Belirli Süreli İş Sözleşmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yucel09
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba Bir konuda bilgilerinize danışmak istedim .

Bir işçiyi belirli süreli iş sözleşmesi yaparak işe alımını yaptıktan 7 ay sonra işçi herhangi bir bildirim yapmadan işi bırakıp gidiyor 3-4 ay sonra gelip tekrar çalışmaya başlıyor. ve toplamda çalışma süresi 1 seneyi aşıyor bu işçi kıdeme ve yıllık izne hak kazanırmı.

ayrıca belirli süreli iş sözleşmesi yapılan işçiye süre bitiminde ihbar tazminatı ödenirmi ?

Diyelimki 9 aylık iş sözleşmesi yaptıgımız işçiye süre bitiminde ihbar ödemek zorundamıyız

Ynt: Belirli Süreli İş Sözleşmesi

İyi de bu arkadas neden pat diye işi bırakıp gidiyor.. ve sonra 4 ay sonra aa ben geldim deyip iş başlı yapıyor onu anlamadım.. ???

İster belirli olsun.. ister belirsiz olsun..bu durum haklı nedenle iş sözleşmesinin fesihini gerektiriyor..

Belirli süreli iş sözleşmesi başı ve sonu belli olan taraflarca mutabık kalınarak...uzlaşılarak karşılıklı rıza ile ne zaman biteceği belirlenmiş sözleşmelerdir..

Bu nedenle ihbar ödenmez.. ama sözleşme süresi 1 yılı geçtiği taktirde.. benim bildiğim kıdem ve izin hakkı kazanır.. Ama bunda parça parça değil de.. tam 1 yıl şartı aranmalıdır diye düşünüyorum..

Belirli süreli iş sözleşmesi yapılması için onjektif bazı kriterlerin olması lazım. Taraflar arasında herhangi bir objektif kriter olmaksızın kararlaştırılan süre, sözleşmeyi belirli süreli kılmaz. İş Kanunu'nda objektif kriter olara; "belirli süreli işler, belirli bir işin tamamlanması veya belili bir olgunun ortaya çıkarılması" ifadeleri, kullanılmıştır. Mesela, yoğun bir sipariş alındı ve bu siparişlerin 3 ay-6ay gibi bir sürede bitirilmesi gerekiyor. Ancak mevcut i,şçiler bunun için yeterli değil. İşte bu gibi durumlarda, belirli süreli iş sözleşmesi ile işçi istihdamı yoluna gidilebilir. Bunun haricinde sırf tarafların kararlaştırdıkları süreler sözleşmeyi belirli süreli kılmaz, başlangıçtan itibaren belirsiz süreli sayılır.

Sizin işçinizle yaptığınız sözleşmede objektif bir kriter var mı bilmiyorum ama olduğu düşüncesiyle hareket edersek; 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17'nci maddesine göre sadece belirsiz süreli iş sözleşmelerinde ihbar öneli olabilir. Belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar öneli yoktur. Sözleşmenin sona ereceği tarih zaten belli olduğu için, tekrardan bir önel verilmesi mantıklı görülmemiştir.

Belirli süreli sözleşme, süresinden önce sona erdiriliyorsa eğer, BK. 325'e göre işçi sözleşmenin bitiş tarihine kadar olan ücretlerini talep edebilir.

Yıllık izinlerle ilgili belirli süreli iş sözleşmesinde ayrık bir durum yok. İşçi 1 yılını doldurmuşsa izne hak kazanır.

Aslında arkadaşlar olay şöle biz turizm firmasıyız ve işçileri yazın çalıştırıp çıkartıyoruz sezon başında alıyoruz

şöleki 01/05 tarihinde aldıgımız işçiyi 30/11 tarihinde çıkartıyoruz demek istediğim bir sonraki sene aldıgımızda 1 seneyi dolduruyorlar. izin ve kıdem hakkı doguyormu ?