Bindik bir alamete...

ugur6666

Katkı Sunan Üye
20 yaşında 2001 yılında bu işe başladım büroda.. 2010 mayısta smmm oldum.. büro açmaya karar verdim.. 2-3 yıl da böyle sürünürüz sonrası ne olur bilmiyorum.. 12-13 yıl geçmiş olacak yaklaşık.. bu arada yaş 29
yani iyi bir hayat standartı yakalamak için çok uzun bir süre .. insanı bezdiren bu.. başka bişey değil.. bindik bir alamete gidiyoz kıyamete

Ynt: bindik bir alamete..

Hemen hemen istisnalar dışında herkes aynı sıkıntıyı yaşıyor maalesef, hep bir belirsizlik,acaba olurmu vs. vs.. Başka hiç bir meslek böyle değildir.

18 yaşında lise + 4 yıl üniversite, yaş oldu 22
3 yıl staj 25 yaşında smmm olunabilir. tabi bende 25 yaşında olmadım smmm ama gençler kendilerine lisede smmm lik mesleğini hedef koyarlarsa hesapladığımız gibi 25 yaşında bu mesleğe adım atabilirler. hatta biraz daha büyütelim, 10 sene bu meslekte geçirip 35 yaşında gencecik bir Yeminli olabilirler.
Birazda aynada kendimize bakmalıyız....

champell59 ' Alıntı:
3 yıl staj 25 yaşında smmm olunabilir. tabi bende 25 yaşında olmadım smmm ama gençler kendilerine lisede smmm lik mesleğini hedef koyarlarsa hesapladığımız gibi 25 yaşında bu mesleğe adım atabilirler. hatta biraz daha büyütelim, 10 sene bu meslekte geçirip 35 yaşında gencecik bir Yeminli olabilirler.

bu yazdığın istisna bir durumdur 25 yaşında smmm çok çok azdır.. 22 okulu bitirdin askerlik var en aşağı 1 yılın gider etti 23 4 yılında belgeyi alana kadar çok rahat sürer çünkü aralardaki sınav bekleme süreleri var herşeyin çok iyi gitmesi lazım.. yani senin dediğin iş belki yüzde 1 çıkar.. ben 40 yaşında bile yeminli hiç görmedim.. birde gerçekleri görmek lazım

champell59 ' Alıntı:

maliye de bir hesap uzmanı arkadaş kamuyu bıraktı 31 yaşında ymm oldu..

İçi boş ise 19 yaşında SMMM olsanız ne olur ki?
Unutmamak lazım ki, ruhsatı duvara astığınızda o ruhsat iş yapmaz. Ama eczacı ruhsatına sahip olsanız farklı olur. Yaşın çok önemi olmadığını düşünüyorum, yeter ki gerekli bilgi birikimi ve çevreye sahip olun, bilgiyi pazarlama yeteneğine sahip olun, çalışkan olun, dürüst olun.

Diğer mesleklerde de benzer sıkıntılar vardır, ancak yetkilerini kanunlardan alan meslek olması nedeniyle sıkıntıları daha derli topludur, meslektaşlar birbirinden haberdardır.

demek istediğim anlaşılmamış.. istisnalar yazılmış.. ben bu iş için çok uzun süre harcanılmasına ve çekilen sıkıntıya rağmen geri dönüşünün zayıf olduğunu ve belirsizlik olduğunu anlatmak istedim..

Yaş küçük olsa ne olacak piyasada sağlam büyükler defterini mecburen yaptırdıkları tam tastikle zaten YMM ye tutturuyor. Bu bir gerçek ve çevremdede örnekleri mevcut, İstanbulda dev gibi bir Turizm şirketinde SMMM yok adamlar işlerini YMM ile görüyorlar sözde YMM defter tutamazda bal gibi tutuyorlar işte. Kanunda çok sağlam bir açık var ve YMM ler keser gibi devamlı kendi taraflarına yontup duruyorlar piyasanın en sağlam kaymağını yiyorlar.

Bize ne kaldı orta ölçekliler onlarda yaşı ufak ve deneyimi az olanlara defter vermeye can atmıyor tabiiki daha çok kelli felli, deneyimli , belli bir çevresi olan ve en önemlisi ödeme için sıkmayan,bildiği tanıdığı yada çevresindekilerin tanıdığı adamlar arıyorlar.

Benim gördüğüm bu iş yaş işi değil güç işi. Piyasada güçlü olanlar ayakta kalıyor bir grup için ise devamlı olarak doğal eleme süreci devam ediyor, doğanın kanunu bu yapacak birşey yok birileri kaybedecek birileri kazanacak herkes kazansa zaten bu düzenin adı kapitalizm olmazdı.

stonhand en önemli meselede bu ymm ler bizi bitiriyor.. küçük ve orta ölçekliler ya bitiyor ya büyüyor.. büyüyende işini ymm ye veriyor smmm lerin bir hükmü kalmıyor..

Ynt: Bindik bir alamete...

Uğur hocam

Geçen hafta çok eski bir arkadaşımla oturduk mohabbet açıldı bu arkadaş belgeli ve YMM yanında çalışıyordu. YMM buna maliyetin yüksek sana büro açalım ben sana iş göndereyim sende o işleri yap banada pay ver demiş ve arkadaşım büroyu açmış.
Sordum tabiiki arkadaş YMM sana ne iş gönderiyor cevap denetim işleri var onları gönderiyor birde tuttuğu defterleri bana gönderiyor haftada 4 gün şirketlere gidiyorum defterlerininin kayıtlarını giriyorum dedi. Nasıl deyince tabiki o süper cevap geldi TAM TASTİK.
YMM olacak çakal tam tastikle anlaşma yapıyor ve mükellefine SMMM ye gerek yok defterleri ben tutarım diyor, üstüne defterleride üç kuruşa taşeron bir smmm ye tutturuyor alan memnun veren memnun en memnunuda tabiiki YMM ve patronlar.

Arkadaşla bayaa bir tartıştık yahu dedim senin yaptığın mesleğe ihanettir el cevap gecikmedi '' Ben yapmasam bir başkası yapar ne yapayım'' arada arkadaşlada aramda bozuldu ama gerçekten kötü bir durum piyasadan da duyduğum YMM ler bu konuda ciddi anlamda mükellefi yönlendiriyorlarmış yani biz varken SMMM ye ihtiyaç yok diyende YMM ler ama zamanında bu adamlar sanki SMMM değildi sanki sürpriz yumurtadan çıktılar anlamak gerçekten zor.

Hatta şunuda ekleyeyim piyasada gene gördüğüm bu YMM ler denetim şirketinin dışında gene taşeron SMMM lere büro açtırıp arada tam tastik anlaşmalı olmadıkları ancak defterlerini bunlara vermek isteyen adamlarında defterlerini tutturuyorlar bu nasıl bir aç gözlülüktür anlamıyorum ancak İstanbulda gerçekten bunların örneklerini gözlerimle gördüm.
YMM nin denetim şirketi dev gibi şirketlerin denetimini yapıyor üstüne hala arta kalan ufak tefekleride maaşlı çalıştırdıkları ancak sözde kendi büroları olan SMMM lere tutturuyor artık gözlerini toprak doyursun ne diyeyim.

Ynt: Bindik bir alamete...

stonhand ' Alıntı:
Uğur hocam

Geçen hafta çok eski bir arkadaşımla oturduk mohabbet açıldı bu arkadaş belgeli ve YMM yanında çalışıyordu. YMM buna maliyetin yüksek sana büro açalım ben sana iş göndereyim sende o işleri yap banada pay ver demiş ve arkadaşım büroyu açmış.
Sordum tabiiki arkadaş YMM sana ne iş gönderiyor cevap denetim işleri var onları gönderiyor birde tuttuğu defterleri bana gönderiyor haftada 4 gün şirketlere gidiyorum defterlerininin kayıtlarını giriyorum dedi. Nasıl deyince tabiki o süper cevap geldi TAM TASTİK.
YMM olacak çakal tam tastikle anlaşma yapıyor ve mükellefine SMMM ye gerek yok defterleri ben tutarım diyor, üstüne defterleride üç kuruşa taşeron bir smmm ye tutturuyor alan memnun veren memnun en memnunuda tabiiki YMM ve patronlar.

Arkadaşla bayaa bir tartıştık yahu dedim senin yaptığın mesleğe ihanettir el cevap gecikmedi '' Ben yapmasam bir başkası yapar ne yapayım'' arada arkadaşlada aramda bozuldu ama gerçekten kötü bir durum piyasadan da duyduğum YMM ler bu konuda ciddi anlamda mükellefi yönlendiriyorlarmış yani biz varken SMMM ye ihtiyaç yok diyende YMM ler ama zamanında bu adamlar sanki SMMM değildi sanki sürpriz yumurtadan çıktılar anlamak gerçekten zor.

Hatta şunuda ekleyeyim piyasada gene gördüğüm bu YMM ler denetim şirketinin dışında gene taşeron SMMM lere büro açtırıp arada tam tastik anlaşmalı olmadıkları ancak defterlerini bunlara vermek isteyen adamlarında defterlerini tutturuyorlar bu nasıl bir aç gözlülüktür anlamıyorum ancak İstanbulda gerçekten bunların örneklerini gözlerimle gördüm.
YMM nin denetim şirketi dev gibi şirketlerin denetimini yapıyor üstüne hala arta kalan ufak tefekleride maaşlı çalıştırdıkları ancak sözde kendi büroları olan SMMM lere tutturuyor artık gözlerini toprak doyursun ne diyeyim.

evet aynen öyle.. buna tek çözüm kanunların tekrar düzenlenmesi.. yoksa böyle şeylere kızmakla biryere varamayız bu iş yıllardır böyle demekki birilerinin işine gelmiyor sonuçta menfaat var insana ne kadar versen az gelir.. ymm lerin onaylayacağı işlerde smmm zorunluğu olsa biri birinden bağımsız iş yapamasa daha iyi olur..şu şu belgeler ymm gözetiminde smmm denetiminde onaylanmıştır diye olursa çözüm olabilir..