fonradar

Basit Usulden Gerçek Usule Geçiş

Üyelik
12 Kas 2005
Mesajlar
43
slm;
Basit usuldeki bir mükellef nisan ayı başından itibaren gerçek usule geçmek istiyor, izlenecek yollar nelerdir? Cevaplarınız için şimdiden tşk.ler
 
Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde bu konuyla ilgili aşağıdaki açıklamayı gönderiyorum :

Basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler.

Yapılan denetimlerde basit usulde vergilendirilen mükelleflerden sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri veya kullandıkları tespit edilenler basit usulden yararlanamazlar. Bu hususun kendilerine tebliğ tarihini takip eden aybaşından itibaren işletme hesabı esasına göre defter tutmak kaydı ile gerçek usulde vergilendirilirler.

Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde basit usulden yararlanamazlar. Daha önce gerçek usulde vergilendirilmekte iken işini terk eden mükellefler bu tarihten sonra işe başlamaları halinde yine gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

Gerçek usulde vergilendirilen kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeni ile basit usulden yararlanamazlar.

Örnek

Tokat ili sınırları içerinde öteden beri bakkallık faaliyetinde bulunan ve gerçek usulde vergilendirilen Bay (A), bu faaliyetini 2002 yılında terk etmiştir. Bu mükellef, herhangi bir faaliyeti nedeniyle yeniden mükellefiyet tesis ettirmesi halinde, GVK`nun 46 ncı maddesinin son fıkrasında yer alan, “herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler bir daha hiçbir şekilde basit usulden yararlanamazlar” hükmü uyarınca basit usulden yararlanamayacağından, gerçek usulde vergilendirilecektir.
 
basit usul terk için mükellefin odasından evrak tespit tutanağı düzenletip,maliyeye gerçek usulde işe başlama bildiriminde bulunuyorsunuz .
gerçek usul işe başlama evrakının ekinde söylediğim tutanağın bir nüshasını maliye ye veriyosunuz ve yoklama tutuluyor vergi levhanızada .../..../....... tarihinde gerçek gelire geçiş diye paraf attırıyorsunuz.
 
Peki arkadaşlar, mart ayından itibaren gerçek usule geçti diyelim, önceki aylara ait işlemler nasıl yapılacak?
 
Demek istediğim şu: Basit usulde vergi mükellefi şubat ayında beyannamesini verdi. Ve yıllık satışları toplamının 80.000YTL olduğu görüldü yani basit usul hududnu aştı diyelim. Artık gerçek usulde vergi mükellefi olacak ve işletme defteri tutulacak. Ancak mart ayı geldi önceki aylara ait nasıl işlemler nasıl yapılacak peki?
 
merhaba,arkadaşımızın sorusunu bende yineleyeyim...benim mükellefimde 4.ayda gerçek usule geçiş yaptı şimdi basit olarak geçirdiği 4 ay nasıl vergilendirilecek.

1-2007 yılında şubar ayında basit usul beyan verilecek
2-mart ayında gerçek usul gv beyan verilecek
3-?

nasıl olursa etik olur?
 
Alprer beye cevap;
Öncelikle vergi dairesine dilekçe ile bilgi vermeniz gerekir
01.01.2006 tarihinde deftere tabi olmanız gerekir.
1.Defterinizi zamanında tastik etmememiş oldunuz.
2.2006/ocak-şubat kdv beyannamesini vermeniz gerekir.

Sultan'a cevap;
2006/05 aydan itibaren Gerçek usüle geçeceksiniz (kdv-muh.Geç.ver.Bey) bu tarih baz alınacak beyannamelerinizi vermeye başlayacaksınız.
2006/1-2-3-4 ay dahil olarak beyannamenizi osman beyin de belirti gibi
2007/mart ta vereceksiniz.
 
tamam üstat anlaşıldı( geçici vergi açısından bir sıkıntı olmaz değilmi)
 
Üst