fonradar

Bir Acayip Soru?

rıza özbek

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
577
Bir mükellef Altın fiyatlarının yükselmesini bahane ederek evlenemediğini :D yurt dışından altın alacağını-mükellefin beyanına göre %50 daha avantajlı- söylüyor. Gümrükte herhangi bir sorun çıkar mı bunun vergisel boyutu nasıl, her hangi bir gramaç olayı var mı? Veya Yurt dışından altın getirmek yasal mı? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum. Hayırlı günler dilerim.
 
Sayın Rıza Özbek,

Bu konuda ,
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar
okumanızı öneririm

Resmi Gazete Tarihi: 11 Ağustos 1989
Resmi Gazete Sayısı: 20249
Ekli "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar"ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı'nın 7/8/1989 tarihli ve 55251 sayılı yazısı üzerine, 1567 sayılı Kanunun 6258 sayılı Kanunla değişik 1 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 7/8/1989 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Kenan EVREN
Cumhurbaşkanı
T. ÖZAL
Başbakan
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
Amaç, konu, yetki ve saklı hükümler
Madde 1 - (Değişik 1. fıkra: 2006/10179- 13.3.2006 / m.1) Türk parasının kıymetini korumak amacıyla, Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin belirlenmesine, döviz ve dövizi temsil eden belgelere (menkul değerler ve diğer sermaye piyasası araçları dahil) ilişkin tüm işlemler ile dövizlerin tasarruf ve idaresine, Türk parası ve Türk parasını temsil eden belgelerin (menkul değerler ve diğer sermaye piyasası araçları dahil) ithal ve ihracına, kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemlere, ihracata, ithalata, özelliği olan ihracat ve ithalata, görünmeyen işlemlere, sermaye hareketlerine ilişkin kambiyo işlemlerine ait düzenleyici, sınırlayıcı esaslar bu Karar ile tayin ve tespit edilmiştir.
Bu Karar'a ve bu Karar'ın uygulanması amacıyla Bakanlık'ça yayımlanacak tebliğlere muhalefet 1567 sayılı Kanun'la ek ve tadillerine muhalefet sayılır.
Çeşitli kanunlar ve uluslararası anlaşmalarda yer alan özel hükümler saklıdır.
Tanımlar
Madde 2 - Bu Karar'ın uygulanmasında,
a) (Değişik 1. fıkra: 2006/10179 - 13.3.2006 / m.2) Bakanlık: Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu Bakanlığı,
b) (Değişik: 91/1935 - 12.6.1991 / m.1) Türkiye'de yerleşik kişiler: yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahipleri dahil Türkiye'de ikametgah sahibi gerçek ve tüzel kişiler ile yerleşmek niyetiyle bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak 6 aydan fazla oturanları, (Dışarıda yerleşik kişilerden Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre bir sermaye tahsisi suretiyle Türkiye'de şube açmış olan veya bir şirkete katılmış veya şirket kurmuş gerçek ve tüzel kişiler yalnızca bu faaliyetleri dolayısıyla Türkiye'de yerleşik sayılırlar)
c) Dışarıda yerleşik kişiler: Türkiye'de yerleşik sayılmayan gerçek ve tüzel kişileri,
d) Yolcu: Geçerli pasaport veya pasaport yerini tutan belgeler taşıyan ve Türkiye'ye girmek veya Türkiye'den çıkmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nca tesbit edilen giriş ve çıkış kapılarına gelen kişileri,
e) Türk parası: Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre Türkiye'de tedavülde bulunan veya tedavülden kaldırılmış olsa bile değiştirme süresi dolmamış olan paraları
f) (Değişik: 91/1935 - 12.6.1991 / m.1) Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler: Türk parası ile ödemede bulunmayı sağlayan ticari ve adi senetler, kredi mektubu, kredi kartı, seyahat çekleri, havale, mektup gibi her türlü belge ve vasıtaları,
g) Efektif: Banknot şeklindeki bütün yabancı ülkeler paralarını,
h) Döviz (kambiyo): Efektif dahil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her nev'i hesap, belge ve vasıtaları,
i) (Değişik: 91/1935 - 12.6.1991 / m.1) Menkul kıymetler: sermaye ve para piyasalarında işlem gören her türlü Türk ve yabancı menkul kıymetleri, (menkul kıymet yatırım fonu katılma belgesi bu Karar'ın uygulanmasında menkul kıymet olarak mütalaa olunur).
j) (Değişik: 98/12217 - 11.12.1998 / m.1) Kıymetli Madenler: Her tür ve şekilde altın, gümüş ve platini,
i) İşlenmemiş altın: En az 995/1000 saflıkta, nitelikleri Müsteşarlıkça belirlenen barlar veya külçeler halindeki altını,
ii) İşlenmiş altın: 995/1000'den daha küçük saflıkta, gerek bir işçilik uygulanarak ziynet veya süs eşyası haline dönüştürülmüş, gerekse içine ilave madde katılarak veya katılmaksızın alım-satım yapılan altını,
 
Sn. Özbek,

Emin olun o %50' lik avantajı gümrükte kaybedecektir. Hatta yurtdışı piyasa ile %50' lik bir fiyat farkı olacağını sanmıyorum, çünkü altın fiyatları dünya borsası ile beraber belirleniyor ve bu kadar fark olmamalı.
 
Sayın Sema Sinangil ve Demirkale, cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Mükellefin sorusunu aynen aktarmaya çalıştım.Ben de o kadar farkın olamayacağını izah etmeye çalıştım.Yine de resmi prosedürünü öğrenmeye çalışırım demiştim. Münferit bir olay olduğu için bu konu hakkında ayrıntılı bilgisi olan da yok. Kuyumcular odasıyla görüşeceğim. Detayları öğrenebilirsem burada yazarım. Hayırlı günler dilerim.
 
Üst