Basit Usul

canan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
145
Mrb bayan kuaför işi ile iştigal etmekdeyiz.dükkan 20 m2 toplamı işçi bir öğrenci stajer oda kiramız 60 ytl 01.02.2005 den itibaren basit usul mükellefiyiz.Şikayet üzerine toplam şimdiye kadar yediğimiz cezalar gelen memurlara karşı iyi niyetli olmamızdan her gelen 118 lik fis kesmeme tutanağı toplam 4 adet. Normalde basit usul de akşam hasılatı yazma imkanı vermiş.
Neyse toparlamak gerekirse bizim şimdide Gelir vergisine geçmemisi istiyorlar.Ben ise ona da e dedim ama biz bari yıl sonunda geçelim dedim.nasıl basit usul şartlarını kaybetersek yıl başından itibaren mi geçme hakkı varsa bizde öyle yapalım dedim yok dinlemiyor memur arkdaş verin dilekçe geçin diye söylüyor
Benim sorum biz bu yediğimiz cezalar yüzünden hemen geçme durumu diye bir şey varmı benim dediğim daha mantıklı yıl başına yakın dilekçe vermek ve yılbaşında geçmek. Yardımcı olurmusunuz.
 
Basit Usule tabi olmanın genel ve özel şartları gelir vergisi kanununun 47 ve 48.maddelerinde belirtilmiş. Kuaför olan işletmenizde bu şartları taşıyor anlattığınız kadarıyla. Sizin Maliye memuruyla olan sorununuz Belge düzeni ile ilgili.Basit usulde olmanızdan dolayı günlük olarak yaptığınız hasılatı bir tek perakende satış fişinde veya 480 limitini aşıyorsa faturada kesmeniz halinde maliyeyle bir sorununuz kalmaz kanaatindeyim.Bu arada memur deftere geçmenize karışamaz.Durumu bir dilekçe ile ilgili mercilere bildirmenizi öneririm.

BASİT USULDE TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ

Madde 46- [ 1] 47 ve 48. maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark yapılan faaliyetle ilgili olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanır. Bu suretle tespit ve beyan olunan kazanç vergi tarhına esas alınır. Bu usulde vergilendirilenler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz, diğer ödevler ve ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler, faaliyetlerine ilişkin mal alış ve giderleri ile hasılatlarını gösteren belgeleri ayrı ayrı dosyalarda saklamak zorundadırlar. Bu belgelerin kayıtları, mükelleflerin bağlı bulundukları meslek odalarının oluşturdukları bürolarda tutulur. Bu bürolarda 13.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış yeterli sayıda meslek mensubunun çalıştırılması zorunludur. Bu büroların kayıt, tasdik ve vergi dairesine karşı yükümlülükleri ile diğer usuller Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Basit usule tabi ticaret erbabından, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilenler, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ikinci sınıf tüccarlara ilişkin hükümlere tabi olurlar.

Aynı işte ortak olarak çalışanlar hakkında 47. maddede yazılı yıllık kira bedeli ve 48. maddede yazılı iş hacmi ölçüleri toplu olarak, diğer şartlar ortakların her biri için ayrı ayrı aranır. Ortaklarından birisi gerçek usule göre gelir vergisine tabi bulunan ortaklıklarda, diğer ortakların ticari kazancı da gerçek usulde tespit olunur. Adi ortaklık halinde çalışanlardan aynı zamanda diğer şahsi bir işle de iştigal edenlerin gerçek veya basit usulden hangisine göre vergilendirileceği, 47. maddenin 2 numaralı bendi ile 48. maddede yer alan ölçülerden şahsi işine ait olanlara, ortaklıklardan hissesine düşen miktarların eklenmesi suretiyle tespit olunur. Şahsi işin mevcut olmaması halinde, muhtelif ortaklıklardaki hisselerin toplanması ile yetinilir.

Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar.
 

Benzer konular

Üst