Borca Batık Olma

Zeynep Elif

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Eki 2014
Mesajlar
290
Konum
İSTANBUL
6102 Sayılı Kanun 376.madde

b)Son yıllık bilançoya göre, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı anlaşıldığı takdirde, derhal toplantıya
çağrılan genel kurulun, sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanmasına karar vermediği takdirde şirket kendiliğinden sona ereceği,

Bu kanun maddesinde "anlaşıldığı takdirde" kavramı ne ifade ediyor ve "şirket kendiliğinden sona ereceği" ifadesinin sonuçları hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Herkese iyi çalışmalar.
 
Yani yıllık bilanço verilerine bakıp maddede belirtilen hesaplamayı yaptığınızda oran 1/3 ün altında mı üstünde mi görülebilir. Böylece karşılıksız kalan sermayeyi tespit edebilirsiniz. Sermaye ve kanuni yedeklerin üçte ikisi erimişse bu madde kapsamına girersiniz.

Şirketin kendiliğinden sona ermesi yönetim kuruluna atfedilmiş sorumluluğun yerine getirilmemesi durumunda borca batıklığa bağlanmış infisah halidir. Yani YK toplanmıyorsa, toplanıp da bu kararlardan birini alamıyorsa infisah edeceği belirtilmektedir.
 
Sayın Decease,

Yıllık bilançoya bakılmayıp dolayısı ile bu hesaplama yapılmadığı durumda ne olacak?
 
Bu durum esasen TTK ilk versiyonda denetçinin göreviydi. Daha sonra yapılan değişiklikle bu sorumluluk yönetim kuruluna yüklendi. Aynı zamanda TTK 375 inci maddeye göre YK nın devredilemez görevleri arasında borca batıklık durumunun varlığında mahkemeye bildirim sayılmıştır. Her ne kadar borca batıklık ve sermayenin kaybı iki farklı kavram olsa da her ikisi için aynı hesaplama yapılmaktadır. Yani teorik olarak YK nın bu durumdan haberdar olmamasına imkan yok esasen olmaması da tuhaf. Borca batıklık durumunda YK nın sorumluluğuna ilişkin hükümler uygulanır yani ortaklar, alacaklılar gibi zarara uğrayan kimselere karşı YK sorumlu tutulabilir.
 
Borca batıklık durumunun önceden öngörülmesi en önemlisi. Yani şirketin yıl sonundaki fiili durumuna bakarak, kar/zarar, döviz pozisyonu, gerçekleşmesi olası kar/zararlar dikkate alınarak bir projeksiyon yapılabilir. Böylece yıl kapanmadan sermaye yapısının güçlendirilmesi ve/veya zararın şirket bünyesinin dışına atılması en etkili yoldur. Belki şirkete likit ve kar sağlayacak gayrimenkul satışı, fon, hak, duran varlık satışı, sermayenin artırılması, bağlı ortaklığın avans kar dağıtması gibi farklı senaryolar uygulanabilir. Bunun dışında sermayenin kaybı ve borca batıklık durumlarında farklı yöntemler mevcut, eklediğiniz madde ve devamında da tahdidi olarak sayılmıştır. Duruma göre, üçte bir ile yetinme, ortaklar tarafından kaybolmuş sermayenin tamamlanması (ortaklar bunun için zorlanamaz), alacaklılardan sıraya sona gitmelerinin istenmesi, birleşme, eş anlı sermaye azaltım ve artırımı gibi farklı alternatifler düşünülebilir.
 
Üst