Belirli Süreli İş Sözleşmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hsyngul
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bir şirkette taşeron olarak çalışıyorum.6 aylık belirli iş sözleşmesi yapıyor.Sözleşme bittiği zaman tekrar 6 ay süreli aynı sözleşmeyi yapıyor.Sgk hizmet dökümünde aynı şirkete 6 ayda bir giriş çıkışım yapılmış.
Bu şekilde 2 yıl sonra askere gideceğim zaman hakettiğim bütün tazminatımı alabilirmiyim yoksa bu şekilde sözleşme imzaladığım için bişey hakedemezmiyim bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Şirketin bunu yapmasındaki asıl neden nedir ?ve askere gideceğim zaman 6 aylık sözleşmem bitmemişse gidememe tazminatımı alamama durumu olur mu ?

İkiden fazla olduğunda belirli süreli olarak yazılsada iş kanunu gereği sözleşme belirsiz süreli hale gelir ve işten çıkış nedenine göre tazminat hakkı doğabilir.

cevabınız için teşekkürler.
sözleşmeler 6 aylık olduğu için 4 sözleşmede iki yıl dolucak ama sgk hizmet dokumunde 6 ayda bi çıkış gösteriyolar.tekrar giriş yapıyolar.Bu şekilde 2 yıl olursa yine sıkıntı olur mu?

Üst üste ikiden fazla sözleşme olduğu için artık sözleşmeniz belirsiz süreli sözleşmeye dönmüş. İşverenin (haklı neden bildirmeden) çıkarması durumunda tazminata hak kazanırsınız.

hocam şimdi aralık sonu 6 aylık sözleşmem doldu.sgk hizmet dökümünde çıkış yapmışlar.ama hala aynı işte çalışıyorum.büyük bi ihtimal yeni sözleşmede yapıcaz ama benim merak ettiğim neden böyle yapıyolar.ilerde bigün tazminatımda sıkıntı olur mu?Çünkü sözleşme belirsize dönse bile 6 ayda bi çıkışım yapılmıs bu gecen süre nolucak ?

bir hastanede bilgi işlem sistem destek elemanıyım.arkadas tam acıklayıcı bir cevap vermedi.bana belirli süreli iş sözlesmesi yapıyolar.şimdi aralık 31 de cıkıs yaptılar tekrar sözlesme imzaladık yeniden giriş oldu.ben 2-3 yıl sonra askere gittiğimde tazminatımı alabilirmiyim.Şirkete sordugumda biz her ihalede şirketi kapatıyoruz yeniden açıyoruz gibi bişey dedi .Bu nasıl oluyo ben burda çalışıyorum ama tazmiat vs.hic bi hakkım olmadan mı ?şirketi kaptıp açtıkları için sözleşmemin belirsize dönme gibi bir durumu olmuyormuş.?

Belirli süreli sözleşmelerin yapılabilmesi , daha doğrusu gerçekten işler olabilmesi için gereken şartların en başında işin belirli bir süre sonra bitecek olması gelir. Örneğin bir dağ evi inşaatı işi, başlar ve biter. Belirli süreli sözleşme örneğin bu iş için inşaatın hesaplanan bitiş tarihi olarak belirlenebileceği gibi, 6aylık-1yıllık gibi de düzenlenebilir, sözleşme süresi dolduğunda, tekrar yeni bir sözleşme ile uzatılabilir de. Böyle bir uzatma-yenileme durumunda sözleşme , belirli süreli sözleşme özelliğini kormaya devam eder.
Sizin yapmakta olduğunuz iş , hastanede belli bir süre yapılıp, bitecek bir iş değil, sürekliliği olan bir iş. Dolayısıyla belirli süreli sözleşme yapılmış olsa da ,belirli süreli sözleşme yapabilmek için aranan şartlar oluşmamış olduğundan, bir ihtilaf durumunda, mahkemece sözleşme başlangıcından itibaren belirsiz süreli olarak kabul edilir. ( genellikle)
Bir çok işveren, belirli süreli sözleşme ile kıdem tazminatı ödemekten kurtulabileceğini düşünerek sürekli bir iş olmasına rağmen 1 yılı aşmayan belirli süreli sözleşmeler yapmakta çalışanları ile. Ancak mahkeme aşamasında aslında sandıkları gibi olamayacağını görmekte.

Askere gideceğiniz zaman , askerlik sebebi ile sözleşmenizi feshettiğinizi hem asıl işvereniniz olan firmanıza, hem de üst işveren olan hastaneye noter kanalıyla
( ekine sevk belgenizi de ilave ederek) bir ihbarla bildirin ve kıdem tazminatınızı talep edin.
Ödememeleri durumunda ( muhtemelen ödemeyeceklerdir) iş mahkemesinde dava açarak sözleşmenizin başından beri belirli süreli sayılması gerektiği iddiasıyla kıdem tazminatızı talep edebilirsiniz.

( Bu durum , şu an için geçerli yasal düzenlemeye göre bu şekildedir, 2-3 yıl sonra kıdem tazminatı ödenme şartları yeniden düzenlenmiş olabilir, o durumda ayrıldığınız tarhteki düzenleme geçerli olacaktır, belki askerlik nedeniyle ayrılma kıdem tazminatının ayrılma anında ödenmesini gerektirmeyecektir.)

Bir şirkette taşeron olarak çalışıyorum.6 aylık belirli iş sözleşmesi yapıyor.Sözleşme bittiği zaman tekrar 6 ay süreli aynı sözleşmeyi yapıyor.Sgk hizmet dökümünde aynı şirkete 6 ayda bir giriş çıkışım yapılmış.
Bu şekilde 2 yıl sonra askere gideceğim zaman hakettiğim bütün tazminatımı alabilirmiyim yoksa bu şekilde sözleşme imzaladığım için bişey hakedemezmiyim bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Şirketin bunu yapmasındaki asıl neden nedir ?ve askere gideceğim zaman 6 aylık sözleşmem bitmemişse gidememe tazminatımı alamama durumu olur mu ?

cevabınız için teşekkürler.
sözleşmeler 6 aylık olduğu için 4 sözleşmede iki yıl dolucak ama sgk hizmet dokumunde 6 ayda bi çıkış gösteriyolar.tekrar giriş yapıyolar.Bu şekilde 2 yıl olursa yine sıkıntı olur mu?

hocam şimdi aralık sonu 6 aylık sözleşmem doldu.sgk hizmet dökümünde çıkış yapmışlar.ama hala aynı işte çalışıyorum.büyük bi ihtimal yeni sözleşmede yapıcaz ama benim merak ettiğim neden böyle yapıyolar.ilerde bigün tazminatımda sıkıntı olur mu?Çünkü sözleşme belirsize dönse bile 6 ayda bi çıkışım yapılmıs bu gecen süre nolucak ?

bir hastanede bilgi işlem sistem destek elemanıyım.arkadas tam acıklayıcı bir cevap vermedi.bana belirli süreli iş sözlesmesi yapıyolar.şimdi aralık 31 de cıkıs yaptılar tekrar sözlesme imzaladık yeniden giriş oldu.ben 2-3 yıl sonra askere gittiğimde tazminatımı alabilirmiyim.Şirkete sordugumda biz her ihalede şirketi kapatıyoruz yeniden açıyoruz gibi bişey dedi .Bu nasıl oluyo ben burda çalışıyorum ama tazmiat vs.hic bi hakkım olmadan mı ?şirketi kaptıp açtıkları için sözleşmemin belirsize dönme gibi bir durumu olmuyormuş.?

Yukarıdan itibaren bakıldığında,aynı işverenlik üzerinden çıkış/giriş yapılmış olduğunu söylemek mümkün,bu itibarla"biz her ihalede şirketi kapatıyoruz yeniden açıyoruz"ifadesi geçersiz kalmaktadır.
Diğer tarafdan sn.Keremcem beyin dediği gibi"Belirli süreli sözleşmelerin yapılabilmesi,daha doğrusu gerçekten(belirli süreli) işler olabilmesi için gereken şartların en başından işin belirli bir süre sonra bitecek olması gerekir"
Belirli süreli iş sözleşmesi;
-belirli süreli işlerde
-belirli bir işin tamamlanması
-belirli bir olgunun ortaya çıkması
gibi objektif koşullara bağlı olarak yapılması gerekir.

Esasında "bilgi işlem işi"asıl işveren hastane işverenliğinin asli ve sürekli işlerinden bir iş dir.Alt işveren(ler) yönünden sözleşmelerin belirli süreli yapılması/yapılmış olması,bu işin belirli süreli olduğu anlamına gelmez,kısaca işin bilirsiz süreli(sürekli)bir iş olduğu ortada.

Bu olayda,hastane tarafından taşere edilen bu iş, her defasında(her yıl)başka bir şirkete verilmiş olsa da sonuç değişmez,asıl işveren hastane işverenliği,alt işverenle birlikte sorumlu tutulacaktır.

Sonuç olarak,yine sn.Keremcem in dediği gibi sözleşmenin başından itibaren belirsiz süreli sayılması gerektiği iddiasıyle, kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edebilirsiniz(sorun görmüyorum ama olay dava konusu edilmeden de alınmaz gibi)

bilgi işlem çalışanlarını hep gözümde büyütmüşümdür. onlar da bunu yaşıyorlarsa biz öldük.sonuç ne oldu acaba.
adam yapacam sigortanı diyo yapmıyo.aylar erteleniyo. sonra ypıldıysada bir süre sonra bakmışsın sistemnde yoksun. adamlar bi yerlere güveniyorlar,yoksa biz mi çok ve pasif uyuz görünüyoruz

Büyütmeyin Ali bey,onlarda bizim gibi bir çalışan/işci:)
-tabi işini takip edeceksin,zamanında hakkını koruyacaksın ama malisef bazende arıyamıyor/koruyamıyorsun,arasanda tam alamıyorsun,alsan da zamnında almamış oluyorsun,işin stresi,işsiz kalman,borca girmen de cabası.
"..bir yerlere güveniyorlar";
a.işi bilmiyorlar desem bu doğru olmaz,
b.bilinçli yapılıyor olmalı!..
c.tabi bunu da kendi başlarına yapamazlar!..
d.bakanlık da her iş/iş yerinin başına,her gün müfettiş veremez.
e.sonuç,
-bir yanda hakkını alamayan işci,
-diğer yanda bu hakkı vermeyen işveren,
f-bu dünyada hakkı kalan vaya yargı yolu açık ama yinede hakkını tam alamamış işci ile tam ödememiş olan işverenin, mahkeme i kübra da tekrar karşılaşacakların kesin.:)
(unutmayalım ki,bazen bunun terside olur,yani işcinin hakkını işveren tam öder ama işci bunun karşılığı olan iş görme borcunu tam olarak yerine getirmezse)

3 gündür rahatsızdım soğuklardan dolayı.
b şıkkı doğru bence
son cümleyi de hatırlattığınız için teşekkürederim.
burada hakkını aramakta uyuşukluk eden kişininin m.k.da çok hakkı olur mu acaba?