değişken nitelik taşıdığı görülmüştür. Stok değerlemesinde LIFO yöntemi uygulanmaktadır.

Tam, normal ve değişken maliyet yöntemlerine göre birim üretim maliyetlerini ve satılan mamullerin maliyetini hesaplayınız.

Cevap: Tam: 5 TL/ton ve 75.000 TL; Normal: 2 TL/ton ve 30.000 TL; Değişken: 1 TL/ton ve 15.000 TL

Ynt: Basit Bir Maliyet Sorusu

sleepingcat ' Alıntı:
Ancak sonuçlar nedense tutmadı, formüller açık ve net olduğu halde... Bir hesaplar mısınız, sizler ne bulacaksınız?

Bir çimento fabrikasının aylık üretim kapasitei 80.000 tondur. Şubat ayında 20.000 ton üretim ve 15.000 ton satış yapmış olan bu fabrikanın aynı aya giderleri aşağıdaki gibidir:

DİMMG: 10.000
DİG: 40.000
GÜG: 50.000
PSDG: 2.000
GYG: 8.000

DİG ve GYG'nin tamamı, GÜG'ün %80'i, PSDG'nin %50'si sabit, geri kalan giderlerin değişken nitelik taşıdığı görülmüştür. Stok değerlemesinde LIFO yöntemi uygulanmaktadır.

Tam, normal ve değişken maliyet yöntemlerine göre birim üretim maliyetlerini ve satılan mamullerin maliyetini hesaplayınız.

Cevap: Tam: 5 TL/ton ve 75.000 TL; Normal: 2 TL/ton ve 30.000 TL; Değişken: 1 TL/ton ve 15.000 TL
44653320882304971405.jpg

Evet, formülde sadece GÜG'lerin sabit ve değişkeni sözkonusu ediliyor, ama demek ki diğerlerinde de sabit/değişken oranı verilirse dikkate alacağız.

Teşekkürler,

sleepingcat ' Alıntı:
Evet, formülde sadece GÜG'lerin sabit ve değişkeni sözkonusu ediliyor, ama demek ki diğerlerinde de sabit/değişken oranı verilirse dikkate alacağız.

Teşekkürler,

bende olan kitapta DİG lerde böyle bir ayrıntı verilmemiş.sizin elinizde bulunan kitaplarda böyle bir ayrıntı varmı, varsa paylaşırmısınız.?

Çaldağ'da sabit GÜG- değişken GÜG ifadeleri kullanılmış, çoğunlukla gördüğümüz formüllerde yer alan bir ayrım. Kolay bir konu gibi göründüğünden detaya dikkat etmemişim, Büyükmirza bu şekilde ifade etmemiş, sabit üretim giderleri- değişken üretim giderleri diye söz ediyor. DİMM giderleri için değişken, DİG için "çoğu zaman" değişken demiş, yani işçilik zaman zaman sabit olabilir veya sabit kısmı bulunabilir. GÜG için zaten hem sabit, hem değişken kısımları vardır, diyor.

Bana maliyet muhasebesinde öğrenilecek şeyler bitmez gibi geliyor, hiç zaman hazır hissedemiyorum kendimi.
Siz iyi hazırlanmışsınız, her soruyu yanıtlayabiliyorsunuz; bravo!

sleepingcat ' Alıntı:
Çaldağ'da sabit GÜG- değişken GÜG ifadeleri kullanılmış, çoğunlukla gördüğümüz formüllerde yer alan bir ayrım. Kolay bir konu gibi göründüğünden detaya dikkat etmemişim, Büyükmirza bu şekilde ifade etmemiş, sabit üretim giderleri- değişken üretim giderleri diye söz ediyor. DİMM giderleri için değişken, DİG için "çoğu zaman" değişken demiş, yani işçilik zaman zaman sabit olabilir veya sabit kısmı bulunabilir. GÜG için zaten hem sabit, hem değişken kısımları vardır, diyor.

Bana maliyet muhasebesinde öğrenilecek şeyler bitmez gibi geliyor, hiç zaman hazır hissedemiyorum kendimi.
Siz iyi hazırlanmışsınız, her soruyu yanıtlayabiliyorsunuz; bravo!

bende kendimi iyi hazırlanmış görmüyorum nedense yada sanki sınava girince herşeyi birbirine katacam korkusu içindeyim.
İnşallah herkesin çalışmaları boşuna gitmez de hepimiz hakkımızı alırız.

Sleep ve Murat arkadasım size çok tesekkr ediyorum sınavdan çıktım ve tel yazıyorum su anda bu soruya bakmakla 45 puanı aldım çık teşekkürler ikinize de Allah razı olsun

zirve006 ' Alıntı:
Sleep ve Murat arkadasım size çok tesekkr ediyorum sınavdan çıktım ve tel yazıyorum su anda bu soruya bakmakla 45 puanı aldım çık teşekkürler ikinize de Allah razı olsun

ben yine dig in hepsini topladım :)

efsane hocada hepsi alınaca diyor.deha yukarıdaki çözümler gibi çözmüş.

banada DİG in ayrılması normal gelmiyor.adı üstünde DİREK İŞÇİLİK GİDERİ.direk gideri endirekt gibi görmek bana pek mantıklı gelmiyor.

maliyetçiler bile kendi aralrında bu soruda anlaşamamışken biz nasıl doğruyu bulacaz bilmiyorum.

yurdakul çaldağ'a göre sadece sabit güg kko nına göre maliyete ekleniyor dimm ve dig sabitide değişkenide maliyete ekleniyor.

murathanouz ' Alıntı:
zirve006 ' Alıntı:

banada DİG in ayrılması normal gelmiyor.adı üstünde DİREK İŞÇİLİK GİDERİ.direk gideri endirekt gibi görmek bana pek mantıklı gelmiyor.

maliyetçiler bile kendi aralrında bu soruda anlaşamamışken biz nasıl doğruyu bulacaz bilmiyorum.

murat arkadasım ben sizin sayenizde çözdüm soruyu nerdeyse burada senin yanlış yapmana çok üzüldüm gerçekten
ama dualarım sizinle.

direk işçilik giderleri sabit mi değişken mi olur demeyin söyle düşünün ülkemizde asgari ücret zorunlu yani işveren işçi çalışmasa da sonuçta asgari ücreti vermek zorunda bu sabit olur

birde bunun yanında şu kadar parça üretirsen şu kadar da prim veririm der buda üretime göre değişken olur bilmem anlatabildim mi yani ücret sistemine göre sabit de değişken de olabilir

burda soru emredicidir şu kadarı sabit şu kadarı değiken derse soruya göre hareket etmek lazımdır

Bu başlığı açmamın nedeni, kolayca yapacağımı zannettiğim bir sorunun cevaplarını tutturamayışımdı. İyi ki üzerinde durmuşum diyorum şimdi. Daha sonra murathanouz arkadaş hesaplayarak başlığa eklemişti ve ben de bu konuda kitap alıntısı yapmıştım. Çaldağ'da detaylı açıklama olmadığı için Büyükmirza'nın kitabının 6. bölümünden, sayfa 238'den birebir alıntılıyorum. (Bence burada konu giderlerin direkt veya endirekt olması ile ilgili değil, değişken olup olmamasıyla ilgili; ilk madde malzeme alınsa da üretim yapılmadığında direkt ilk madde malzeme maliyeti oluşmuyor ve oluştuğunda da her dönem aynı tutarda oluşmuyor, sabit değil, yani üretime göre değişiyor. Direkt işçilik giderleri de üretime göre artabildiğine göre o da sabit değil.)

MALİYETİN KAPSAMINI BELİRLEYEN YÖNTEMLER

Önceki bölümlerdeki açıklamalardan anımsanacağı üzere, maliyet sisteminde sadece üretim giderleri üretilen mamul maliyetlerine yüklenmekte, dönem giderleri ise doğrudan gelir-gider tablosuna yansıtılmaktadır.

Peki acaba üretim giderlerinin tamamı mı, yoksa bir kısmı mı mamul maliyetlerini oluşturacaktır? Bu soruya farklı yanıtlar veren değişik yöntemler vardır. Bu yöntemleri ele almadan önce, üretim giderlerini iki grupta toplamamız gerekir:

a) Değişken üretim giderleri: Bunlar, üretim hacmine paralel olarak değişen, üretim yapılmadığı zaman ortaya çıkmayan üretim giderleridir. Direkt ilk madde ve malzeme, çoğunlukla direkt işçilik ve bir kısım genel üretim giderleri (enerji, makine yedek parçaları, vb.) bu türdendir.

b) Sabit üretim giderleri: Üretim hacminden etkilenmeyen, yani üretim miktarı arttırılsa da, düşürülse de toplam tutarı değişmeyen üretim giderleridir. Genel üretim giderlerinin birçok kalemi (amortisman, kira, emlak ve taşıt vergi ve sigorta primleri, teknik eleman ücretleri, vb.) ve bazen de direkt işçilik giderleri, bu grupta yer alır.

Kullanılan yöntem ne olursa olsun, değişken üretim giderleri üretilen mamullerin maliyetine mutlaka yüklenir.

a) Değişken Üretim Giderleri

murathanouz ' Alıntı:
zirve006 ' Alıntı:

Direkt işçilik giderlerinin üretim hacmine göre değiştiği (değişken olduğu) bilgisi bana makul geliyor, üretim yapmadığımız günlerde işe gelen işçiye ücret ödeyeceğimiz kesin, ama bu ücretler direkt işçilik maliyetine dahil olmayacak. Yine üretim arttıkça direkt işçilik maliyeti de artacak. Üretim hacmine bağlı artıp azalması sözkonusu olunca da sabit olmuyor. Yani değişken olunca endirekt olacak diye bir şey yok, direkt işçilik maliyetlerimiz her dönem olabilir ama sabit kalmıyor.

zirve006 ' Alıntı:

İnşallah kurtulursunuz maliyetten, çok sevindim işe yaradığına...

evet valla ne diyeyim siz ve murat arkadaşın sayesinde bu yaptığınız örneğe bakarak 2. soruyu yaptım 1. soruda da tüm hesaplamalrım doğru fakat yevmiye kayıtlarım hatalı aslında yapımayacak gibi değildi ama sınav stresi midir nedir bilmiyorum artık inşallah özellikle de ikiniz gecersiniz Allah razı olsun sizden.