fonradar

Basit Usul'den Gerçek Gelire Geçiş

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
19
Kendi isteği ile 1/12/2005 tarihinden itibaren basit usulden gerçek gelire geçen mükellefin bu tarihten önce almış olduğu amortismana tabi iktisadi kıymetleri defterine kaydedip faturalar üzerinde gösterilen KDV lerini indirim konusu yapıp yapamayacağı hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
 
Merhaba,
Benim bu yöndeki görüşüm şudur;
01/12/2005 tarihinden önce basit usulde iken almış olduğunuz amortismana tabi kıymetlerinizi kdv kanunundaki ihtiyarilik hakkından yararlanmayarak indirim konusu yapmadığınız takdirde, yıl içerisinde alınmış olmak kaydiyle indirim konusu yapabilmeniz gerekir. Önceki yıllarda almış olduğunuz kıymetler için böyle bir olanağınızın olmadığı görüşündeyim. Siz bu emtiayı işletmenizde kullanıyorsanız bir şekilde kayıt ve belgelendirmeniz gerekir. Taki işletmeden çekeceğiniz zaman da bu kıymetlerinizi faturalandırabilesiniz.
Bu konuyla ilgili idarenin de görüşünü almak gerekir.
Saygılarımla,
 
Sayın cansev,
01/12/2005 tarihi itibariyle, ATİK'leri fatura genel toplam tutarları üzerinden (KDV'lerini de toplama dahil ederek) amortisman listesine kayıt ediniz.
Sayın SEMİZOGLU arkadaşımızın belirttiği gibi, sadece cari yıla ait ATİK faturalarındaki KDV'leri indirim konusu yaparsak, KDV mükellefiyetimizin de o ay itibariyle açılması gerekir. Bu işlemi işletmede satılmak üzere alınan ticari malları da uygulamamız gerekir.
Diğer bir deyişle, gerçek gelir usülüne geçiş tarihi itibariyle KDV mükellefiyeti de başlamıştır. Bu nedenle 01/12/2005 tarihine kadar alınan ticari mal ve ATİK'ler KDV dahil bedelleri üzerinden kayıtlara girecek, bu tarihten itibaren ise bildiğiniz üzere mal bedeli ve KDV ayrımına gidilerek kayıt, belge, beyanname düzenlenecektir.
ATİK'in işletmeden çıkışı, satışı yapılacağı taktirde, satış bedeline KDV uygulanacaktır.
Selamlar...
 
Üst