Bilanço Hesaplarında Eksiklik mi Var Acaba?

Üyelik
31 Tem 2006
Mesajlar
85
bildiğiniz gibi muhasebe sistemi uygulama genel tebliği ile bilançonun şekli ile hesap planında kullanılacak hesaplar belirlenmiş ve zorunlu hale getirilmiştir. 1 nolu MSUGT de bilanço şekli ile hesap planını karşılaştırdığım zaman tebliğde yer alan 290-300 arası hesapların bilançoda tamamen yer almadığını fark ettim.2.nolu MSUGT ile eklenen hesaplar da bilançoda yer almıyor. Acaba nedenini bilen var mı?
(Merak eden arkadaşlar 1.nolu MSUGT. de yer alan bilançoya baksınlar. Ancak bazı muhasebe paket programlarında veya kaynak kitaplarda bilanço farklı şekilde dizayn edilmiş olabilir.Örneğin Nalan Akdoğan Hocanın 1994 basımı Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması Kitabında
H-Diğer Duran Varlıklar Başlığı altındaki hesaplar tebliğle aynı değil)
_________________
İyi Çalışmalar
SMMM Haydar TURNA
Ankara
 
2 Nl.MSUGT'den
1. Hesap Planında belirtilen hesap grubu ve defteri kebir (büyük defter) hesaplarının isim, kod numaraları ve sıralamaları değiştirilemez. Hesap Planında boş olarak görülen 2'li kod hesap grupları, ekonomik gelişmeler ve ihtiyaçlar paralelinde Bakanlığımızca kullandırılacaktır.
2. Hesap Planında boş olarak görülen 3'lü kod defteri kebir (büyük defter) hesapları, ise, ana hesap grubu ile grup hesaplarının işleyiş ve mantığına uygun olmak, niteliği ve kapsamı itibariyle Hesap Planında belirlenmiş benzeri bir hesap bulunmamak, kullanıldığı takdirde ana hesap grubu ve hesap gruplarının bütünlük ve tutarlılığını bozmamak şartıyla serbestçe kullanılabilir.
Uygulamada karşılaşılan farklı mali tablo hesaplarının sebebi sanırım bu düzenleme..Örneğin ticari uygulamada çok yaygın olmasına rağmen kredi kartlı satışlardan doğan alacaklar için THP da özel olarak ihdas edilmiş bir hesap yok..Uygulamada 108 ve 127 hesap kodları kullanıldığı gibi MSUGT lerinde yer almayan 104 Kredi Kartı Slipleri ya da 123 Kredi Kartlarından Alacaklar gibi hesapların da çeşitli kitaplarda yada makalelerde kullanıldığını görmekteyiz.. Bunun sebebi 2 Nl.MSUGT de yer alan "Hesap Planında boş olan 3'lü grup defter-i kebir hesaplarının işleyiş ve mantığa aykırı olmamak, belirlenmiş benzeri bir hesap olmamak ve hesap gruplarının bütünlük ve tutarlılığını bozmamak kaydıyla serbestçe kullanılabilmesine imkan verilmiş olmasıdır..Bunun dışındaki farklı kullanımlar ya eski baskı kaynak ya da hatadır.
Bu vesileyle dikkatimi çeken benzer bir konuyu da paylaşmak istiyorum.
Bazı muhasebe paket programlarında da MSUGT'leri ile belirlenmiş hesapların bile farklı isimlerle kullanıldığını görmekteyiz..Özellikle gelir tablosu hesaplarının isimleri tebliğ düzenlemelerinde yer alan isimlerinden farklı olarak kullanılmaktadır..Tabi bunun hiçbir açıklaması da yok..Ve de malesef muhasebe bilimine faydalarından ziyade zararları oluyor diye düşünüyorum..
Selamlar..
 
Sizlere katılıyorum;

Bir muhasebe yazılımında da Enflasyon Düzeltmesi döneminde Hesap Planı Değişikik Taslağındaki hesaplar halen mevcut malesef.

646 KAMBİYO VE BORSA DEĞER ARTIŞLARI ?????????
656 KAMBİYO VE BORSA DEĞER AZALIŞLARI (-) ????????
 
Üst