Belirli surelı is sözlesmesi

01 01 2009 /31 12 2010 surelerı ıcerısınde isverenle belırlı surelı ıs sozlesmesı ımzaladım benım sormak ıstedıgım konu su.ben ıs verenımle belırlı surelı ıs sozlesmemı tamamlamıs bulunuyorumm su an ben ıs verenımden sızınle yapmıs oldugum sureyı tamamlamıs bulunmaktayım sızınle artık calısmak ıstemıyorum tazmınatımı ıstıyorum deme gıbı bır sansım varmı yardımcı olursanız sevınırımm ???

Ynt: belirli surelı is sözlesmesi

Evet var. belirli süreli iş sözleşmelerinin sonunda akid kendiliginden fesih edilmiş olunur. Dolayısıyla 31/12/2010 da işvreniniz devam etmenizi talep etmiş siz o durumda kabul etmeyerek tazminatınızı alarak bitirebilirdiniz. Fakat şu an çalıştığınızı anlıyorum. Süresini geçirdiğiniz için fesih hakkınız ortadan kalkmıştır.

Ynt: belirli surelı is sözlesmesi

sayın kenan. evet ben hala calısıyorum benım hasıl ıs verenım devlet. ama ıhale uslu ıle tasora vermıs oluyor benım sozlesmem 31.12.2010 sona erıyordu fakat etıbor 2011 ıhalesı ıptal pldugu ıcın 2 aylık sure uzatımına gıttı su an bıze yenı bır sozlesme ımzalatmaya kalkılıyor pekı bız bunu ımzalarsak ne olur gectıgımız24 aylık paramız yanı tazmınatımız yokmu oluyor ımzalamazsak bızı ısten cıkarırsa tazmınatımız yatarmı sımdıden tesekkurler bu bır tek benım sorunum degıl 35 kalıfıye elaman statusunde calısanların sorunudur

Ynt: Belirli surelı is sözlesmesi

sn.kenanacur
tazminat alarak bitirebilirsiniz demişsiniz bende tazminat hakkı yoktur derim (sizinle anlaşamıycağız sanırım:))

sn.özcan ikinci sorunuzda konuyu açıklamışsınız, imzalarsanız tazminat hakkınız yanmaz.imzalamazsanız yanar.

Arkadaşlar. Eğer sözleşme süresini uzattılarsa bu durumda siz yeni sözleşmeyi imzalamazsanız. kıdem tazminatınızı ve kullanmadğınız yıllık izin sürelirniz varsa onları hak kazanırsınız. Süresi belirli olduğu için ihbar tazminatı söz konusu olmayacaktır.

Evet anlaşamıcağız bu konuda :) Ama gönüller bir olsun :)
belirli süreli iş sözleşmelerinde süre 1 yılın üzerinde olduğu durumda ortadan kalkan tek şey ihbar önelidir. Biteceği süre başta belli olduğu için iş arama izni lüzum görülmediğindendir. Kıdemin olmayacağını düşünelim. Her yıl ihale usulüyle girip personele belirli süreli sözleşmeyle yıllarca çalıştıran tüm firmalar tazminat vermesin ne güzel :)

yanı arkadaslar ben dıyemıyorum yanı ben sozlesmemı tamamladım ben gıdıyorum verın tazmınatı dıye bırsey soz konusu degıl

:) güzel arkadışım burayı kaçırmışınız..

sn.özcan ikinci sorunuzda konuyu açıklamışsınız, imzalarsanız tazminat hakkınız yanmaz.imzalamazsanız yanar.

kolay gelsin..

Arkadaşlar süresinz dolduktan sonra çalışıp çalışmamak sizin keyfinize kalmıştır. çalışmayı kabul etmeziseniz kıdem tazminatınızı hak kazanıpta kullanmadğnız yıllık izin ücretlerinizi alırsınız.....

:) sorma arkadaşım ..

bazen çok seviyorum bu işi ...bazende...

ama yinede alamaz derim :)

Konuyla ilgili bir makaleden alıntıdır (Sözcü Gazetesi - Şevket Tezel - 10.05.2010)

Soru: Açıklamalarınız geniş bir çevreye ışık tutuyor. Devlet üniversitesinden emekli olup
vakıf üniversitelerinde sözleşmeli çalışan öğretim elemanı olarak ben de bir konuda
bilginize başvurmak istiyorum. 2005'de E.S.?dan emekli olduktan sonra iki yıldır bir vakıf
üniversitesinde SGDP ödeyerek sözleşmeli çalışıyorum. Sözleşmemin sona ereceği
01.09.2010?dan sonra sözleşmemi uzatmayacağımı bildirdim. Bu durumda iki yıl için
kıdem tazminatı hak eder miyim? Prof. Kemal KARADAĞ
Cevap: Aynı işverene bağlı olarak bir yıl ve daha fazla süreyle çalışanlar sırf sözleşmeleri belirli
süreli diye kıdem tazminatından yoksun bırakılmazlar. Ancak burada belirsiz süreli iş
sözleşmeleri gibi feshin şekli ve feshi yapan önem taşımaktadır. Çok çetrefilli anlaşmazlıklara
neden olduğundan çok sayıda mahkeme kararına konu olup yasal düzenlemenin (1475/14)
yanı sıra içtihatlar ışığında bir rotaya oturulan bu hakkın sizin sorunuza bakan yönünde
Yargıtay 9 HD?nin 2002/26613 E. ve 2003/8198 K. sayılı kararlarında da belirtildiği üzere
?Belirli süreli hizmet akitlerinde akdin süre sonunda yenilenmeyeceğinin işçi ya da işveren
tarafından bildirilmesi, akdin süre bitiminde feshi mahiyetindedir. İşveren, akdin
yenilenmeyeceğini bildirerek 31.7.2001 tarihi itibariyle davacı öğretmenin hizmet akdini
feshetmiştir. Bu fesih şekline göre davacının kıdem tazminatına hak kazandığının kabulü
gerekir.? Yine aynı dairenin 2008/13489 E. ve 2008/16388 K.sayılı içtihadında da açıkça
?Dairemizin kararlılık kazanan uygulaması gereği belirli süreli iş sözleşmesinin süre sonunda
işveren tarafından yenilenmeyeceğinin bildirilerek feshedilmesi ve hizmetin bir yıl bulunması
halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır?denilmektedir. Yani belirli süreli sözleşme ile
bir yıl ve daha fazla çalışıldıktan sonra sözleşmenin bitimi durumunda sözleşmeyi
uzatmayacağını bildiren taraf işvereniniz olsaydı kıdem tazminatı alabilirdiniz. Ya da
sözleşmeyi uzatmama nedeniniz 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde sayılan haller
olsaydı yine tazminat alabilirdiniz.

Belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu anda taraflarca hukuki ilişkinin devam süresinin yani sona erme anının bilindiği veya öngörülebildiği, bu anın sözleşmede açık ya da örtülü olarak kararlaştırıldığı sözleşme olarak tanımlanabilir([1]).

Belirli süreli sözleşmeler işverenler açısından çok caziptir. Buna karşın çalışma hayatımızda ise belirsiz süreli iş sözleşmesi asıl, belirli süreli iş sözleşmesi ise istisnadır. Önce Yargıtay kararlarıyla şekillenen sonra 4857 sayılı İş Kanunu?nda düzenlenen belirli iş sözleşmeleri konusunda pek çok karar bulunmaktadır. Aşağıda Yargıtay?ın çeşitli tarihlerde verdiği kararlara göre belirli iş sözleşmelerinin kimlerle, hangi şartlarda yapılabileceği, yenilenmesi, ispat yükü, geçerli olmadığı durumun sonuçları gibi konular ifade edilmeye çalışılacaktır.

4- Kıdem Tazminatının Ödenebileceği Durumlar

Davacı ile davalı işveren arasında 31.08.1999 tarihinde sona erecek belirli süreli hizmet akdi yapılmış ise de, işveren akdin yenilenmeyeceğini 05.07.1999 tarihinde davacıya bildirmiş olup, dairemizin istikrar kazanmış kararlarına göre böyle bir bildirim fesih niteliği taşımaktadır. O halde akdi fesheden işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür([42]).

1475 sayılı İş Kanunu?nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinde belirli süreli hizmet akitlerinde, kıdem tazminatının ödenmeyeceğine dair bir hüküm yoktur. Dairemizin yerleşmiş içtihatlarına göre, belirli süreli hizmet akdinin, akitte yer alan bir hükme dayanılarak işveren tarafından yenilenmeyeceği işçiye bildirilmesi ve bu sebeple iş akdinin haklı sebep olmaksızın sona erdirilmesi halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanır([43]).

İş Kanunu?nda hangi hallerde ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanılacağı hükme bağlanmıştır. Belirli süreli hizmet akitlerinde ihbar tazminatına hükmedilemeyeceği gibi; bu tür hizmet akitlerinin süresi sonunda kendiliğinden son bulması durumunda da davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz([44]).

Belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşmenin kurulduğu anda taraflarca hukuki ilişkinin devam süresinin yani sona erme anının bilindiği veya öngörülebildiği, bu anın sözleşmede açık ya da örtülü olarak kararlaştırıldığı sözleşme olarak tanımlanabilir([1]).

Belirli süreli sözleşmeler işverenler açısından çok caziptir. Buna karşın çalışma hayatımızda ise belirsiz süreli iş sözleşmesi asıl, belirli süreli iş sözleşmesi ise istisnadır. Önce Yargıtay kararlarıyla şekillenen sonra 4857 sayılı İş Kanunu?nda düzenlenen belirli iş sözleşmeleri konusunda pek çok karar bulunmaktadır. Aşağıda Yargıtay?ın çeşitli tarihlerde verdiği kararlara göre belirli iş sözleşmelerinin kimlerle, hangi şartlarda yapılabileceği, yenilenmesi, ispat yükü, geçerli olmadığı durumun sonuçları gibi konular ifade edilmeye çalışılacaktır.

4- Kıdem Tazminatının Ödenebileceği Durumlar

Davacı ile davalı işveren arasında 31.08.1999 tarihinde sona erecek belirli süreli hizmet akdi yapılmış ise de, işveren akdin yenilenmeyeceğini 05.07.1999 tarihinde davacıya bildirmiş olup, dairemizin istikrar kazanmış kararlarına göre böyle bir bildirim fesih niteliği taşımaktadır. O halde akdi fesheden işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür([42]).

1475 sayılı İş Kanunu?nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinde belirli süreli hizmet akitlerinde, kıdem tazminatının ödenmeyeceğine dair bir hüküm yoktur. Dairemizin yerleşmiş içtihatlarına göre, belirli süreli hizmet akdinin, akitte yer alan bir hükme dayanılarak işveren tarafından yenilenmeyeceği işçiye bildirilmesi ve bu sebeple iş akdinin haklı sebep olmaksızın sona erdirilmesi halinde, işçi kıdem tazminatına hak kazanır([43]).

İş Kanunu?nda hangi hallerde ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanılacağı hükme bağlanmıştır. Belirli süreli hizmet akitlerinde ihbar tazminatına hükmedilemeyeceği gibi; bu tür hizmet akitlerinin süresi sonunda kendiliğinden son bulması durumunda da davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz([44