Ynt: Bölge Çalışma İşyeri Bildirimi
merhaba;
sn murat cer, sn nane doğru sölüyor. takip ettiğim kadarı ile de bu konu ile ilgili her soruda da buraya verdiği cevapta ısrar ediyor bencede doğru olanı yapıyor.
4904 sayılı TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNU [/b' Alıntı:
Bilgi verme ve gizlilik
Madde 21. - Kurum tarafından kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz. Bu Maddeye aykırı davrananlar hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.
sizin bahsettiğiniz "ssk dan bilgi alımışlar yazı ile çağırdılar" durumu doğrudur. ancak onlar isteyene kadar sizin (çalışan sayınız 50 işçiye ulaşana kadar) bildirim yapma zorunluluğunuz yok. ben bizzat gidip kuruma sordum bana 10 kişiyi geçen her işyeri şumadde den dolayı vermek zorunda dır diyemediler. bir işverenden, yukarıya yazdığım maddeye atıf yaparak bilgi istemişler banada oyazıyı gösteriyolar. "peki bunun 10 kişiden fazla işçi çalıştırdığını nerden biliyosunuz" dedim. ssk ya sorduk dediler. peki bilgileri de, sskdan isteseniz hatta birsistem kurarak otomatik olarak aktarabilirsiniz daha pratik ve sağlıklı olmaz mı, sonuçta iki kurumda aynı bakanlığa bağlı " dedim. adamlar direk "hayır olmaz siz vermek zorundasınız" dediler. yani anlıyacağınız işverenleri dolayısı ile de bizleri kendilerinin( bürokrat ve memur kesiminin) köleleri olarak görüyolar. sessiz kaldığımız sürece de böyle devam edecekler.
benimde o tarihte 10 kişiden fazla işçisi olan 5 tane işverenim olduğu halde öyle bir cevap verdikleri için hiçbir bildirim yapmadım.
kendiliğinden bildirimde bulunmamanın cezai bir yaptırımı olduğuna ben hiç biyerde rastlamadım onlar da gösteremediler. ancak kurumun istediklerini bildirmemenin cezası var tabii. onlar da bildirimlerin sürekliliğini sağlayabilmek için ilk bilgi isteme yazısını "... tarihinden itibaren ve 10 işçi çalıştırdığınız sürece ......" şeklinde yazıyorlar.
benzer bir konuda bir örnek daha vereyim
hatırlarsanız yada rastladıysanız "türkiye istatistik kurumu" kapı kapı gezip bilgi topluyodu. olmadık zamanlarda gelip "bu çok önemli vaktimiz kısıtlı" gibi gerekçelerle ısrar ediyolardı herkesin işi başından aşkın olduğu için kimse de ilgilenmek istemiyordu. kimse bilgi vermiyor diye "kurum istediği zaman bilgi verilmesini zorunlu kılan" kanun çıkardılar. önceden; gelip rica ile bilgi istiyodular, şimdi gönderip yada getirip bırakıp "dodurun şu adrese gönderin" diye talimat veriyolar.
biz sessiz kaldıkça daha neler çıkacak allah bilir.
kolay gelsin