Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi İmzaladım.Ayrılmam İçin Ne Gerekli ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan topgun37
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
21 Kas 2013
Mesajlar
3
Konum
ankara
Merhaba
Ben bundan 7 yıl önce belirsiz süreli iş sözleşmesi imzaladim o zamanlar ilk isimdi ve hiçbirşeye bakmadan imzaladik. Simdi isten ayrilmak istediğimde nasil bir yol izlemem gerekiyor. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
İyi çalışmalar
 
İşten ayrılacaksınız ihbar süresine uymanız gerekir normal şartlarda ( işverenin bir kusuru nedeniyle değilse ayrılma sebebiniz)
ihbar süreniz , çalışma süreniz 6 ayı geçtiği ve 1,5 yıldan az olduğu için 4 hafta, yani şu an ayrılacak olsanız 4 hafta önceden işverene yazılı olarak ayrılacağınızı bildirmeniz gerekir. ( çalışma süreniz 1,5 yılı aştığında 6 hafta önceden, 3 yılı aştığında 8 hafta önceden bildirim zorunluluğu var yasaya göre)
Bu süre içinde günlük 2 saat iş arama izninz olur, bu izinleri günlük 2saat yerine topluca da kullanmanız mümkün, bunun içinde işverene gene yazılı olarak izinleri toplu olarak kullanacağınızı bildirmeniz gerekir.)
 
Sanırım sn.Keremcem "7 yıl"ifadesini sehven "7 ay"olarak anlamış,sn.Topgun37 nin iletisine istinaden bu durum "işi üç yıldan fazla sürmüş işci için,bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır"
 
Hızlı cevabınız icin cok tesekkurler. Sözleşmede olan bazı yaptırımlar var. Bu yaptırımlarla ilgili ne yapmam gerekir. Bu konuda da cevaplarinizi bekliyorum.
 
Bu isyerinden ayrılmak istedigim zaman 5 yıldan fazla çalışma varsa 1yillik toplam maasim kadar bir para talep ediliyor. Ayrica çalıştığım sektörde 2 yıl boyunca başka bir şirkette calisamama gibi yaptırımlar var. Bu konularda şirket benim hakkımda neler yapabilir. Ben ayrılıp aynı sektörde başka bir şirkette calisabilmem icin ne yapabilirim
 
Taelp edilen para, bir eğitim vs giderleri içinse ( hoş 7 yıl önce imzalan bir sözleşmedeki madde ne kadar geçerli olur muamma) olabilir.
Aynı işkolunda başka yerde çalışma yasağı , bölge de tanımlanmışsa geçerlidir,
 
a."bir yıllık toplam maaşım kadar para talep ediliyor"noktası,iş sözleşmelerinde "cezai şart"koşulu ile ilgilidir.(bağlayıcıdır)Borçlar Kanunu M-420."Hizmet sözleşmelerine sadece işci aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir"Cezai şart taraflar arasında(yani her iki tara için) orantılı(örneğin işci için 2,işveren için 3/veya 4 maaş tutarında gibi)olmalıdır.Bu konu eğitim gideri vs.ise sonuç sn.Keremcem beyin dediği gibi olabilir.Buna göre de yine konulan cezai şart eğitimle orantılı olmalı,afaki bir miktar içermemelidir.

b."iki yıl boyunca başka bir şirkette çalışamama"noktası da iş sözleşmelerinde "rekabet yasağı"konusuyla ilgilidir.(bağlayıcıdır)Borçlar Kanunu M-444"Fiil ehliyetine sahip olan işci,işverene karşı,sözleşmenin sona ermesinde sonra herhengi bir biçimde onunla rekabet etmekten,özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan,başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında,rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı yazılı olara üstlenebilir.
Rekabet yasağı kaydı,ancak hizmet ilişkisi işciye müşteri çevresi veya üretim sırları ya da işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkanı sağlıyorsa ve aynı zamanda bu bilgilerin kullanılması,işverenin önemli bir zararına sebeb olacak nitelikteyse geçerlidir."
Anılan kanun maddelerinin devamı,M-445,446 ve 447 dir.

Sonuç:İş sözleşmenin bu iki noktaya ilişkin yazılı hükümleri tam olarak bilinmeli ve buna göre hukuki değerlendirme yapılmasında yarar var.
 
belirsiz süreli iş sözleşmelerinde standart maddeler harici taraf el yazısıyla madde ekleyebilirmi ? eklerse geçerliliği varmıdır acaba ?
 
Ekleyebilir, geçerliliği de olur,
geçerli olması isteniyorsa her 2 taraf elle yazılan kısmı da kabul ettiğini belirtir bir imza/ paraf atabilir.
Geçersiz olduğu ıspatlanmaya çalışılıyorsa, elle yazılan kısım için bir tarafın onayını belirtir imza / paraf yoksa, sonradan yazılmış denilerek itiraz da edilebilir.
 
Ek;
EKlenecek olan hususlar,esaslı değişiklik niteliğinde ise bu işlemin M.22 deki yazılı şekil şartına uylarak yapılmasında yarar var.
 
teşekkürler. peki işveren kısmında imza atan kişi görevden ayrılmışsa , yani sözleşme taraflarından biri ilgili görevinden ayrılmışsa , sözleşme yenilenmesi gerekmezmi ? yani yaptığım sözleşme taraflardan biri artık görevde olmadığından geçersiz olurmu ?
 
teşekkürler. peki işveren kısmında imza atan kişi görevden ayrılmışsa , yani sözleşme taraflarından biri ilgili görevinden ayrılmışsa , sözleşme yenilenmesi gerekmezmi ? yani yaptığım sözleşme taraflardan biri artık görevde olmadığından geçersiz olurmu ? yoksa hükümsüz olurmu sözleşmem?
 
Taraflar arasındaki sözleşme de imzası bulunan kimse/yetkili nin,bu işverenlik den ayrılmış olmasının, bu noktada bir önemi yoktur,geçersiz olmaz.Yapılacak değişiklik zamanında, işveren/ve veya vekili her kimse, çalışma koşullarındaki bu değişikliği,taraflar (yani bu kimse ve o işçi)olarak yapabilirler.
 
teşekkürler. peki işveren kısmında imza atan kişi görevden ayrılmışsa , yani sözleşme taraflarından biri ilgili görevinden ayrılmışsa , sözleşme yenilenmesi gerekmezmi ? yani yaptığım sözleşme taraflardan biri artık görevde olmadığından geçersiz olurmu ? yoksa hükümsüz olurmu sözleşmem?
İş sözleşmesi kişiyle aranızda değil, işyeriyle aranızdadır.
 
peki işçi aleyhinde tazminat konabilirmi sözleşmeye , örneğin '' işten 5 yıl içerisinde ayrılırsa 10 bin tazminat öder '' diye bir madde eklenebilirmi.
 
Hayır.
İşveren tarafından özellikle daha sonra asla...eklenemez.
Hatta ilk başlangıcda sözleşme hükmü olarak belirtilmiş olsa dahi tek taraflı SADECE İŞCİ ALEYHİNE düzenlenen cezai şart asla kabül görmez ve görmeyecektir.(6098/M.420)
 
peki işçi aleyhinde tazminat konabilirmi sözleşmeye , örneğin '' işten 5 yıl içerisinde ayrılırsa 10 bin tazminat öder '' diye bir madde eklenebilirmi.
İşverenin zaten tek başına ilave hüküm/ekleme ihdas edemeyeceği gibi taraflar imzalamış olsalar bile yine geçersiz,zira iş sözleşmesi ve işyeri iç yönetmeliklerindeki kanuna aykırı olan hükümler korunmaz.
 
O madde "işçi işten 5 yıl içerisinde ayrılırsa veya işveren 5 yıl içinde işten çıkarırsa sözleşmeyi sonlandıran taraf karşı tarafa 10 bin tazminat öder." şeklinde olursa geçerli olur. Tabii bu madde haklı nedenle fesihlerde geçerliliğini her iki taraf için de kaybeder.
 
Bir eğitim gideri karşılığında tek taraflı böyle bir madde konabilse de,
alınmış bir eğitim varsa, o eğitim masrafları ve o kişininin eğitim sonrasında çalışma süresine bağlı olarak miktarda tenzile gidilir.
 
Üst