fonradar

Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması İle İlgili Koşullar

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
05.12.2008 Veysi Seviğ

"Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Yasa"nın kapsamına gerçek veya tüzelkişiler tarafından;
* Yurtdışında sahip olunan döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazlar,
* Yurtiçinde sahip olunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıklar ile
* Yurtdışı iştiraklerden ve şubelerden elde edilen kazançlar, yurtdışı iştirak hisselerinin satışından ya da yurtdışında bulunan kurumların tasfiyesinden doğan kazançlar,
girmektedir.
Uygulamadan yararlandırılması öngörülen taşınmazlardan anlaşılması gereken, Türk Medeni Kanunu'nda "taşınmaz" olarak tanımlanan ve esas itibariyle bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallardır.
Türk Medeni Kanunu'nun 704'üncü maddesi uyarınca "Taşınmaz mülkiyetinin konusuna giren" varlıklar;
* Arazi,
* Tapu siciline ayrı sayfada kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,
* Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümlerdir.
"Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Yasa"nın 3/b maddesi uyarınca Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ve ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yasal olarak tutulması zorunlu bulunan defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan;
* Para, altın, döviz,
* Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları,
* Taşınmazlar,
2 Mart 2009 Pazartesi akşamına kadar Yeni Türk Lirası değerleriyle konuya ilişkin olarak hazırlanmış beyanname ile Gelir ve Kurumlar Vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairelerine beyan edilecektir. Ancak söz konusu varlıkların elektronik ortamda da beyan edilmesi mümkündür.
Bu bağlamda yıllık Gelir Vergisi veya yıllık Kurumlar Vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler konuya ilişkin beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.
Vergi daireleri beyan edilen bu varlıkların değerleri üzerinden yüzde beş oranında vergi tarh edeceklerdir. Bu şekilde hesaplanan vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir.
1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yurtdışında sahip olunan varlıklardan bildirilen veya beyan edilen varlıklar, Vergi Usul Yasası uyarınca defter tutan mükellefler tarafından istenilmesi halinde, yasal defterlere kaydedilebilecektir.
Türkiye'de bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından yasal defter kayıtlarında işletmelerin özkaynakları arasında yer almayan varlıklarda ise Vergi Usul Yasası uyarınca defter tutma yükümlülüğü bulunan mükelleflerin söz konusu varlıkları yasal defterlere kaydetmeleri zorunludur.
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Yasa hükümleri çerçevesinde yasal defterlerine kaydettikleri kıymetleri pasifte özel bir fon hesabında göstereceklerdir. Söz konusu hesap sermayenin cüz'ü olarak kabul edilecek ve sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılmayacaktır. Fon hesabında tutulan bu tutarlar, işletmenin tasfiye edilmesi halinde vergilendirilmeyecektir.
Söz konusu işletmelerin Gelir Vergisi Yasası'nın 81'inci maddesi ile Kurumlar Vergisi Yasası hükümleri çerçevesinde devir ve bölünme hallerinde de özel fon hesabında tutulan veyahut sermayeye eklenen tutarlar vergiye tabi tutulmayacaktır.
Beyan suretiyle kayıtlara alınan varlıklar, banka veya aracı kurumlara bildirilen ya da vergi dairelerine beyan edilen ve beyan tarihi itibariyle belirlenen Yeni Türk Lirası karşılığı ile kayıt edilecektir.
Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin, taşınmazlar dışındaki varlıklarını öncelikle banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırmaları gerekmektedir. Bu şekilde banka veya aracı kurumlara yatırılarak varlığı belirlenen değerler ile taşınmazların beyan edilen değerleri üzerinden serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı defterine kayıt edilmesi gerekmektedir.
Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde gelir unsuru olarak dikkate alınmayacaktır. Diğer yandan defter tutma yükümlülüğü bulunmayanların, beyan ettikleri taşınmazlar dışındaki varlıklarını, banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırmak suretiyle söz konusu yasa hükümlerinden yararlanmaları mümkündür.
 
Üst