fonradar

Binek araç alımında ötv nasıl muhasebeleştirilir?

Üyelik
26 Nis 2006
Mesajlar
13
Yeni 0 km bir binek oto aldık A.Ş. bünyesinde kullanmak için.Bunu nasıl Muhasebeleştirebilirim? Teşekkür ederim.
 
aldığınız binek otoya ait kdv ve ötv yide 254 taşıt maliyetine atıp muhasebeleştireceksiniz.
yani 254.01 binek oto borçlu matrah+ötv+kdv
320.01 aldığınız firma alacaklı
 
Merhaba ;

Şu an forumda arama motoru kullanılamıyor gerçi ama geriye yönelik Diğer Vergi Kanunları bölümünü incelerseniz ÖTV konusunda daha önce görüşülen konuları inceleyebilirsiniz.

Size fikir vermesi açısından bir de özelge;
Kod:
T.C. 
MALİYE BAKANLIĞI 
İstanbul Defterdarlığı 
Usul Gelir Müdürlüğü 

TARİH :18.08.2003 

SAYI :B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-270 

KONU :ÖTV vergisinin gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınıp alınmayacağı hk. 

... 
İLGİ: ... tarihli dilekçeniz. 

İlgi dilekçenizle, şirketiniz adına tescil olan 2004 model arazi taşıtına ait ÖTV'nin VUK'nun 270. maddesine istinaden gidere alınıp, alınmayacağının, KDV'nin KDV Kanunu 30. maddesine istinaden indirim konusu yapılıp yapılmayacağı ve yapılamıyorsa VUK uyarınca gider yazılıp yazılmayacağı hususları sorulmaktadır. 

Bilindiği üzere, 01.08.2002 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 06.06.2002 tarihli 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1. maddesinde binek otomobilleri de yer almakta olup, bu Kanuna ekli II sayılı listedeki malların ithali veya imalatçıları tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. 

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 270. maddesinin son fıkrasında mükelleflerin Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Taşıt Alım Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte serbest oldukları hükmü yer almaktadır. 

Bu açıklamalara göre, Özel Tüketim Vergisi uygulaması öncesinde yukarıda yer verilen Vergi Usul Kanununun 270. maddesi gereği mükelleflerin Taşıt Alım Vergisi konusunda seçimlilik hakları bulunmaktaydı. Ancak Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile kaldırılan vergilerle ilgili olarak Vergi Usul Kanununda herhangi bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile yapılan düzenleme bu kanunla yürürlükten kaldırılan Taşıt Alım Vergisi Kanununda yer alan hükümlerle aynı paralelde olması nedeniyle satın alınan binek otomobiline bağlı olarak ödenen Özel Tüketim Vergisinin de gider veya maliyet unsuru olarak kayıtlara intikal ettirilebileceği tabiidir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Binek Otomobile ait K.D.V ile Ö.T.V. otomobilin maliyetine ilave edilerek amortisman yolu ile itfa edilebilir veya doğrudan gider yazılabilir.
Doğrudan gider yazma veya maliyete ilave ederek amortisman yolu ile itfa etme mükellefin tercihine bırakılmıştır. Dikkat etmeniz gereken nokta cari yıl için otomobile kıst amortisman uygulamanızdır.
------------------
254
770 (ö.t.v.+k.d.v.) veya maliyete ilave edilmelidir.
336
-------- ----------
İşletmenin asıl faaliyet konusu otomobil alıp satmak olmadığından 320 nolu hesap değil de 336 nolu hesabın kullanılması daha uygun olur.
Hayırlı Günler Dilerim.
 

Benzer konular

Üst