fonradar

Bestekârların Vergi Muaflığı Nasıl Olur?

Üyelik
11 Haz 2005
Mesajlar
65
Merhaba Arkadaşlar

Beste işiyle uğraşanlar hangi vergilerden muaftırlar. Bestekar olduğunu nasıl ıspatlar. Bestekar olduğunu vergi dairesine karşı nasıl belgeleyecek.

Yardımlarınız için teşekkürler?
 
alierdem1983' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar

Beste işiyle uğraşanlar hangi vergilerden muaftırlar. Bestekar olduğunu nasıl ıspatlar. Bestekar olduğunu vergi dairesine karşı nasıl belgeleyecek.

Yardımlarınız için teşekkürler?

Sayın Alierdem 1983

Beste işiyle uğraşanların herhangi bir muaflığı yok.Bestekar olduğunu mükellefiyet tesis ettirdikten sonra MESAM denilen odaya kayıt oluyorlar.Daha sonra isterlerse buradan sanatçı olduğuna dair bir yazı alabilir.aynı esnaf odalarına kayıt olup verilen yazılar gibi

Vergi dairesine ise mükellefiyet tesis ettirilince zaten belgelenmiş olcak

Saygılar FERHAT


Vergi dairesine karşı ise mükellefiyet tesis ettirildikten sonra zaten belegelenmiş olacak
 
Sn. alierdem,

SERBEST MESLEK KAZANÇLARINDA

Madde 18 [1] - [2] Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlama veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat gelir vergisinden müstesnadır.

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.


--------------------------------------------------------------------------------

[ 1](3239 sayılı Kanunun 40. maddesiyle değişen madde)
[ 2](4444 sayılı Kanunun 4. maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2000 tarihinden itibaren yürürlüğe giren fıkra) (Değişmeden önceki şekli) Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
 
Sayın Demirkale

Eğer bu işleri mutad (düzenli) olarak yapılırsa vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekir.


FERHAT
 
Sayın Forumdaşlar

serbest meslek faaliyetini mutad(sürekli) meslak halinde ifa eden kişiler serbest meslek erbabıdır.(VUK 66/1) Buna göre bir kişinin serbest meslek erbabı olabilmesi için hem serbest meslek faaliyetinde bulunması hemde bu faaliyeti mutad meslek halinde yapması gerekmektedir.Serbest meslek faaliyetine konu olan işlerde devamlı olarak yapılıp yapılmadığı VUK 155 mad.sayılan ölçülerden hareket etmek suretiyle saptanacaktır.Bu bakımdan kendi nam ve hesabına mutad meslek halinde faaliyette bulunan avukat.doktor.mimar.mühendis.kiyager.yazar.mali müşavir.noter.serbest öğretmen.artist.sağlık memuru.BESTEKAR vb.kişiler SERBEST MESLEK ERBABIDIR.
FERHAT
 
Bu türlü sanatçılar, ortaya çıkardıkları eserlerden sürekli olarak gelir elde etseler dahi, bunlar, vergi dairesine kayıt olmak, beyanname vermek, defter tutmak zorunda değiller. Sadece, gider makbuzu imzalamak suretiyle, stopaj ödüyorlar. Birde bunlara gider makbuzu imzalatan mükellefler bunlar adına sorumlu sıfatıyla kdv ödüyorlar.

İstanbuldan sevgilerle

AYHAN ALAYLI
 
Sayın Ferhat...
Sayın Demirkale'nin alıntıladığı GVK 18.Maddesini dikkatle okuyunuz...
Bu meslek grubundakiler serbest meslek erbabı değildir , denmiyor ki...
Zaten Maddenin üst başlığı serbest meslek kazançlarında istisna adını taşıyor...
Eskiden beri bu madde üzerinde çok fazla oynandığı için belki aklınızda yanlış kalmış olabilir...
Ben Şükrü Kızılot Hoca'nın bir yazısını hatırlıyorum...1998 yılı idi sanırım...
Şöyle diyordu...
"...Bunca yıldır vergi ile ilgili yazılar yazıyorum...beyanname düzenleme kılavuzları hazırlıyorum...GVK.18.Maddesi yüzünden beyannamemi dolduracak muhasebeci arıyorum...."
Sayın Ferhat bu maddede sayılan meslekler dışsal faydası olan mesleklerdir...Anlayacağınız düşünsel üretim yapan insanların gereksiz bürokratik işlemlerle uğraştırmamak için yapılmıştır...
Zamanında bu madde ile ilgili bir değişiklik içeren Meclis tutanaklarını okumuştum...oldukça komik olan tutanakta sadece bir tane sağlıklı bir eleştiri göze çarpıyordu....O da bilgisayar programcılarının bu maddeden çıkarılması gerektiği üzerineydi...
Son olarak şunu söylemek isterim...Bu insalar vergi vermiyor değiller... Vergileri kaynakta kesiliyor...
Saygılar sunuyor başarılar diliyorum...
 
Merhabalar

Telif kazançlarının vergilendirilmesinde değinilmeyen bazı hususlar var:

1- 4369 sayılı Kanunun geçici 7. maddesi ile telif kazançları istisna sınır getirilmiştir.:

“ Geçici Madde 7 - 1.1.1999 - 31.12.2008 tarihleri arasında, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde sayılan serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen hasılatın aynı Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin birinci ve ikinci gelir dilimleri toplamını aşan kısmı için 18 inci maddedeki istisna uygulanmaz.
Bu istisnanın Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.”


2- 224 sayılı VUK GT. ile bu kazanç sahiplerinin defter tutma ve belge düzenleme yükümlülükleri kaldırılmıştır. (Yukarıda belirtilen Limitin aşıldığı nasıl tespit edilecektir belli değil)

3- Eserin istisnadan yararlanabilmesi için 5846 sayılı Fikir ve sanat Eserleri Kanunu kapsamında olması ve eserin bu kanuna uygunluğunun belgelendirilmesi gerekir.

4 – İstisna kapsamında olmakla beraber süreklilik arz eden serbest meslek faaliyetleri KDV. Kapsamına girmektedir. 19 sayılı KDV Tebliğinde, GVK 18. madde kapsamına giren ve devamlılık arz eden telif kazançlarının münhasıran GVK 94. maddesinde sayılan mükelleflerden elde edilmesi halinde, bu mükelleflerin sorumlu sıfatıyla KDV tahakkuk ve ödemesini yapacakları belirtilmiştir. Buna göre, faaliyetleri devamlı olan telif eser sahipleri Tebliğde sayılanlar dışındakilere yapacakları satışlar için KDV tahsil edip ödemek zorundadırlar. Bunun için de KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri gerekir.

-------------------------------------------
 
Sayın Osman Erol...
Telif kazançları istisnasına istisna getiren ve 4369 sayılı yasanın geçici 7.maddeside yer alan hüküm 4444 sayılı kanunun 14/d maddesi ile kaldırılmıştır...
Şu an itibariyle telif kazançları istisnası için herhangi bir hasılat sınırlaması yoktur...
Saygılarımla...
 
Üst