Bordro ya imza attırıp sonra işten çıkarılma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan moan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Selamlar. bu ilk forum kullanışım o yüzden özür dileyerek başlıyorum. Yanlış yere ve yanlış bir şekilde konu açmış olabilirim.

Bir iletişim şirketinde çalışıyordum. maaşlar 15 inde yatıyordu. maaş kesim süreleri 1-31 günleri arasında, maaş yatırımı ise ayın 15 inde oluyordu. ilk ayımı tamamladıktan sonra ayın 11 i gibi bordro imzalattılar. bu ay. daha sonra ayın 18 i gibi departmanımıza CEO vs gibi 2 kişi gelip biz bu departmanı kapatıyoruz diyip çeşitli açıklamalarından sonra muhasebeden ilişkinizi kesebilirsiniz diyerek en azındanon beş gün öncesinden bile haber vermeden bizi kapı önüne koydular.
bordrom da imzaladığım miktar dan başka, diğer çalışma günlerimi de hesaplayarak size şu kadar daha para verilecektir eylül ayının maaş ödeme gününde dediler.
muhasebe müdürü ile konuşmamızda tedbir amaçlı yatırmıyoruz diye anlamsız bir cevap verdi. bordro konusunu açtığımda da hallederiz bişey olmaz gibi atlatma cevaplar verdi.

Bu konuda hakkımı ne şekilde arayabilirim.

Yardımcı olursanız sevinirim

Teşekkürler

Ynt: Bordro ya imza attırıp sonra işten çıkarılma

Öncelikle Temmuz ayına ait olan bordronuzu imzalamış olduğunuzu anlıyorum. Bu durum Temmuz maaşınızı almaya engel bir durum değildir. Çünkü eğer işyerinde 10 kişiden fazla kişi çalışıyorsa işveren tüm maaş ödemelerini bankadan ya da posta havalesi vb. şekillerde yapmak zorundadır. Dolayısıyla maaşınız kendi banka hesabınıza yatmazsa her türlü hakkınızı alırsınız. Temmuz maaşınız konusunda bence sıkıntı yok.

İşten çıkarılmanıza gelince. Ne kadar süredir çalıştığınızı bilmiyorum. Yasal deneme süresi olan 2 ayın içinde misiniz? Ayrıca iş sözleşmenizde deneme süresi 2 aydır ibaresi var mıydı? Eğer deneme süresinde iseniz 15 gün dediğiniz İHBAR SÜRENİZİ ödemek zorunda değil işveren. Ama deneme süresini aştıysanız ya size ihbar bildirimi yapmak zorunda ya da Ağustos maaşınıza ihbar alacağınız olan maaş / 30 * 14 = x TL'yi yatırmak durumundadır.

Temmuz maaşınızın Ağustos 15'te yatması gerektiğini belirtmişsiniz. Eğer yatmadıysa rahatlıkla şikayet edebilirsiniz Çalışma Bakanlığı'na. Tedbiri falan olmaz bu işin.

Çok derinlemesine bir konu. Bir çok ayrıntı var umarım yardımcı olabilmişimdir.

Merhabalar
Öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ediyorum. Temmuz maaşım konusunda sıkıntı olmamasına sevindim. dediğiniz gibi 10 kişiden fazla çalışanı olan bir şirket. Ancak 15 ağustosta yatması gerekiyordu bu konuda hala geri dönüş bekliyorum onlardan.
İşten çıkarılmama gelince, 13 temmuz 2011 başlangıç tarihim. Sözleşmemde deneme süresi olarak 2 aylık bir ibare var. İlk Maaş hesaplamam 13 - 30 temmuz arasıydı. bunun yatırılması 15 ağustosta olacaktı ama olmadı. İşten çıkarılma işlemleri sonrasında insan kaynakları bölümünde 1-16 ağustos için ödenecek maaş bana gösterilip altına imza da attırıldı. bu miktar 15 eylül normal maaş ödeme gününde hesabınıza geçecektir diye. bu konuda ihbar gibi olasılıklarım söz konusu değil anladığım kadarıyla deneme süresi içinde oluşumdan. bu nedenle 30* 16 (gün agst) ihbarımı alamıyorum sanırım.
Konuyu sizlerle paylaştıktan sonra Çalışma Bakanlığı' nın bilgi edinme bölümüne durumu anlatan bir form doldurup yolladım. bana Aşağıdaki şekilde geri dönüş yaptılar ;

Sayın K.Y.

Bilgi edinme talebiniz incelenmiş olup ,talebinizin 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununa girmediği anlaşılmış , 3071 Sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği görülmüştür.

Bu nedenle, haklarınızın iadesi için Çalışma Bakanlığı Müfettişlerince işyerinin denetlenmesini isteyebilirsiniz.

3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun gereğince adınız, adresiniz, açık ve anlaşılır talebiniz ile işverenin açık adresinin yer aldığı imzalı bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz Çalışma Bölge Müdürlüğüne müracaat etmeniz halinde gerekli işlem yapılacaktır.

Bakanlığa başvuru sonrası maaş ödememde hukuksal olarak bir artışım olacak mıdır, bu da son sorumdur :)

İlginize teşekkürler

Saygılarımla

K.Y.

Öncelikle rica ederim.

Kabataslak bir hesaplama yapalım.
Temmuz için (Maaşı hesap kolay olsun diye 3000 TL üzerinden alacağım)
3000 / 30 * (31-13+1)= 1900 + AGİ
Ağustos için
3000 / 30 * 16 (Ağustos 16 son çalışma gününüz ise) = 1600 + AGİ

1900 + 1600 + 2 * AGİ şeklinde bir tutar elinize geçmeli. AGİ tutarı maaşınıza göre farklılık göstereceğinden bir tutar belirtemedim.

Sorunuza gelince ihbarınızı alamazsınız. Şikayet etmeniz durumunda da Temmuz maaşınızı hesabınıza geçerler onun dışında başka bir durum söz konusu değil sanırım.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

İlginize çok teşekkür ederim

Hesaplarınıza yakın bir rakam çıkardılar zaten.

Saygılarımla

:)