Beyin Fırtınası

Ynt: Beyin Fırtınası

Eğer SPK, KOBİ lere yönelik bir borsa oluşturabilirse , sanırım SPK lisanslarının değeri bir kat daha artacak, ayrıca mesleğin denetim yönünün giderek arttığını da düşünürsek bence faydalı olabilir. Büro için ise kahraman bakkal markete karşıyı görücez sanırım. Türk ortaklı yabancı isimli denetim şirketleri nedense çok popüler. Tabi mümkünse iki yabancı dil sahibi olmak, yüksek lisans eğitimi almış olmak, bilgisayar bilgisini ispatlayabilecek düzeyde sertifika sahibi olmak, çeşitli seminerleden alınacak katılım belgelerinin vb.... kariyerde etkin rol oynayacağı inancındayım.

Sayın muhasebe-ci teşekkür ederiz. Konu güzel. Umarım güzel güzel konuşuruz.
Ben SPK 'nın bağımsız denetim lisanslamasından bahsedeyim.
Malumunuz bağımsız denetim şirketlerinin sayısı 90-100 civarında.
Eylül-2009'dan itibaren bağımsız denetçi sıfatına sahip olup bu şirketlerde çalışan/ortak herkesin bu lisansı almış olması gerekecek. Ortak olmak için ise bu lisansla birlikte iki yıl bağımsız denetim yapmış olmak gerekiyor.
Bu lisansın ön şartı üniversite mezunu ve SMMM ya da YMM olmak. ancak sınava girmede değil lisanslamada aranıyor bu şartlar.
Yani ruhsat almak üzere olan (2 yıl içinde) stajerler de girebilirler.
üç dersten sınav yapılıyor
1-Bağımsız denetim
2-SPK mevzuatı
3-UFRS
40'ardan 120 soru var yanlış doğruyu götürmüyor. 60 geçme notu, 70 ortalama lisans şartı.
geçen hafta sonu girdim.zor bir sınav. birçok YMM ve SMMM arkadaşlar bu sınava giriyordu.
Bunların geneli büyüklü küçüklü bağımsız denetim şirketlerinde çalışıyor.
Üç dönem sınav açıldı, başarı düzeyi %4'lerde. şimdiye kadar sanırım 80-100 kişi almıştır bu ruhsatı.
sonra konunun gelişimine göre detaylandıracağım.
Saygılar,

insan agziyla kus da tutsa büroda tek basina bir yere kadar olur.
denetim ve müşavirlik kavramları, muhasebecilik kavramından ilerde çok net çizgilerle ayrılacak gibi görünüyor.
bürolarda yanında muhasebeci çalıştıramayacak düzeyde küçük firmalar kalacak. Onların hacmi belli, müşavirlik kavramından anladıkları belli.
en büyükler ise zaten müşavir çalıştırıyorlar.
Yani mesleğin geleceği denetimde.
yani bağımsız denetimde.
Onun için ise kaliteli arkadaşların bir araya gelmesi lazım. Uluslararası bağlantısı olmadan kurulmuş 80 avukatlı ortaklık bürosu varsa mali müşavirler de pek tabii şirketleşebilir. Bakkallar bir araya gelir en süper market olur. Ancak profesyonel mentalite şart.

muhasebe-ci ' Alıntı:
Sayın Güneş,
"Büro için ise kahraman bakkal markete karşıyı görücez" sözünüz çok doğru. Ben şu anda serbest çalışıyorum ve bu sıkıntıları zaman zaman yaşıyorum. Bize katip gözüyle denetim firmalarına müşavir gözüyle bakıyorlar. Ancak bunu bizlerin değiştirebileceğini biliyorum, en azından ümit ediyorum. Kendi açımdan ise çok fazla bu konuyla uğraşıyorum. Mesela meslekte fark yaratmaya çalışıyorum. Şirketin ilgili olduğu sektörle ve ilgili dönem bilanço ve gelir tablolarından yola çıkarak faaliyet raporları yazıyorum. İşletme sahiplerinin çok hoşuna gidiyor. Resmi çalışan şirketlere başabaş noktası analizleri yapıyorum. Bunlarada bayılıyorlar. Ama şu da olabiliyor. Veriyorsun çalışmayı anlatıyosun sonunda şöyle diyor. "Ben hiç birşey anlamadım" bunlarda var tabi....

Sayın muhasebe-ci eğer çok özel ve gizli değilse hazırlamış olduğunuz faaliyet raporu ve başabaş noktası analizinizden bir örnek mail atarmısınız? Bizlere de yol göstermesi amacıyla.
[email protected]
Sorunuza cevap olarak ta şu an nasıl küçük esnafın hali bitik durumda olup birleşmiş ortaklık kurmuş profesyonelleşmiş firmalar bugün çok rahat iseler sanırım bizim mesleğimizde öyle olacak gibi görünüyor.Şimdiden ilk belirtisi küçük esnafın bağlı olduğu odalara işletme defteri tutma yetkisi verildiği gibi.Yarın birgün de bilanço esasına tabi şahıs firmalrı da tutabilirsiniz diyecekler.Geriye şirketler kalıyor o da malum .

Saygılarımla

CANBOLAT ' Alıntı:
Sayın muhasebe-ci eğer çok özel ve gizli değilse hazırlamış olduğunuz faaliyet raporu ve başabaş noktası analizinizden bir örnek mail atarmısınız? Bizlere de yol göstermesi amacıyla.

Buraya koyarsa hepimiz yararlanırız, belkide geliştirir buraya tekrar upload ederiz.

maviefe ' Alıntı:
insan agziyla kus da tutsa büroda tek basina bir yere kadar olur.
denetim ve müşavirlik kavramları, muhasebecilik kavramından ilerde çok net çizgilerle ayrılacak gibi görünüyor.
bürolarda yanında muhasebeci çalıştıramayacak düzeyde küçük firmalar kalacak. Onların hacmi belli, müşavirlik kavramından anladıkları belli.
en büyükler ise zaten müşavir çalıştırıyorlar.
Yani mesleğin geleceği denetimde.
yani bağımsız denetimde.
Onun için ise kaliteli arkadaşların bir araya gelmesi lazım. Uluslararası bağlantısı olmadan kurulmuş 80 avukatlı ortaklık bürosu varsa mali müşavirler de pek tabii şirketleşebilir. Bakkallar bir araya gelir en süper market olur. Ancak profesyonel mentalite şart.
Görüşünüze tamamen katılıyorum meslektaşım. Peki sizce kurumsallaşmak için nereden başlanmalı, nasıl bir yol izlenmeli, ne gibi engellerle karşılasılabilir. Bu konuda da düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

öncelikle SPK'nın bağımsız denetim lisansını almak lazım. Sonra hali hazırda SPK kurul üyeliği yapmış vb. bir üstad öncülüğünde bağımsız denetim şirketi kurma çalışması lazım. iki yıllık süreçte herbir lisans sahibi sorumlu ortak olabilecek hukuki altyapıyı oluşturur. Aynı illerde çalışıp büyük ya da büyümekte olan portföyleri bulunan meslektaşların bir araya gelip değerlendirme yapması portföylerini bırakıp bağımsız denetime yönlendirmesi lazım.( bu işin müşteri ile ilgili zor kısmı. )
En zoru ise az olsun benim olsun mantığından sıyrılıp, hadi hep beraber daha büyüğünü yapalım mantığını kazanabilmekte.
Profesyonel düşünmek lazım ama kabul etmeliyiz ki bu gerçekten zor. eski meslek mensupları işleri oturumuş arkadaşların bürolarını bırakmaları pek de mantıklı görülmüyor zaten. Yeni nesil daha kolay şirketleşebilir. Kısa vadede pek netice alınamasa da uzun vadede başarılı olunur.

Bende biraz daha kafamda şekillendiriyim, neleri yapabilirim neleri yapamam onları bir ölçiyim, sonra "yalnızım" ya da "keşke yapabilsek" diyen/diyecek meslektaşlarla bir kere daha özelden görüşüp-gerekirse bir şehirde buluşup- pratiğe geçebiliriz.

Olaya bak ;D biz konuyu açtık, İstanbul SMMM odasıda Kurumsallaşma projesi diye bir yazı yayımlamış. Bu proje benim düşündüğüme yakın ama birçok ta eksikliği olduğunu düşünüyorum. İsterseniz bir göz atın arkadaşlar.

İSMMMO'yu tebrik ediyorum, hem üyelerine yol gösteriyor hemde cesaretlendiriyor. Darısı ASMMMO'nun başına.

ben her konumda dile getiriyorum. üst bir statü varken bizim işimiz zor. yani ymm lik varken ne yaparsak yapalım işimiz biraz zor.

öncelikle kanunumuz her ne kadar ymmler defter tutamaz diyorsa da smmm si olmayan bir şirketin defterine tam tasdik yapamazlar şeklinde değiştirilmeli. aksi halde ymm ler orta ve büyük firmalar tarafından tercih sebebi olur ki siz ne kadar raporlama vb de yapsanız küçük işletmelerin işine yaramaz.

diğer taraftan bu işin tek başına gitmeyeceğini anlamamız gerekiyor. mesleğimizin mevzuatı tam bir derya deniz.

hukukçu olsan bir kaç kanun yeterli. ama bizlerin muhatabı olduğumuz mevzuata bir bakın.

vergi, ttk, sosyal güvenlik, belediye .....

bu nedenle türk toplumunun en kısır gördüğüm yanlarından biri olan kollektiflik olmazsa bir yere varmak zor.

çünki ne kadar rapor da hazırlasan her şeye yetemezsin.

bu gün her soruya cevap verebilen, her sıkıntıyı çözebilen olmak gerekiyor.

bu da kollektif çalışmakla oluyor ki ortak bulabilirsen bravo.

diğer taraftan marka olmak lazım. ya bir konuda çok iyi olacaksın, ya da olabildiğin kadar her konuda iyi olup internet sitesi, dosyalama sistemi, basılı yayın, bilgilendirme, büronuzun kalitesi, büro elemanlarının kalitesi, dizaynı vb aklıma gelmeyen bir sürü şey. yani marka olabilmeliyiz.

daha bir sürü şey ekleyebilirim sanırım ama işimiz zor. çünkü angaryamız çok.

saygılarımla

Arkadaşlar umarım beğenirsiniz. Az kalsın unutuyordum bunları eklemeyi. Düşüncelerinizi bekliyorum.
Saygı ve sevgilerimle,

Çok faydalı ,çok teşekkürler,buna benzer başka raporlar var mı elinizde*

Sayın muhasebe-ci,
Faaliyet raporu ve başabaş noktası analizi için teşekkürler. Bence oldukça yalın ve açıklayıcı nitelikte. Elbette genişletilebilir ama raporun ait olduğu firmanın küçük ölçekli olduğu düşünülürse oldukça iyi hazırlanmış. Özellikle ostimde imalat sektöründe yer alan firmalar için bence kaynak teşkil edebilir.

Ben sizlerden transfer fiyatlandırması konusunda bilgilerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
Saygılar

Arkadaşlar,ruhsatı yeni almış ya da alacak arkadaşalrımızı nasıl yönlendirmeliyiz?yani serbest çalışmak,bağımlı çalışmak ya da muhasebecilik alanında farklı gelişim ve çalışma durumlarından daha net bi şekilde bahsedebilirmiyiz?