Bireysel Emeklilik Ödemelerinin Muhasebe Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MURO
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MURO

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
630
merhaba bireysel emeklilik sistemine işverende işçide katkıda bulunabiliyor. işçi ile işveren bes'e(bireysel emeklilik sistemi) katkıda bulunurken ödenen primlerin muhasebe kaydı baştan itibaren nasıl olacak. 2. si ise işverenin ödediği pirimlere ilişkin uygulamanın nasıl yapılacağı(indirim yapılacaksa nasıl ve kıstasları nedir, muhasebe kaydı) hakkında bilgi verirseniz sevinirim. ayrıca konuya ilişkin püf noktalar hakkında da bilgi yazarsanız sevinirim.
 
Ynt: Bireysel Emeklilik Ödemelerinin Muhasebe Kaydı

arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim. bu konuyu gerçekten çok merak ediyorum :(
 
Ynt: Bireysel Emeklilik Ödemelerinin Muhasebe Kaydı

http://www.turmob.org.tr/turmob/basin/14-04-2006(1).htm

DÜNYA 14.04.2006, CUMA

"Bireysel Emeklilik Sistemi"

Veysi Seviğ

Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, ikinci emeklilik geliri ile bireylerin emeklilikte refah seviyesinin artmasına, altyapı yatırımları ve uzun vadeli yatırımlara kaynak aktarılarak sistemin yeni iş ve istihdam olanakları yaratmasına, sosyal güvenliğin kapsamının artmasına ve kamunun sosyal güvenlikten kaynaklanan yükünün azaltılmasına, mali sektörde uzun vadeli fonların artmasına, böylece mali sektörün daha sağlıklı işlemesine, enflasyonla mücadele ve istikrarlı büyümeye olumlu katkı sağlanmasına, kurumsal yatırım stretejileri piyasalarındaki dalgalanmaların ve spekülasyonların azalmasına, sermaye piyasası derinleşmesine olanak sağlayacak bir özel emeklilik sistemidir. (www.bireyselemeklilik.gov.tr/ tarihçe)
Kısaca "bireysel emeklilik sistemi" olarak tanımlanan ve katılımcıların önceden belirlenmiş bir sözleşme çerçevesinde düzenli olarak yaptıkları katkıların bir fonda toplanarak bu fonların profesyonel yönetim ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi amacına dayalı sistem, dünya uygulamalarına paralel olarak ülkemizde de hayata geçirilerek Ekim/2003'ten itibaren fiilen uygulanmaya başlamıştır.
Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili düzenlemeler kendisine özgü bir hukuk oluşturmuştur.
Ancak bugüne kadar birçok bilinmeyeni olan sistemi, bütün yönleri ile açıklayan bir çalışma günümüze kadar yapılamamıştır. Bu nedenle sistemin halihazırda birçok bilinmeyeni vardır.
Maliye Baş Hesap Uzmanı Sayın Azmi Demirci ile Hesap Uzmanı Sayın Atakan Şen , uzun soluklu bir çalışma ile henüz birçok bilinmeyeni olan "bireysel emeklilik sistemi"ni bütün yönleri ile inceleyerek "Bireysel Emeklilik Sistemi" başlıklı bir kitap haline dönüştürmüşlerdir.
Maliye Hesap Uzmanları Derneği tarafından yayımlanan "Bireysel Emeklilik Sistemi" çalışması 776 sayfa ve yedi kısımdan oluşmaktadır. Söz konusu çalışmanın kısımları;
. Sosyal güvenlik sistemleri ve bireysel emeklilik sistemi,
. Türk sosyal güvenlik sistemi,
. Özel emeklilik sistemleri ve dünya örnekleri,
. Bireysel emeklilik sistemi,
. Bireysel emeklilik sisteminin vergisel durumu,
. Bireysel emeklilik sisteminde muhasebe ve hesap düzeni,
. Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi uygulaması,
başlıklarını taşımaktadır.
Çalışmanın beşinci kısmında yer alan "Bireysel emeklilik sisteminin vergisel durumu" kendi içersinde beş bölüme ayrılmış olup bu bölümde;
. Bireysel emeklilik sistemine yönelik vergi düzenlemelerinin genel esasları,
. Özel sigorta şirketlerine ödenen primler ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı paylarının indirim konusu yapılması,
. Bireysel emeklilik katkı paylarının ve primlerin işletilmesinden sağlanan kazançların vergilendirilmesi,
. Bireysel emeklilik ve özel sigorta sistemlerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi,
. Bireysel emeklilik sistemine yönelik diğer vergisel teşvikler,
ayrıntıları ile açıklanmış bulunmaktadır,
Bu bölümde yer alan konuların işlenişi sırasında halen uygulamada bilinmeyen ve açıklanmamış olan konular da işlenmiş olup, her konu ayrıca örneklendirilmek suretiyle kolay anlaşılabilir hale getirilmiştir.
Uzun soluklu ve titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkan "Bireysel Emeklilik Sistemi" konuyu tüm özellikleri ile inceleyen bir çalışmadır. Söz konusu eseri edinmek isteyenler "Maliye Hesap Uzmanları Derneği'nin" Kemankeş Mah. Rıhtım Cad. No: 245, Karaköy/İstanbul" adresine bizzat başvurabilecekleri gibi (0212) 252 34 12 - 244 00 45 - 293 33 32 nolu telefonlarla veyahut da (0212) 252 34 71 faks aracılığı ile de istemde bulunabilirler.
Ayrıca mbhud superonline.com veya www.hud.org.tr adreslerinden de talepte bulunabilinir.
Meslek mensupları ile özel sektörde çalışan yöneticileri, bireysel emeklilik sistemine dahil olan herkesi, akademisyenleri ilgilendiren bu çalışma her yönü ile ilgililere hitap eden ve her satırı ile bir bilinmeyeni açıklayan bir özellik arz etmektedir.
Not: 12 Nisan 2006 günlü Bize Göre köşesinde yayımlanan "Yeni Gelir Vergisi ve Uyum İşlemleri" yazımızda yer alan örnekte "Vergi nispetlerinin yeniden belirlenmesi sonucunda yıllık matrahı 8.000.-YTL olan bir ücretlinin toplam vergisinde 70.-YTL lehe fark oluşmaktadır" cümlesinde 70.-YTL yerine 20.-YTL olması gerekmektedir. Aynı konuda yer alan "Bu fark aynı miktarda ticari, zirai, mesleki kazanç beyan edenlerle, menkul, gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerde, diğer kazanç ve irat sahiplerinde 470.-YTL'dir" yerine 420.-YTL olacaktır. Düzeltir özür dileriz. VS
 
Üst