Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

Üyelik
10 Nis 2006
Mesajlar
5
Herkese iyi çalışmalar,
Muğla'da aldığımız bir inşaat işyerinin Bölge çalışma işyeri numarasını almak üzere işyeri bildirgesini düzenleyerek süresi içerisinde Muğla Bölge çalışma müdürlüğü olarak postaladım.Fakat Muğla'da bölge çalışma müdürlüğü yokmuş Aydın Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne bağlıymış.Bu durumda işyeri bildirgesini göndermemiş gibi tarafımıza ceza kesilirmi?Yoksa süresi içerisinde gönderdiğim dikkate alınırmı?Fikirlerinizi öğrenmek istedim.Şimdiden herkese teşekkürler.
 
Merhaba,

Muğla Bölge Çalışma Müdürlüğüne gönderdiğiniz postanın iadeli tahahhüt fişinin fotokopisini, posta alındısının fotokopisini ve işyeri bildirgesini durumu açıklayan bir üst yazı ile aydın bölge çalışmaya gönderiniz. (Ama daha önce Aydın Bölge Çalışmayla irtibata geçiniz ne olur ne olmaz.)

Not olarak şunları eklemek istiyorum. Aylık Ek-1 ve Ek-2 işçi giriş ve çıkış bildirimlerinizi bölge çalışma müdürlüğüne değil de "ç.s.g.b bilgi işlem dairesi başkanlığı emek-ankara " adresine takip eden ayın 15 ine kadar gönderiniz.

İyi çalışmalar...
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

SSKda 26 aralıkta dosya açıldı ve işçiler 26 aralıktan itibaren çalışmaya başladılar.Bölge çalışma müdürlüğüne süresi içinde işyeri bildirgesi verildi.Ancak bölge çalışma henüz bize işyeri sicil numarası vermedi.Cuma günü alırsınız diyor.Bu durumda bakanlığa işçileri bildiremiyoruz. Bakanlığa işçi bildirimi için de 30 günlük süre var mı?Eğer varsa yarın son gün.Ne yapmalıyız. Bölge çalışmadakiler yeni işyeri bildirgelerinde bakanlığa bildirim için 30 günlük şart yok diyor. Şubat 15 e kadar bildirirseniz ceza olmaz diyor. Doğru mudur?
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

yasal olarak aralık giriş çıkışları ocak 15 kadar bildirilmek zorunda idi. ama ilk kayıt olduğu için görmezden gelebilirler. işyeri nosunu alır almaz durumu açıklayan bir üst yazı ile ekleri postalayın.
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

peki ACİL olarak birşey daha sormak istiyırum sayın nane...

İşkur'a yapılacak bildirimlerle ilgili. 12 işçi çalışan bir işyeri İşkura işyerini bildirecek mi işçi giriş çıkışlarını bildircek mi? Ya da işkur la ilgili neler yapması gerekir.....

Saygılar...
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

sy HasanYılmazer gerekli koşul oluşmuş ise sadece iab formu verilir.
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

işkur'a aylık işgücü bildirimi verilip verilmeyeceği...yanılmıyorsam 10 işçiden fazla çalışanı olan işyerleri alık işgücü bildirimi vermeliler..
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

Murat CER ' Alıntı:
işkur'a aylık işgücü bildirimi verilip verilmeyeceği...yanılmıyorsam 10 işçiden fazla çalışanı olan işyerleri alık işgücü bildirimi vermeliler..

kim demiş? kendi kendinize iş çıkarmayın.
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

merhaba;
sn murat cer, sn nane doğru sölüyor. takip ettiğim kadarı ile de bu konu ile ilgili her soruda da buraya verdiği cevapta ısrar ediyor bencede doğru olanı yapıyor.
4904 sayılı TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNU [/b' Alıntı:
Bilgi verme ve gizlilik
Madde 21. - Kurum tarafından kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz. Bu Maddeye aykırı davrananlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

sizin bahsettiğiniz "ssk dan bilgi alımışlar yazı ile çağırdılar" durumu doğrudur. ancak onlar isteyene kadar sizin (çalışan sayınız 50 işçiye ulaşana kadar) bildirim yapma zorunluluğunuz yok. ben bizzat gidip kuruma sordum bana 10 kişiyi geçen her işyeri şumadde den dolayı vermek zorunda dır diyemediler. bir işverenden, yukarıya yazdığım maddeye atıf yaparak bilgi istemişler banada oyazıyı gösteriyolar. "peki bunun 10 kişiden fazla işçi çalıştırdığını nerden biliyosunuz" dedim. ssk ya sorduk dediler. peki bilgileri de, sskdan isteseniz hatta birsistem kurarak otomatik olarak aktarabilirsiniz daha pratik ve sağlıklı olmaz mı, sonuçta iki kurumda aynı bakanlığa bağlı " dedim. adamlar direk "hayır olmaz siz vermek zorundasınız" dediler. yani anlıyacağınız işverenleri dolayısı ile de bizleri kendilerinin( bürokrat ve memur kesiminin) köleleri olarak görüyolar. sessiz kaldığımız sürece de böyle devam edecekler.
benimde o tarihte 10 kişiden fazla işçisi olan 5 tane işverenim olduğu halde öyle bir cevap verdikleri için hiçbir bildirim yapmadım.
kendiliğinden bildirimde bulunmamanın cezai bir yaptırımı olduğuna ben hiç biyerde rastlamadım onlar da gösteremediler. ancak kurumun istediklerini bildirmemenin cezası var tabii. onlar da bildirimlerin sürekliliğini sağlayabilmek için ilk bilgi isteme yazısını "... tarihinden itibaren ve 10 işçi çalıştırdığınız sürece ......" şeklinde yazıyorlar.

benzer bir konuda bir örnek daha vereyim
hatırlarsanız yada rastladıysanız "türkiye istatistik kurumu" kapı kapı gezip bilgi topluyodu. olmadık zamanlarda gelip "bu çok önemli vaktimiz kısıtlı" gibi gerekçelerle ısrar ediyolardı herkesin işi başından aşkın olduğu için kimse de ilgilenmek istemiyordu. kimse bilgi vermiyor diye "kurum istediği zaman bilgi verilmesini zorunlu kılan" kanun çıkardılar. önceden; gelip rica ile bilgi istiyodular, şimdi gönderip yada getirip bırakıp "dodurun şu adrese gönderin" diye talimat veriyolar.
biz sessiz kaldıkça daha neler çıkacak allah bilir.
kolay gelsin
 
Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi

ssk-bağkur-es birleştirmeden önce ssk-bölge çalışma ve işkur birbirlerine entegre edip tek çatı altında toplasalardı ne iyi olurdu. (hemde baya bir tasarruf yaparlardı. ;D)
 
Üst