fonradar

Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Kerem21
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kerem21

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Haz 2005
Mesajlar
260
Bedeli kdv dahil olarak peşin ödenmiş ve fiyat artışından etkilenmeyecek biçimde sözleşmeyle satın alınmış malımız var. 2009 ve 2010 teslimli olacak. Bedeli 236 Bin TL Kdv dahil.

1 - Yevmiye kaydı hakkında;

380 - Gelecek Aylara Ait Gelirler 150.000,00 - TL (B)
480 - Gelecek Yıllara Ait Gelirler 50.000,00 - TL (B)
391 - Hesaplanan Kdv 36.000,00 - TL (B)
102 - Bankalar 236.000,00 - TL (A)

şeklindeki bir kayıt sizce doğru mudur? 380/480 Yerine 340/440 kullanılabilir mi?

2 - Kdv beyannamesinde 36 Bin TL, İlave edilecek kdv satırında mı gösterilecek? Mal henüz stoklarımıza girmedi, ancak kdvsini haziran beyannamesinde ödeyeceğiz. Bilahare gelecek alışlarla kdv devri oluşacak. Haziran ayına yansıtmayıp sonraki dönemlerde -teslim edildiği kadarıyla- 391'i beyan etmemizin bir sakıncası olur mu?

3 - Sözleşme gereği malı günümüz fiyatlarıyla, fiyat artışını yansıtmayacağımız taahhüdü ile verdik. Ancak ileride kar ya da zarar olma durumu var. Bu durumda 679/689 nolu hesapları kullanmamızı mı önerirsiniz?
 
Ynt: Bedeli peşin ödenmiş emanet fatura kaydı?

K.D.V. kanunun Teslim ve teslim sayılan haller maddesine göre işlem yapılması gerekir. Siz sözleşme imzalamışsınız ve ödeme taahhüdünde bulunmuşsunuz veya ödemişsiniz.
1. sizin yaptığınız ödeme avans ödemesidir.
2. sizin kdv ödemeniz için mal teslimi yapılması ve faturasının kesilmesi gerekir.

Soru karmaşık alıcımısınız satıcımısınız tam izah edilmemiş anladığım kadarı cevaplamaya calıstım
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Dinçer Bey,
Cevapladığınız için teşekkür ederim. Soruyu elimden geldiğince açık sormaya çalıştım ama haklısınız, atladığım hususlar var. Biz satıcıyız, akaryakıt satımı yapıyoruz. Köye Hizmet Götürme Birliğine sözleşme ile sabitlenmiş fiyatla akaryakıt satıyoruz ancak bu akaryakıtlar yıl içerisinde peyderpey alınıyor. Yani biz kdv dahil 236.000,00 TL tutarla akaryakıt vermeyi taahhüt ettik ve bu akaryakıtları günlük 50-60 Litre ile araçlarına teslim edeceğiz. Bu olay taahhüt ettiğimiz akaryakıt miktarına ulaşıncaya dek 15-24 ay arasında bir süre devam edecek. Akaryakıt fiyatları zamlansa bile kendilerine eski fiyattan akaryakıt vermeye devam edeceğiz. Ve eğer fiyatlar aşağıya doğru düşse bile fiyatımız yine değişmeyecek. Biraz karmaşık bir durum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Sayın Kerem21;
Normal şartlarda stoklarınızda bulunan bir malın daha sonra sevkedilmek üzere faturasını kesebiliyorsunuz.Kayıtlarımızada satış faturası nasıl işliyorsak öyle işliyoruz.Ama sizin durumunuz farklı.
Şahsi fikrim;Gelen havaleyi alınan sipariş avansları şeklinde işlemeniz.Her mal teslim edildiğinde fatura düzenlemenizdir.Kayıtlarınızı da normal hesaplarınıza işlemeniz gerekir.
-----
102-Bankalar 236.000-TL
340-Al.Sip.Avans 236.000-TL
---
ilk parti mal sevkinde örneğin 35.400-TL
---
340-Al.sip avansları 35.400-TL
600-Y.İçi satışlar 30.000-TL
391-Kdv 5.400-TL
---

ve kayıtlarınızı her teslimde yıl içerisinde bu şekilde düzenlemeniz gerekir.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

T.C.
Maliye Bakanlığı
Gelirler Genel Müdürlüğü



Tarih: 10.04.1996

Sayı: B.07.0.GEL.0.53/5310?228/15164

1996 yılında yapılacak mal teslimine ait faturanındı 1995 yılında düzenlenmesi halinde faturada gösterilen bedel üzerinden katma değer vergisi hesaplanıp, düzenleme tarihinin ait olduğu dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

________________________ / _______________________

120 ALICILAR 118
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER 100
391 HESAPLANAN KDV 18
________________________ / _______________________



Mal teslimatı gerçekleştiğinde 380 no.lu hesaba karşılık 600 no.lu hesaba alacak vermek suretiyle hâsılat kaydını yapılacaktır.
Fatura Kestiğimizden dolayı 340 Hesabı Kullanmamamız gerektiğini düşünüyorum.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Sayın kerem21 siz bu sözleşmeye istinaden fatura kestinizmi?
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Sayın metyo
Konu başlığı "Bedeli Peşin Ödenmiş Faturanın kaydı" olarak sorulmuş...
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Sayın Memet Orhan onu gözden kaçırmışım.Düzeltmeniz için teşekkürler.Yorumlarım faturanın düzenlenmemiş olması üzerine idi.
Ben bu tür durumlarda çok mecbur kalmadıkça faturanın önceden kesilmemesi gerektiğini düşünüyorum.Olayın birde ön muhasebe de stok boyutu var.Fatura düzenlediğinizde stoktan düşmeniz lazım.Hali ile stoğunuz - olacak şayet yeterli stoğunuz yoksa.
Tabi tüm bu yönler olayın başka boyutu.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

haklısınız mümkünse önceden fatura kesilmemsi gerekir. ama özellikle akaryakıt satışlarında bazı kamu kurum ve kuruluşları peşin ödeme yaparak akaryakıt alabiliyorlar. tabiki resmi kurum oluncada fatura almadan ödeme yapamıyorlar. zan ediyorum sıkıntı bundan ileri geliyor.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Sayın kerem21 konu açıklığa kavuştu.
KDV kanunun 10.maddesi b fıkrasına göre " Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi" ne istinaden faturanızı düzenleyebilirsiniz.
Kdv açısından faturanın düzenleme tarihi itibari ile kdv hesaplanacak ve bildirilecektir. Burdaki diğer husus her ne kadar fatura düzenlenmiş olsa dahi hasılatın döneminin teslim dönemi olması gerektiğidir. Bundan dolayı 480 Gelecek yıllara ait Gelirler hesabını kullanarak işlem yapılması teslim döneminde ise hasılat hesabına dahil edilerek kapatılmasıdır.
 
Ynt: Bedeli Peşin Ödenmiş Emanet Fatura Kaydı?

Cevaplar için çok teşekkürler..

Ben ısrarla fatura kesilmesin, tahsilat makbuzu benzeri avans mektubu düzenleyelim dedim ama kamu kuruluşundaki memura izah edemedim. Firma sahibi de ödemeyi almakta ısrar edince mecburen faturayı kestim. Faturanın üzerine; "iş bu fatura taraflarca .. tarihinde imza edilen akaryakıt ve yağ alımı işine ait alım sözleşmesine istinaden kesilmiş olup, fatura muhteviyatı tarafımızca emanete alınacak ve sözleşme şartları gereği ilerleyen tarihlerde idarenin istediği koşul ve esaslarda teslim edilecektir." diye yazdım.

380/480 hesap grubunu çalıştıracağım. Kdv'sini kdv beyannamesinin "ilave edilecek kdv" kısmında mı beyan etmeliyim?
Stok durumu konusunda sanırım bir sıkıntım kalmadı. 600'lü hesaplar çalışmadığı müddetçe dönem sonunda 153' de de değişen bir şey yok. Cevaplayan herkese ayrı ayrı çok teşekkür ederim.
 
Üst