fonradar

Belirli Bir Süre İle Meyve Bahçesinin Kiralanması

Üyelik
5 Eki 2007
Mesajlar
40
Konum
Antalya
Bir Mükellefimiz, bahçesindeki şeftali ağacı sayısı 1200 adet olan ve bu nedenle işletme büyüklüğü ölçüsünü aşmadığı için Zirai Kazanç gelir vergisi mükellefi olmayan bir çiftçiden, bu bahçeyi 5 yıllığına kiralamıştır. Bu kira müddetince bahçede yetişecek meyvelerin gübre ilaç sulama bakım ve toplatma masrafları kiralayan tarafından karşılanacak ve satışıda yine kendisi tarafından gerçekleştirilecektir.

1- Yetişecek meyveler Mamül hükmünde midir? yoksa Ticari Mal hükmünde midir?
Çünkü Mamul Hükmünde ise hammadde girdileri (gübre ilaç ) ve Genel Üretim giderleri (Sulama,Yakıt,Elektrik) İşçilik Giderleri (bakım, toplama) gibi unsurların kulanılması gerekecek ama eğer Ticari mal ise Müstahsil makbuzu çiftçiden (kiralayandan) ile satın alınması gerekecektir.
2-Eğer söz konusu meyveler mamül hükmünde ise zaten ticari kazanç mükellefi olan bu şahıs ayrıca ürünleri kendisi yetiştirdiği için Zirai kazanç mükellefi de olacak mıdır? Yoksa Ticari mal hükmünde ise ticari kazanç mükellefi olarak kalmaya devam mı edecektir.

3-Bu tip Kiralama neticesinde kira stopajı doğar mı? Kira stopajı doğarsa ve aynı zamanda ticari mal hükmünde olduğu düşünülüp müstahsil makbuzu ile alış yapılırsa Zirai Stopaj da doğacağından mükerrer vergileme meydana gelmiş olur mu? Esasen burda her ne kadar bir bahçe kiralanmış gibi gözüksede aslında kiralanan şey ağaçlardır.

Teşekkürler...
 
Ynt: Belirli Bir Süre İle Meyve Bahçesinin Kiralanması

Şöyle ilginç bir durum görüyorum.

Siz araziyi arsa sahibinden kiralıyorsunuz. Daha sonra da arsa sahibine zirai faaliyetleri için ürün tutarından belli bir pay almak üzere kiralıyorsunuz. Arsa sahibi ilaçlıyor, gübreliyor, topluyor, satıyor ve herhalde kar üzerinden size yüksek tutarda pay veriyor. Siz ise zirai faaliyete ilişkin herhangi bir işe karışmıyorsunuz. Sadece kardan belli bir pay alıyorsunuz galiba. Bu durumda da elde ettiğiniz gelir GVK 70'in son fıkrasına göre gayrimenkul sermaye iradı olur.
 
Ynt: Belirli Bir Süre İle Meyve Bahçesinin Kiralanması

erdoğan ' Alıntı:
Bu kira müddetince bahçede yetişecek meyvelerin gübre ilaç sulama bakım ve toplatma masrafları kiralayan tarafından karşılanacak ve satışıda yine kendisi tarafından gerçekleştirilecektir.

Bu cümledeki kiralayan sözü yanlış olmuş.Doğru kelime Kiracıdır.
 
Ynt: Belirli Bir Süre İle Meyve Bahçesinin Kiralanması

Soruda düzeltmeler yaparak yeniden yazmak istiyorum

Ticari Kazanç Gelir Vergisi Mükellefi olan bir müşterim, çiftçilik yapan bir şahıstan (bahçesindeki şeftali ağacı sayısı 1200 adet olan ve bu nedenle işletme büyüklüğü ölçüsünü aşmadığı için Zirai Kazanç gelir vergisi mükellefi olmayan bir çiftçidir), şeftali bahçesini 5 yıllığına kiralamıştır. Bu kira müddetince bahçede yetişecek meyvelerin gübre ilaç sulama bakım ve toplatma masraflarına bahçe sahibi çiftçi hiç karışmayacak,tüm bu masraflar kiracı müşterim tarafından karşılanacak ve satışıda yine kiracı tarafından gerçekleştirilecektir.

1- Yetişecek meyveler Kiracı açısından Mamül hükmünde midir? yoksa Ticari Mal hükmünde midir?
Çünkü Mamul Hükmünde ise hammadde girdileri (gübre ilaç ) ve Genel Üretim giderleri (Sulama,Yakıt,Elektrik) İşçilik Giderleri (bakım, toplama) gibi unsurların kulanılması gerekecek ama eğer Ticari mal ise Müstahsil makbuzu çiftçiden (kiralayandan) ile satın alınması gerekecektir.
2-Eğer söz konusu meyveler mamül hükmünde ise zaten ticari kazanç mükellefi olan bu kiracı ayrıca ürünleri kendisi yetiştirdiği için Zirai kazanç mükellefi de olacak mıdır? Yoksa Ticari mal hükmünde ise ticari kazanç mükellefi olarak kalmaya devam mı edecektir.

3-Bu tip Kiralama neticesinde kira stopajı doğar mı? Kira stopajı doğarsa ve aynı zamanda ticari mal hükmünde olduğu düşünülüp müstahsil makbuzu ile alış yapılırsa Zirai Stopaj da doğacağından mükerrer vergileme meydana gelmiş olur mu?
Esasen burda her ne kadar bir bahçe kiralanmış gibi gözüksede aslında kiralanan şey ağaçlardır. Aslına bakılırsa bu işlemin bir kiralama işlemi olup olmadığıda tam olarak net değildir. Kiralama yerine, 5 yıllığına ağaçta yetişecek meyvelerin satın alınması olarakta düşünülebilinir mi?
 
Ynt: Belirli Bir Süre İle Meyve Bahçesinin Kiralanması

Mükellefiniz ticari kazançtan dolayı gerçek usulde gelir vergisine tabiyse GVK 37/3'e göre basit usulden yararlanamayacak.
Basit usulden yararlanamadığı için gerçek usulde zirai kazancını tespit etmek zorunda.
Gerçek usulde zirai kazancı tespit edilenler GVK 94'e göre kira ödemelerinden tevfikat yapmak durumunda.
Yaptığınız kira ödemesinden %20 tevfikat yapmalısınız. Zirai ürünleri siz çiftçiden almıyor kendiniz üretiyorsunuz ve satıyorsunuz sizden o ürünleri alanlar ise 94/11'e göre tevfikat yapacak. Ama iki ödemenin konusu da birbirinden farklı bir GMSİ tevfikatı biri zirai hasılata ilişkin tevfikat, mükerrerlikten söz edebilmek için aynı konu üzerinden iki ayrı tevfikat yapılması gerekir.

Sonuçta mükellefiniz bir yandan tüccar diğer yandan da gerçek usulde vergilendirilen çiftçi, hem ticari kazancınızı hem de zirai kazancınızı GVK hükümlerine göre ayrı ayrı beyan edeceksiniz. Hem ticari kazanç hem de zirai kazanç mükellefi olacaktır.

Meyveleri siz yetiştiriyorsunuz. Dolayısıyla mamul hükmünde olması lazım .
 
Üst