fonradar

Bir Ltd.Şti. konkordato ilanı ederse

Soner Tecim

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
133
sevgili forumdaş arkadaşlar,

Bir Limited Şirket nasıl konkordato ilan edebilr, (varsa kanun vererek lütfen), ederse bunun şirket için ve diğer 3.şahıslar için sonuçları. (Borç-Alacak durumları) cevap verirseniz sevinirim.

Saygılar,
 
2004 sayılı İcra İflas Kanunu
Kabul Tarihi : 09.06.1932 - Resmi Gazete Tarihi : 19.06.1932- Sayı: 2128
Konkordato
Madde 285 - Konkordato talebi
(Değişik: 18/2/1965 - 538/120 md.)
Konkordato hükümlerinden istifade etmek istiysen herhangi bir borçlu, tetkik merciine bir konkordato projesi verir ve bu projeye mufassal bir bilanço ve defter tutmaya mecbur şahıslardan ise defterlerinin vaziyetini bildiren bir cetvel ekler.
Bu cetvelde, bilhassa Ticaret Kanununun 66 ncı maddesi hükmünce
tutulması mecburi olan defterlerin hepsinin tutulmuş olup olmadıkları gösterilir.
Yetkili tetkik mercii, iflasa tabi olanlar için 154 üncü maddenin 1 inci veya 2 nci fıkrasında yazılı yerdeki, iflasa tabi olmayan borçlunun ikametgahındaki tetkik merciidir.
Borçlu, bilançosunda yazılı mal ve kıymetleri, konkordato mühletinin verilmemesi halinde, bilançoyu tetkik merciine sunduğu tarihten bir sene içinde takibe uğradığı takdirde 162 nci madde uyarınca göstermeye mecburdur.
Konkordato mühleti kaldırılmış veya konkordato tasdik edilmemişse, bunların kesinleşmesi tarihlerinden itibaren bir sene ve konkordato feshedilmişse feshin kesinleşmesinden altı ay müddetle borçlu için aynı mecburiyet vardır.
Mevcut malları ve alacakları borçlarının en az yüzde ellisini ödemeye yetişmeyen borçlu konkordato isteyemez.
Madde 286 - Konkordato talebinin nazara alınması şartları
(Değişik: 18/2/1965 - 538/121 md.)
Tetkik mercii borçluyu dinledikten sonra onun durumunu ve hesaplarının halini ve işlerindeki doğruluğunu ve taahhütlerini yerine getirmesine mani olan sebepleri göz önünde tutarak, projenin alacaklıları zarara sokmak kastından ari ve borçlunun mevcudiyetiyle mütenasip olup olmadığına ve mevcudunun yüzde elliyi ödemeye yetişip yetişmediğine göre, talebinin uygun olup olmadığına karar verir.
Madde 287 - Mühlet
(Ek birinci fıkra 9/11/1988 - 3494/56 md.)
Konkordato talebi 166 ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usule göre ilan edilir. Konkordato talebinin ilanından itibaren on gün içinde alacaklılar itiraz ederek konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadığını ileri sürerek tetkik merciinden konkordato talebinin reddini isteyebilirler.
Talep muvafık görülürse tetkik mercii borçluya iki aylık bir mühlet verir ve aynı zamanda lazım gelen bilgi ve tecrübeye malik Türk vatandaşlarından bir komiser tayin eder.
Komiser borçlunun tasarruflarına nezaret eder ve 290 ve mütaakıp maddelerle verilen vazifeleri yapar.
8, 11 ve 16 ncı maddeler hükümleri komiserler hakkında da caridir. Komiserin teklifi üzerine mühlet iki ayı geçmemek üzere münasip bir müddet uzatılabilir.
(Ek: 9/11/1988 - 3494/56 md.) İhtiyati tedbir yoluyla da olsa, borçluya karşı başlamış olan takiplerin konkordato mühletinin bitiminden sonraki dönem içinde durdurulmasına veya borçluya karşı yeni takip yapılamayacağına karar verilemez.

Madde 285-309 arasında açıklanmıştır.

Yevmiye Defterleri ve Envanter Defterlerinin Noter tarafından kapanış tasdiklerinin yapılmasına dikkat ediniz
 
Sayın sonert

Konkordato konusu İcra ve İflas Kanununun neredeyse bütün maddelerinde geçmekteyse de esas olarak 285 ile 334. maddeleri arasında düzenlenen çok kapsamlı bir konudur.

Konkordato, ekonomik durumunun bozulması nedeniyle borçlarını ödeyemeyecek duruma gelenlerin yararlanabilecekleri hukuki bir araçtır.Tacir, ekonomik durumunu yeniden yapılandırarak konkordato mühleti içinde icra ve iflas takiplerinden kurtulmak suretiyle borçlarını ödeme imkanına kavuşabilir. İşletme bu sayede bir süre nefes alabilir. Eğer mükellefin dürüst bir borçlu olduğu mahkemeye kanıtlanabilirse, yani defter düzeniniz ve kayıtlarınız gerek T.Ticaret K. ve gerekse vergi mevzuatı bakımından ihticaca salih ise, defter açılış ve kapanışları, kayıtlarınızın belgelerin uygunluğu vs. hep incelenecektir. Neticede mahkemeye vereceğiniz bir planda aktif ve pasifleriniz belirlenecek, neticesine göre borçlarınızın ne kadarını (% itibariyle) ne kadar sürede ödeneceği açıklanacaktır. Alacaklıların yapacağı toplantıda ödeme planı kabul görürse borçlar bu plan dahilinde ödenmelidir. İşin tehlikeli yanı, plan alacaklılar tarafından kabul edilmezse, iflas istenebileceği gibi, haciz işlemleriyle karşı karşıya kalınabilir.

Mükellefinizi mahkemede temsil etme imkanınız olmadığına göre konuyu bir avukata havale etmek en doğru yoldur.
............................................................
 
Üst