Birikmiş kar paylarının dağıtımı

Üyelik
30 Kas 2011
Mesajlar
19
Merhaba,

X şirketinde %50 %50 iki ortak var. X şirketindeki birikmiş kar paylarını dağıtmak istiyoruz. Yalnız ortaklardan biri nakit olarak almak istiyor diğeri sermayeye ilave etmek istiyor. Sermayeye eklemek kar dağıtımı sayılmaz. Ama diğer ortağa nakit olarak verilirse kar dağıtımı sayılır ve stopaj öder falan. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi hem nakit dağıtım hem sermayeye ilave edilebilir mi aynı anda.

Teşekkürler.
İyi Çalışmalar..
 
Ynt: Birikmiş kar paylarının dağıtımı

Selamlar
Sorunuz ilginç ve bir o kadar güzel.Açıkcası bugüne kadar böyle bir teklifle hiç karşılaşmadım, dolayısıyla uygulama fırsatı bulamadım.uygulama konusunda bilgili olan arkadaşlar varsa bende öğrenmek isterim.
Sadece fikir olması açısından kendi görüşümü beyan etmek isterim.
Bu şekilde bir dağıtım mümkündür.Ancak şöyle olabilir.Sermaye ilavesi yapılmayacak şekilde tipik kar dağıtımı olacakmış gibi işlemlere başlanır.Burada amaç önce dağıtım sonucu her ortağa düşen payı bulmaktır.İlgili yedek akçeler hesaplanarak yasal Yedekler ve ortaklara dağıtılacak pay belirlenir. Bu belirlemeden sonra hangi ortak nakit almak istiyorsa o ortağa ait olan pay stopaja konu edilir. Diğer ortağın payı (331-Ort.Borçlar hesabında görüneceğinden) ortaklara borçlar hesabının sermayeye devri uygulamasıyla sermaye artışına konu edilir.
Şunu demek istiyorum

570-
331- nakit alacak
331 -sermayeye ilave edilecek
540-
--------//--------------
dağılımı bu aşamaya getirdikten sonra nakit alacak olandan stopaj hesaplanır

331- nakit alacak
360- ödenecek stopaj
------------//------------
sermaye artışı
501-
500-
--------//----------
331- sermayeye gidecek
501-
-----------// ----------------

EN ÖNEMLİ SORUN.
Payını sermayeye ilave edecek olan ortak nedeniyle hisse dağılımı değişecektir.(değişmelidir)
Artık %50 ortaklıktan bahsetmek mantıksız ve ortağa haksızlık olacaktır.

Saygılar
 
Ynt: Birikmiş kar paylarının dağıtımı

Üstat 570 e borç, 331 e alacak verdiğiniz anda sermayeye ilave edilecekte olsa stopaj doğar diye düşünüyorum. Bence sermayeye ilave edilmesi düşünülen ortağa (A) ait kar payı tespit edildikten sonra, ana sözleşmenin sermaye maddesinin değiştirilmesi gerekir... Önceki sermaye; A ortak 50 TL., B ortak 50 TL.iken, yeni sermaye de A ortak 60 TL. B ortak 50 TL.gibi. Daha sonra karın dağıtılmasına karar verilip, A ortağı kar payından düşen 10 TL.yi sermaye taahhüdü olarak öder diye düşünüyorum.
 
Ynt: Birikmiş kar paylarının dağıtımı

benden evvel yazılanları okumadım belki de aynı şeyleri yazıyorumdur. neyse konuya dönecek olursak 590 hesabındaki tutarın yarsını sermayeye ilave olarak baştan ayırmanız, buna göre karar almanız ve de tastik ettirmeniz gerekir. haliyle ortaklık oranlarında değişme olacaktır. bunu nakit olarak almak isteyen ortak da bilmelidir.
sonra da kalan kar üzerinden 1. tertip yedek akçe 1. temettü 2. tertip yedek akçe ve de 2. temettüyü ayırıp 1, ve de 2. temettüyü ortaklar hesabına kaydedeceksiniz. bu temettü tutarı üzerinden %15 oranında stopaja tabi tutup muhtasar beyanla beyan edeceksiniz. sonraki dönem kar payı geliri elde eden ortak menkul sermaye iradı beyanında bulunacaktır. tam mükellef kurumlardan elde edilen kazançlarının yarısı vergiden istisna olduğunu düşünürsek yarısı vergileme dışında kalan tutarlara gelir vergisi dilimlerine oranla vergi hesaplanacaktır. sonra ödenen stopaj çıkacak olan vergiden mahsup edilecektir. büyük ihtimalle iade alacaktır. saygılar...
 
Ynt: Birikmiş kar paylarının dağıtımı

Selamlar
Sizin önerilerinizde mümkündür tabi.
Fakat sayın mavisakal'ın yorumu üzerinden gidersem,sermaye artışını yaptıktan sonra kalan kar üzerinden hesaplanacak stopaj,evet diğer ortağa aittir ama kayıtları inceleyen biri içn bunu anlamak ilk etapta mümkün olmayacaktır.Yani ilgili kar hesabı ortak bazında ayrılmamıştır. (331 mizanda nasıl dağılıyorsa kar hesabı bu şekilde gösterilmiyor,tek kalemde görünüyor) Ben dışardan kayıtları incelediğimde karın yarısının sermayeye ilave edildiğini yarısınıda ortaklara dağıtıldığını düşünürüm. Yani incelenirken kafalarda soru işareti doğar gibime geliyor.
Ayrca birde şu var.
Karlar dağıtılsın veya dağıtılmasın aslında her yıl yedeklerin ayrılması gerekir. Gerçi çoğu kişi bunu yapmıyor.Sizin önerinizle bir ortak için karşılık ayrılıp diğeri için ayırmadan sermayeye katmanın doğru olabileceğinden açıkcası çok emin değilim.
Sonuçta uygulama eksikliğim vardır,belkide doğrusu sizlerin söylediği gibidir şu an sadece tartışıyoruz.
kesin olan bunu doğrusunu öğrenmek istiyorum.her zaman karşılaşılan birşey değil.
Saygılar
 
Ynt: Birikmiş kar paylarının dağıtımı

Evet haklısınız olağandışı bir konu aslında. Yorumlarınız için teşekkürler..
 

Benzer konular

Üst