Basit Usul

stajyer32

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Eyl 2006
Mesajlar
327
Konum
istanbul
Merhabalar;
Bir mükellefimiz var. Şehir içi personel taşımacılığı ile uğraşıyor. Yıllık satış tutarı 15.000YTL Civarı. (alışıda buna yakın) Basit Usul e geçmek istiyor. Geçebilir mi?
 
Daha önce gelir vergisi mükellefi olan veya gelir vergisi mükellefiyeti devam eden hiç bir mükellef Basit usule geçemez....

Kolay gele..
 
Hayri bey'in söylediğine ek olarak bu mükellefin eşi ve çocuklarıda bu sebepten basit usul mükellef olamıyorlar.
 
kapanış

Sayın arkadaşlar;
Vergi dairesinden kapanış yapsa, daha sonra basit usule geçse. Yani gelir vergisi mükellefiyetini sona erdirip bir ay sonra basit usule geçse.
Olabilirmi
Yanıtlar için teşekkürler
Satajyer32
:roll:
 
kapanış yapması fark etmez. vergi mükellefiyetini kapatıp 50 yıl sonrada açılış yapsa mevcut kanuna göre basit usule geçemez.
( 18 yaşından büyük çocuğu varsa ancak onun üzerine açabilir veya eşinden boşanıp onun üzerine açılış yaptıktan sonra tekrar evlenerek )
 
ordu vergi dairesi " gerçek usulde vergiye tabi olanlar bir daha asla basit usule dönemezler" ifadesini anayasaya aykırıdır iddiası anayasa mahkemesine götürdü ama yüksek mahkeme bu iddiayı reddetti ve basit usulün anlamsız bir uygulama oluşuna karar verdi..bilginize..
 
sayın forumdaşlar ne gerek var bunlara değilmi bir basit usulu tercih için yeniden evlenip boşanmak bence basit usulu tamamen kaldırmalıdırlar etrafta basit usulde olup zengin insan binlerce
 
basit usul vergi

basit usul mükellefiyet olabilmek için son 3 yıl içerisinde gelir vergisi mükellefiyet olmama durumu varmıdır yardımcı olursanız sevinirim
 
Gelir Vergisi Kanunu
Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti
Madde No 46
Kapsam
(4369 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde Yürürlük; 1.1.1999) 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançları basit usulde tespit olunur.

*Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiç bir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar.(*)
 
Üst