Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi - Aynı Sektörde Çalışamaz Maddesi

Üyelik
7 Ağu 2014
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhaba Amasyadan yazıyorum. Dava konusu işçi ve işveren arasındaki belirsiz süreli iş sözleşmesinden kaynaklanıyor.

İşçi ve işveren arasında Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi bulunmaktır. Bu sözleşmeye ek te olarak

e) İşçi iş sözleşmesi devam ettiği sürece, özel de olsa başka bir işte çalışmamayı taahüt eder, aksi halde 5.madde (f) bendi yaptırımları kapsamı bu bend içinde geçerlidir.

f) İşçi, işveren ile sözleşmesi sona erse dahi, işverenin yazılı muvafakatı olmaksızın, (5) beş yıl içerisinde sigorta ve aracılık sektörünün hiç bir noktasında çalışmamayı taahhüt eder, aksi halde işverene minimum 12.800,00 avro (üzeri işveren tarafından belirlenir) bonservis bedeli, aynı zamanda maddi manevi tazminat ödemeyi peşinen kabul eder



Sonuç olarak biz işçiyiz. Karşı taraf iki tane avukat tutmuştur.Bizde ise tek avukat bulunmaktadır.Ama danışma amaçlı bir çok kişiye sorunumuzu bildirdik.Kariyer sahibi insanın 5 yıl boyunca nasıl engelleyebilirsiniz.Bunun kanunda yeri varmı ?
konu ile ilgili bizi bilgilendirirseniz çok minnettar kalırız.


Saygılarımla
 
maalesef bazı özel sektörler veya gelişmekte olan firmalar ticari itibarları için bu tür maddeler koymaktalar sözleşmelere bu maddeler borçlar kanununda var.
6098 s.k.
[h=2]VII. Rekabet yasağı[/h] [h=2]1. Koşulları[/h] MADDE 444- Fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmektenkaçınmayı yazılı olarak üstlenebilir. Rekabet yasağı kaydı, ancak hizmet ilişkisi işçiye müşteri çevresi veya üretim sırları ya da işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkânı sağlıyorsa ve aynı zamanda bu bilgilerin kullanılması, işverenin önemli bir zararına sebep olacak nitelikteyse geçerlidir. [h=2]2. Sınırlandırılması[/h] MADDE 445- Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz. [FONT=&quot]Hâkim, aşırı nitelikteki rekabet yasağını, bütün durum ve koşulları serbestçe değerlendirmek ve işverenin üstlenmiş olabileceği karşı edimi de hakkaniyete uygun biçimde göz önünde tutmak suretiyle, kapsamı veya süresi bakımından sınırlayabilir.[/FONT]
[h=2]3. Aykırı davranışların sonuçları[/h] MADDE 446- Rekabet yasağına aykırı davranan işçi, bunun sonucu olarak işverenin uğradığı bütün zararları gidermekle yükümlüdür. Yasağa aykırı davranış bir ceza koşuluna bağlanmışsa ve sözleşmede aksine bir hüküm de yoksa, işçi öngörülen miktarı ödeyerek rekabet yasağına ilişkin borcundan kurtulabilir; ancak, işçi bu miktarı aşan zararı gidermek zorundadır. İşveren, ceza koşulu ve doğabilecek ek zararlarının ödenmesi dışında, sözleşmede yazılı olarak açıkça saklı tutması koşuluyla, kendisinin ihlal veya tehdit edilen menfaatlerinin önemi ile işçinin davranışı haklı gösteriyorsa, yasağa aykırı davranışa son verilmesini de isteyebilir. [h=2]4. Sona ermesi[/h] MADDE 447- Rekabet yasağı, işverenin bu yasağın sürdürülmesinde gerçek bir yararının olmadığı belirlenmişse sona erer. Sözleşme, haklı bir sebep olmaksızın işveren tarafından veya işverene yüklenebilen bir nedenle işçi tarafından feshedilirse, rekabet yasağı sona erer.
 
cevap için teşkkür ederim. fakat yani mahkeme 5 yıl boyunca sen nasıl bu kişinin çalışmasını engellersin diye sormucak mı? ve
Sigortacılık üzerine kariyer yapmış birisi nasıl 5 yıl boyunca çalısıcak başka yerde ? yani bunu hakim nasıl olur diye sormucak mı?
işverene 5 yıl boyunca sen mi karnını doyuracaksın dicek?
 
e. maddesi doğru,
f. maddesinin bir yaptırımı olamaz. Nedeni kişinin hak ve hürriyetini yaşamını devam ettirme mesleğini devam ettirmesini engelleyemezsin. Bu bir dayatmadır. Mahkemeye gitse bile haksız duruma düşer.
 
cevap için teşkkür ederim. fakat yani mahkeme 5 yıl boyunca sen nasıl bu kişinin çalışmasını engellersin diye sormucak mı? ve
Sigortacılık üzerine kariyer yapmış birisi nasıl 5 yıl boyunca çalısıcak başka yerde ? yani bunu hakim nasıl olur diye sormucak mı?
işverene 5 yıl boyunca sen mi karnını doyuracaksın dicek?


Şimdi bir dakika; Bu çalışan bu sözleşmeyi kendi özgür iradesi ile imzalamadımı?. İmzalarkan bu koşulları bilmiyormuydu? İşler iyi iken aylık yüksek paralar alınırken herşey güzel. Sonra iş bozulunca bu nasıl adalet mi deniyor?


İyi o zaman çalışan çalıştığı firmanın tüm müşterilerinin bilgilerine ulaşıcak bunları kopyalayacak haksız rekabete konu oluşacak şekilde yararlanacak. Sonra gidip bunları kendi şirketinde veya rakip sigorta şirketinde kullanacak?


Böyle mi adalet olsun istiyorsunuz?
 
Son düzenleme:
Konu tarafımca kilitlenmiştir. Forum kurallarını okuyunuz. "YARDIM, ACİL vb tanımsız başlıklarla konu açmak yasaktır. Lütfen konu açarken, içeriğinizi başlıkta belirtiniz"

Düzenleme: Konu tekrar aktif hale getirildi, başlık değiştirildi.
 

Benzer konular

Üst