Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Analık İzni

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ardag87
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar;

Emin olamadığım bir konu var bu konuda yardım rica ediyorum.

Belirli süreli sözleşmesi olan bir personel hamileliğinin 6.ayında iş sözleşme süresi bitiyor. Hamilelik dolayısıyla 32 hafta olmadan iş sözleşmesi fesih edilebilir mi? Yada rapor ücretini alması ve raporunu kullanabilmesi için bir yol var mıdır?Bu konuda fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

iyi çalışmalar

Gebelik süresi 40 hafta, doğum izni doğumdan önceki 8 hafta ve sonraki 8 hafta,
doğumdan önceki 8 haftalık doğum iznine ayrılabilmek için 32.haftayı çalışan olarak tamamlamış olmak gerek, oysa sizin örneğinizde 24.veya 25.haftada belirli süreli sözleşme süresi dolmuş oluyor, bu sebeple de,eğer sözleşme yenilenmezse doğum öncesi raporu ve ücretini alabilme şansı yoktur.

merhaba,

hamileliğinde 8. aya girmeden doğum izni başlamıyor.
8. aya girmeden süreli sözleşmesi fesih oluyorsa yapacak bir şey olmadığını düşünüyorum.

Analık nedeniyle işgörmezlik ödeneği alabilmenin ilk şartı olarak "Geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün Kısa Vadeli Sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir". Ayrıca kişinin "sigortalı" olması gerekmektedir. Sigortalı olma niteliği ise işten çıkış tarihinden 10 gün sonra biter. İlk şartta sıkıntı olmaz. Ancak kadın işçinin doğumdan önceki son 10 güne kadar çalışması gerekmekte. İkinci şartı sağlarsanız ödenekten yararlanabilir. Öneri olarak belirli süreli iş sözleşmesini geçerli neden ortadan kalkmadıysa 3 ay daha uzatın.

İşveren sözleşmeyi fesih etmezse 32.haftaya kadar olan kısmı raporlu olarak geçirebilir değil mi?

32. haftaya kadar olan kısım değil 32. haftadan sonra raporlu oluyor zaten.

sgk çıkışı yapılmazsa işveren prim ödemeyip eksik gün bildirimi yapacak.

32. haftaya kadar olan kısım değil 32. haftadan sonra raporlu oluyor zaten.

sgk çıkışı yapılmazsa işveren prim ödemeyip eksik gün bildirimi yapacak.

Bahsettiğiniz konuyu anladım.Lakin benim öğrenmek istediğim işveren belirli süreli sözleşmeyi fesih etmezse şayet iyi niyet gösterir de devam ettirirse 32.haftaya kadar kalan kısmı raporlu devam ettirebilir mi?(32.haftada doğum öncesi başlayacak onun dışında iş görmezlik raporundan bahsediyorum.)Böylece işverene de herhangi bir külfet kalmayacak...

İşverene külfeti belirli süreli sözleşme belirsiz süreliye dönebilir. Buda ihbar tazminatı açısından önemlidir.

Bahsettiğiniz konuyu anladım.Lakin benim öğrenmek istediğim işveren belirli süreli sözleşmeyi fesih etmezse şayet iyi niyet gösterir de devam ettirirse 32.haftaya kadar kalan kısmı raporlu devam ettirebilir mi?(32.haftada doğum öncesi başlayacak onun dışında iş görmezlik raporundan bahsediyorum.)Böylece işverene de herhangi bir külfet kalmayacak...

dediğiniz şekilde raporla 32. haftaya kadar raporlu olabilir ama ben tasvip etmiyorum bu tarz uygulamaları eğer bu şahısın doğum izni hakkı doğmuyorsa normal şartlarda değişik yollardan izin almak etik açısından uygun değil.

dediğiniz şekilde raporla 32. haftaya kadar raporlu olabilir ama ben tasvip etmiyorum bu tarz uygulamaları eğer bu şahısın doğum izni hakkı doğmuyorsa normal şartlarda değişik yollardan izin almak etik açısından uygun değil.

Haklısınız Hilmi Bey malesef etik değil lakin hamile bir bayanın bu ödeneği almaya hakkı varken sgklı iken sadece belirli süreli olduğu için bu ödeneği alamaması da bir o kadar etik değil bence...

Sadece belirli süreli sözleşmesi olduğu için alamamak değil,
belirli süreli sözleşmesi bittikten sonra işsiz kalan bir çalışanın doğum iznine çıkabilme şansı olmadığı için işgöremezlik ödeneği alamamasıdır durum.
Elbette işveren yapmak istiyorsa yapabilir,
malesef ki alamadığı için böyle yapılacak diyorsanız, kimseye malesef ki olmadan,
belirli süreli sözleşme bitiminde hiç bir şey yapmadan çalışmasına devam ettirin, çalıştıkça ücretini ödeyin, zamanı geldiğinde raporunu alıp doğum iznine çıksın, hak ettiği işgöremezlik ödeneğini de alsın rahatça.

Evinde yatan, fiilen çalışmayan birini kağıt üzerinde çalışıyormuş gibi gösterip, gereksiz yere raporlarla süreyi geçirip, sonunda rapor paraları alabilmesini sağlamak.....
Yukarıda allah var......

Sadece belirli süreli sözleşmesi olduğu için alamamak değil,
belirli süreli sözleşmesi bittikten sonra işsiz kalan bir çalışanın doğum iznine çıkabilme şansı olmadığı için işgöremezlik ödeneği alamamasıdır durum.
Elbette işveren yapmak istiyorsa yapabilir,
malesef ki alamadığı için böyle yapılacak diyorsanız, kimseye malesef ki olmadan,
belirli süreli sözleşme bitiminde hiç bir şey yapmadan çalışmasına devam ettirin, çalıştıkça ücretini ödeyin, zamanı geldiğinde raporunu alıp doğum iznine çıksın, hak ettiği işgöremezlik ödeneğini de alsın rahatça.

Evinde yatan, fiilen çalışmayan birini kağıt üzerinde çalışıyormuş gibi gösterip, gereksiz yere raporlarla süreyi geçirip, sonunda rapor paraları alabilmesini sağlamak.....
Yukarıda allah var......

İşveren keşke devam ettirse sözleşmeyi devam ettirmiyor inat ediyor.Yoksa personel çalışmaya devam etmek istiyor.Yanlış anlaşıldım galiba sadece hamile çalışan mağdur olmasın diye alternatif üretmeye çalışıyorum.Ve bir çıkar yol bulmaya çalıştım.Herkese önerileri için teşekkür ederim.

üzerinden devam etmeye çalıştığınız yol doğru yol değil, onu demeye çalıştım sadece.
Kaldı ki zaten hesabınızın ilk adımı olan 32.haftaya kadar raporlu kalabilmek için zaten çalışanın sözleşmesinin feshedilmemiş olması gerekiyor, işverenin de sözleşmeyi devam ettirmeye niyeti yoksa daha ilk adımda çakılıyor zaten plan.

Belirli süreli iş sözleşmeli olarak 2 yıldır bir kamu kurumunda çalışmaktayım. 22 kasım 2017 de gebelikte 32. haftaya gireceğim. Doğum 17 ocak 2018 olarak görülüyor. Doğum öncesi 8 haftalık iznimi kullanırken sözleşmem bitmiş oluyor. Sanıyorum bu durumda sözleşme yenilenmezse sadece Aralıkta faydalanabiliyorum hakkımdan. Bu konuda işverene bir yaptırım var mı? Mağduriyet yaşayacak mıyım?Ne gibi haklarım var? Şimdiden teşekkür ederim