belirsiz süreli iş sözleşmesi hakkında-Acil Cevap Alabilir miyim?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan qwert
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar

Özel bir şirkette 3 yıldır calısmaktayım.3 yıldır hiç bir sözleşme imzalamıstık.Ancak 1 hafta önce belirsiz süreli iş sözleşmesi ve gizlilik taahhütnamesi adı altında bir sözleşme verdiler.1 haftada imzalama mecburiyetimiz varmıs.Şartları ağır olduğu için sözleşmeyi imzalamak istemiyorum.Su anda acayip bir baskı altındayım.Eğer imzalamazsam tek taraflı iş akdimin feshine karar verilebilirmiş.

Bu durumda sözleşmeyi imzalamalı mıyım?Eğer imzalamzsam beni tazminatsız işten cıkarmaya hak kazanırlarmı? Bu sözleşmeyi yapmak zorundalar mı?Birde bu sözleşmeyi imzalasam bile evlilik nedeniyle 1 senem dolmadan tazminatımı alarak istifa edebilir miyim?

Bilgi verebilirseniz cok sevinirim.Bugün imzalamak için son günüm

Teşekkürler.

Ynt: belirsiz süreli iş sözleşmesi hakkında-Acil Cevap Alabilir miyim?

Merhaba;

Olası karşılaşılacak illegal durumlar karşısında taraflar birbirlerini kanıtlamak için, İş sözleşmesi karşılıklı olarak imzalanması gerekir. İmzalayacağınız iş sözleşmesi İŞ KANUNU çerçevesi dışına çıkılamayacağını belirtmek isterim. İş kanunu çerçevesi içerisinde olduğunu kabul ediyorsanız imzalamanızda sakınca yoktur. Şayet yasal çerçeve dışında olduğundan şüpheleniyorsanız veya tam eminseniz imzalamaktan imtina edinin. Ve size verilen iş sözleşmenizin fotokopisini alın ve muhafaza edin.

Gelelim işverenin iş sözleşmesini işgören imzalamadı diye fesh etme hakkına. İşgörenin salt iş sözleşmesini imzalamadı diye işveren sözleşmeyi fesh etme hakkı bulunmamaktadır. Sadece işveren ve işgören arasından uzlaşma yolu bulunur. Buda yukarıda belirttiğim gibi iş kanunu çerçevesinde olur.

Diğer bir husus kadın işgören evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde, işten ayrılırsa kıdem tazminatı hak kazanır.

Kolaygelsin

Bayan çalışansanız, evlilik tarihinizden itibaren 1 yıl içinde kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz.
Sözleşmenizin personel dosyasında bulunması işveren açısından zorunluluktur,bu nedenle tamamlamaya çalışılıyordur.
Eğer yni sözleşme mevcut durumunuza göre daha ağır şartlar içeriyorsa imzalamak zorunda değilsiniz.
Sözleşmeyi imzalamadığınız için işverenin sizi tazminatsız işten çıkarma hakkı yoktur.
Ola ki bu sebeple işten çıkartılırsanız,30 gün içinde işe iade davası açma veya tazminatlarınız ödenmezse, kıdem ve ihbar tazminatlarınızı dava açarak alabilirsiniz.

Öncelikle verdiğiniz bilgililer için teşekkür ederim.Biraz daha acıklayıcı olması için sözleşme maddelerinin bir kısmını yazıyorum.

Sözleşmeyi imzalamama nedenlerim;

1) işveren personelin calısma performansından memnunken ,kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda 3 net maası tahsil edilir maddesi
2)Ulusal Bayram günleri,resmi tatiller ve tatil günlerinde çalısmayı kabul eder maddesi
3)Gizlilik taahhütnamesi altında yer alan ;şirkette calıstığım süer boyunca öğrediğim,edindiğim tüm Şirket bilgilerimi iş akdimin sona ermesinden sonra 2 yıl boyunca saklayacağımı ve aynı iş kolunda calısan baska/rakip şirketlerde calısan bu bilgileri kullanabileceğim pozisyonlarda şahsım ve 2.dereceye kadar yakınlarım 2 yıl boyunca görev almayacağını(calısan,yatırımcı ,dolaylı-doğrudan danısmanlık ,iş ortağı) ve bu bilgileri haksız rekabet olustuacak sekilde yada zarar verecek sekilde kullanmayacağımı taahhüt ederim

4) buna aykırı davranması durumunda 3 brüt maas tuatarında cazai şartı bila itiraz ve hiçbir yasal merasime gerek kalmaksızın ödeyeceğini gayrikabilirücu beyan ve taahhüt ederim maddesi

5)Şirkette satıs ve ürün sorumlusu görevindeyken sözleşmeye satıs asistanı olarak yazılması
6)Sözleşmede yazılan brüt maasın aldığım brüt maastan daha düsük gösterilmesi
7)çalışma saatı 45 saattir.çalısılan fazla mesai süreleri için eksta bir ücret ödenmeyecektir maddesi

VE burada yazamadığım birsürü madde var.Bunların İş kanunu cercevesinde yazılan maddeler olduğunu düsünmüyorum ve 4 avukattan imzalamamam gerektiğiyle ilgili fikir aldım

Eşimde bende bu sektörde aynı işleri yapıyoruz ve bu işten bu şartlar altında ayrıldığım sürece 2 yıl bu sektörde calısamayacağımız anlamına geliyormus yukarıdaki 3. sözlesme maddesi.

Suanda sözleşmeyi bu haliyle imzalamam gerektiği, yoksa işten cıkarılacağımla ilgili cok fazla baskı var üzerimde.İmzalamazsam eğer beni cıkarmalarını mı bekleyeceğim?

Bu sözleşmeyi kesinlikle burada calısmaya devam ederek imzalamama sansım yok mudur?Birde diyelimki kendi isteğimle işten ayrılmak istedim bu sözleşme beni bağlar ve burda yazanları gerceklestirmek zorunda kalırmıyım?

Merhaba;

Gözlemlediğim kadarıyla, sözleşmenizin bazı maddeleri (6 ve 7.) iş kanunu sınırları aşılmış durumda. Öncelikle bunları işverene hatırlatın. 2. madde'ye ilaveten çalıştığı günlerin mesai ücretlerinin ödeneceğine dair ilave yazı eklettirin. 5. madde hususunda sizin çalıştığınız birimde, görevinizin tanımını yapan bir yazı almanızı öneririm. Veya kalite el kitabı varsa orada tanım belirtilmiştir. 1. maddeye istinaden açıklamaları bu kitapçıkta da bulabilirsiniz.

1, 3 ve 4 maddeler işverenin özel maddelerine giriyor. İşveren özel durumlar da bu gibi maddeler ilave edebilir. Çünkü her işveren ister ki; çalışanın kendi işyerinde elde ettiği bilgileri bir başka yerde kullanmamaması yönünde ciddi adımlar atar. Bunun klasik örneği de yazı ile olan ve şuan sizin başınıza gelmiş olan iş sözleşmesidir.

Fakat şu bir gerçek ki; her kim bir işyerinde elde ettiği bilgileri (tecrübe vs) bir başka yerde kullanmama yönünde elde etmek ister. Çünkü çalışan günün şartlarına ve bulunduğu ortamın durumuna göre geliştirmek ve güncel tutmak zorundadır. İşveren 3. madde ve buna bağlı olan diğer maddeleri tekrardan gözden geçirmesini isteyin. Çünkü maddenin bir bölümünde sizin yakınlarınızı da maddeye geçirmişler. Bu madde epey absürt omuş.

Örnek vermek gerekirse; karı koca öğretmen aynı veya farklı dershanelerde görevlerini ifa ediyorlar. Bu görev esnasında eşlerden biri işveren ile olan sorunlarından veya başka bir nedenden dolayı işten ayrılmak zorunda kalıyor. Bu durumda işgörenin işyerinden ayrılması durumunda, eşinin de o tarihten itibaren işinden ayrılması mı demektir. Veya bir süreliğine hem kendisinin hem de eşinin öğretmenlik yapmayacağı anlamına mı gelir.

Sizin 3. madde bu örneğe benziyor. Onun içindir ki madde tekrar ele alınıp, öyle karar verilmelidir.

İşveren iş sözleşmelerine nasıl ki özel maddeler ekleyerek, sizi işyerine daha bağımlı hale getirebiliyorsa, siz de aynı şekilde özel maddeler belirleyerek sözleşmeyi tamamlayabilirsiniz.

Son olarak sözleşmenin kurallar çerçevesi dışında olduğunu net olarak tespit ettiniz ve işvereni bu maddeleri düzeltme yönünde uyarıda bulunduğunuz halde düzeltilme yapılmıyorsa imzalamamanızı öneriyorum. İmzalamadığınız sürece işinize devam edebilir, ayrıldığınızda da sözleşmenin içeriği siz uzaktan ve yakından hiçbir sebeple bağlamaz.

Kolaygelsin.

Verdiğiniz bilgiler için cok tesekkür ediyorum.

Gerçekten cok önemliydi benim için.

Tekrar teşekkürler.

Sayın qwert

Sanırım boya veya endüstriyel ürün sektöründesiniz.

İşverenler bazen böyle komik sözleşmeler hazırlıyor ama burda asıl konu arz talep dengesi personel çok iş az o yüzden bu şekilde at koşturabiliyorlar.

Benim eski işyerimdeki sözleşmemde işveren ne zaman çağırsa gelmek zorunda olduğumuz ve işyerinde ki kazalardan sorumlu olmadığı gibi maddeler vardı. İşe ihtiyacım vardı imzalamıştım.

umarım sizde bu şekilde olmaz

qwert ' Alıntı:
Öncelikle verdiğiniz bilgililer için teşekkür ederim.Biraz daha acıklayıcı olması için sözleşme maddelerinin bir kısmını yazıyorum.
Sözleşmeyi imzalamama nedenlerim;
qwert ' Alıntı:
1) işveren personelin calısma performansından memnunken ,kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda 3 net maası tahsil edilir maddesi.
Cezai şart her iki taraf için de tanımlanmamışsa geçerliliği yoktur.
qwert ' Alıntı:
2)Ulusal Bayram günleri,resmi tatiller ve tatil günlerinde çalısmayı kabul eder maddesi
İhtiyaç halinde fazla çalışma talebinde bulunulması normaldir.Öneli olan bunun yıldırma politikası olarak kullanılmaması , ücretinin ödenmesidir.
qwert ' Alıntı:
3)Gizlilik taahhütnamesi altında yer alan ;şirkette calıstığım süer boyunca öğrediğim,edindiğim tüm Şirket bilgilerimi iş akdimin sona ermesinden sonra 2 yıl boyunca saklayacağımı ve aynı iş kolunda calısan baska/rakip şirketlerde calısan bu bilgileri kullanabileceğim pozisyonlarda şahsım ve 2.dereceye kadar yakınlarım 2 yıl boyunca görev almayacağını(calısan,yatırımcı ,dolaylı-doğrudan danısmanlık ,iş ortağı) ve bu bilgileri haksız rekabet olustuacak sekilde yada zarar verecek sekilde kullanmayacağımı taahhüt ederim
Rekabet sınırlaması sözleşmesi yapılmak istenmesi normal karşılanır.Acak rekabet sınırının süre ve bir coğfi bölge ile belirlenmiş olması gerekmektedir.Bir coğrafi bölge tanımlanmamşsa, bu şart geçersiz kabul edilecektir.
qwert ' Alıntı:
4) buna aykırı davranması durumunda 3 brüt maas tuatarında cazai şartı bila itiraz ve hiçbir yasal merasime gerek kalmaksızın ödeyeceğini gayrikabilirücu beyan ve taahhüt ederim maddesi

3.maddeye bağlı olarak geçerliliği olmaybilir.
qwert ' Alıntı:
5)Şirkette satıs ve ürün sorumlusu görevindeyken sözleşmeye satıs asistanı olarak yazılması
Satış asistanlığı görev tanımı var mı? Bu tanım yaptığınız işe mi uyuyor?
qwert ' Alıntı:
6)Sözleşmede yazılan brüt maasın aldığım brüt maastan daha düsük gösterilmesi
Net maaş üzerinden çalışıyorsunuz?
qwert ' Alıntı:
7)çalışma saatı 45 saattir.çalısılan fazla mesai süreleri için eksta bir ücret ödenmeyecektir maddesi
Ücretinizin yüksek olması durumunda , fazla çalışma ücretlerinin aylık ücrete dahil edildiği şeklinde maddeler geçerli olabilse de, doğrudan yukarıdaki şekilde belirtilmiş bir maddenin geçerliliği olmaz.

qwert ' Alıntı:
Suanda sözleşmeyi bu haliyle imzalamam gerektiği, yoksa işten cıkarılacağımla ilgili cok fazla baskı var üzerimde.İmzalamazsam eğer beni cıkarmalarını mı bekleyeceğim?

Bu sözleşmeyi kesinlikle burada calısmaya devam ederek imzalamama sansım yok mudur?Birde diyelimki kendi isteğimle işten ayrılmak istedim bu sözleşme beni bağlar ve burda yazanları gerceklestirmek zorunda kalırmıyım?
Çalışmanızdevam ederken, şartları ağırlaştıran sözlşmeyi imzalama zorunluluğunuz yoktur.
Önünüze konan yeni sözleşmeyi imzalamadığınız için işverenin sözlşmenizi feshetme hakkı da yoktur.
İmzalamamak yerine , mevcut çalışma şartlarınıza göre ağırlaşmaya neden olan maddeleri belirterek bu şartları kabul etmediğiniz yönünde not düşerek imzalayıp verebilirsiniz veya imzalamama hakkınızı kullanabilirsiniz.
İşverenin sözleşmenizi feshetmesi halinde, ödenmeyen tazminatlarınız için alacak dvası açabilir veya iş güvencesi şartlarına göre işe iade davası açabilirsiniz.