Belediyelerin İndirimli Orana Tabi İşlemlerinde Kdv İadesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan moonstar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar,
Belediyelerin ve iktisadi teşebbüslerinin su ve atık su teslimlerinde uyguladıkları kdv oranı %8, yüklendikleri kdv oranı genel olarak %18 aradaki fark için indirimli orana tabi işlemlerden dolayı iade alabilirler mi?
Eğer alınırsa geriye dönük 5 yıllık alınabilir mi?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Belediyeler veya bunların iktisadi işletmeleri tarafından verilen atık su hizmetleri indirimli orana tabi bir işlemdir ve KDV iadesi alabilirsiniz.

Geriye dönük olarak "nakden veya mahsuben iadesi, izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin KDV beyannameleri ile talep edilebilecektir." denilmektedir.

Yani siz şuan sadece 2013 ün indirimli oranını iade talep edebilirsiniz.

Belediyeler veya bunların iktisadi işletmeleri tarafından verilen atık su hizmetleri indirimli orana tabi bir işlemdir ve KDV iadesi alabilirsiniz.

Geriye dönük olarak "nakden veya mahsuben iadesi, izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin KDV beyannameleri ile talep edilebilecektir." denilmektedir.

Yani siz şuan sadece 2013 ün indirimli oranını iade talep edebilirsiniz.

Yanıtınız ve ilginiz için teşekkür ederim,
Yanlız, Okuduğum bir üstadımın makalesinden alıntı yaparak yazıyorum.

"213 sayılı VUK’nun zamanaşımı ile ilgili hükmünde zamanaşımı 5 yıldır.
İndirimli oranla ilgili KDV iadelerinde de düzeltme zamanaşımı hükümlerinin geçerli olduğu kanısındayız. 5838 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeden önce Danıştay VDDK tarafından verilen bir kararda yasada öngörülmeyen bir süre sınırlamasının genel tebliğle düzenlenemeyeceğine karar verilmiştir. İade hakkı doğuran işlemlerle ilgili iade taleplerinin ertesi yılda talep edilebileceği yönünden, KDVK’nun 29/2. maddesi hükmüne göre sınırlama getirmek hem Anayasaya hem 213 sayılı VUK’nun 114-126. maddesi hükümlerine aykırılık oluşturmaktadır. "

Buna istinaden düzeltme beyannameleri verildikten sonra ilgili daire iadeye red cevebı verdiği takdirde dava yolu ile kazanabileceği kanısındayım. (Avukat bir arkadaşıma konuyu bahsettim Danıştay kararını bulduğumda burada yayınlayacağım.)

Bnmde şahit olduğum bir olay var iade tablosunda (-) çıkan ayları iadeden düşmek gerekir normalde ama dava sonucunda sıfır olarak kabul ettirdiler. Danıştay kararını bulursanız çok iyi olur.

Son düzenleme:
belediyelerde indirimli orana tabi işlemlerde kdv iadesi alınamıyor arkadaşlar iyice teyit ettim 5 adet vergi dairesi müdürü ile görüştüm sebebi hakkında isteyene özelden atarım. ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.