fonradar

Bina Şirket Adına Buraya Yapılan Harcamalar Gider Olur mu?

Üyelik
2 Eyl 2006
Mesajlar
18
Şirket faliyetlerine kend mülkünde devam etmektedir.Buraya granit taş mermer alımı yapılyor yaklaşık 10.000 ytl değerinde.Ayırıca 531 ytl aşacak şekilde çevre düzenlemesi yapılıyor.Yine bina içerisinde elektrık ve su tesisatı harcamaları yapılıyor yaklaşık 10.000 ytl civarında.
Bu tadilatlara ilişkin yapılan harcamalar gider unsuru olaral mı dikkate alınacak Yoksa binalar yada duran varlıklarda bir hesaba atılacak.264 olmaz çünkü bina zaten şirkete ait
İlginize şimdiden teş ederim
 
Söylediğiniz rakamlar oldukça büyük. garimenkulun değerini arttırıcı nitelikte harcamalar. Binanın maliyetine eklemek bence daha uygundur. Ancak amortisman süresi bina ile paralel olmalıdır.
 
http://209.85.129.104/search?q=cach...+maliyeti+amortisman&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=2

yukarıdaki linkte yararlı açıklamalar mevcut.
ufak bir alıntı da aşağıya alınmıştır.

Saygılar


Sonuç olarak, bina bakım ve tadilatlarında amortismandan söz edebilmek için; Binaya ilave kat çıkılması veya yatay eklenti yapılması suretiyle kullanım alanının büyütülmesi, Çok önemli tadilatlarla fonksiyonunun bariz şekilde artırılması veya farklılaştırılması, Betonarme veya çelik takviyelerle genel ömrünün uzatılması, Eskisine nazaran çok daha kaliteli malzemeler kullanılmak suretiyle binanın, başlangıçtaki durumuna göre daha kıymetli hale getirilmesi, gibi ameliyelerin varlığına ihtiyaç bulunduğu, önemli maliyetleri gerektirse dahi, bunlar dışındaki tamir, bakım, yenileme, tadilat ve temizlik masraflarının doğrudan gider yazılması gerektiği görüşündeyiz. Tabiatıyla,bir binanın tamir, bakım ve tadilatında, doğrudan gider yazılabilecek türdeki masraflar yanında, bina maliyetine eklenmesi gereken harcamalar da bulunabilir. VUK nun 272 nci maddesindeki son fıkra hükmüne göre, mükellefler bu giderlerin maliyet bedeline eklenecek kısmını ayrı göstermek mecburiyetindedirler. Öte yandan binanın, bakım ve tadilatı esnasında, binaya daha önce var olmayan, kalorifer, umumi klima, asansör, havalandırma, yangın alarm tertibatı, güneşle ısıtma sistemi gibi tesisatların konması mümkündür. Danıştay'ın istikrar kazanmış kararlarına göre binaya sonradan ilave edilen bu gibi unsurların bina maliyetine eklenmeyip, tesisat olarak ayrıca normal veya azalan bakiyeler usulü ile amortismana tabi tutulması gerekmektedir. Binaya monte edilen münferit ve portatif türdeki klima, hava filtresi gibi cihazlar ise binanın unsuru olmayıp ayrı birer demirbaş durumundadır.
[/i]
 
Bir binaya kalıcı ve devamlı kullanılacak bir tesisat yaparsanız, elbette onu ayrı bir hesap altında sabit kıymet olarak muhasebeleştirmek gerekir.
253, Tesis, Makina ve Cihazlar hesabı kullanılmalıdır. (kalorifer, klima,jeneratör vb)
 
Üst