fonradar

Bayramda Çalışana Zamlı Ücret Ödenir

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
Arif Temir Bugün' Alıntı:
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işin niteliği gereği bazı işyerlerinde işçiler çalışmaktadır.

Özellikle ara vermeksizin devam etmesi gereken işlerde bayram günlerinde çalışmak işyerinin faaliyetinin devam etmesi açısından gereklidir. Bayram deyince genellikle dini bayramlar anlaşılmaktadır. Dini bayramların dışında yer alan ulusal bayram ve genel tatil günleri de vardır. Bir takvim yılı içerisinde 13.5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü vardır. Ulusal Bayram günü 29 Ekim'dir. Ulusal Bayram 28 Ekim saat 13.00'ten itibaren başlar ve 1.5 gündür.

Genel tatil günleri ise 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 3.5 gün Ramazan Bayramı, 4.5 gün Kurban Bayramı ve 1 Ocak olmak üzere toplam 12 gündür. İş Kanunu işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmalarını çalışma koşulu ve ücret yönünden belirli kurallara bağlamıştır. Bu bağlamda ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı alınır.

İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenir. Tatil yapmayarak ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiye ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ilave ücret daha ödenir. Ulusal bayram ve genel tatil günleri ücretlerinin hesaplanmasında hafta tatili ücretinin hesaplanmasında olduğu gibi hafta tatili ücretine dahil olmayan ödemeler ulusal bayram ve genel tatil günü ücretlerinin hesaplanmasında da dahil edilmez.

Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz.

Örnek 1: İşçi Hüseyin Bey 28 Ekim günü tam gün olarak çalışmıştır. Günlük ücreti 30 YTL'dir. 28 Ekim tarihindeki çalışmasının karşılığı olarak Hüseyin Bey'e ne kadar ücret ödenecektir. 28 Ekim günü öğlenden (saat 13'ten) sonra ulusal bayram günü kabul edildiği için Hüseyin Bey yarım günlük ücretini zamlı olarak alacaktır. Buna göre Hüseyin Bey'e 28 Ekim günü çalışmasının karşılığı olarak 45 YTL ödenir.

Örnek 2: İşçi Mehmet Bey 30 Ağustos günü çalışmıştır. Mehmet Bey'in günlük ücreti 40 YTL'dir. Mehmet Bey yılda iki kez birer aylık ücret tutarında ikramiye almaktadır. Hüseyin Beye her ay 3 YTL çocuk yardımı yapılmaktadır. Mehmet Bey'in 30 Ağustos ücreti nasıl hesap edilip ödenecektir. Ulusal bayram ve genel tatil ücretleri çıplak ücret üzerinden hesap edilmektedir. Bu nedenle ikramiye ve çocuk yardımı gibi ödemeler dikkate alınmaz. Mehmet Bey'e 30 Ağustos'taki çalışması karşılığında 80 YTL ücret ödenir.

Örnek 3: İşçi Ali Bey kısmi süreli olarak günde iki saat çalışıyorsa ve saatlik ücreti de 5 YTL ise Ramazan Bayramı'nın birinci günü 2 saat çalışmışsa bayram ücreti Ali Bey'e nasıl ödenecektir. Ali Bey kısmi süreli çalıştığı için çalıştığı sürenin ücretini zamlı olarak alır. İşçiye tam gün ücreti şeklinde bir ödeme yapılmaz. Ali Bey'in iki saatlik çalışması karşılığı alması gereken ücret 10 YTL'dir. Bayram ücretini de bu süreye eklersek Ali Bey'e 20 YTL ücret ödenmesi gerekir.
 
Ynt: Bayramda Çalışana Zamlı Ücret Ödenir

2.örneteki Mehmet bey ay sonunda maaşını aldığında 30 ağustotaki çalışmaından dolayı ne kadarlık bir fark görecektir bordrosunda?
a-) 80 YTL.
b-) 30 ağustosta çalışmamış olsa da 40 ytl günlük ücreti zaten ödeneceğinden ,3 ağustostaki çalışmasına karşılık gelen 40YTL yi fark olarak görecektr.
c-) Mehmet bey 30 ağustos resmi tatil günü ,çalışılmış gibi sayılan durumlardan olduğundan,45 saatlik yasal çalışma süresini aşan 0 ağustos günü yaptığ fazla çalışma nedeniyle %50 arttırılmış olarak 60YTL fark olacaktır maaşında.

bence doğru cevap b, ya sizce?
 

Benzer konular

Üst