Bordro'nun tam maaşı göstermesi için işyerine ihtar...

Konu açmıştım ancak konu biraz dağıldı, yeniden açmak zorunda hissetttim.

İşverenim çalışanlardan bankaya yatacak olan resmii kısmını, kriz sebebiyle feragat ediyorum diye imza atın, sizlere gerçek maaşınızın üzerinden ikramiyenizi vereyim dedi.. imzaladık.. 10 ay geçti vermemesi üzerine istedik...

sonrasında kısa çalışmaya çıkanların bu parayı kanunen haketmediklerini, Dolayısıyla kendisinin kanunsuzluk yapamayacağı söylemesi üzerine, genel adına söz aldım..

Kendisine, kanunen hakettiğimizi söyledin, bizden imza aldın, o halde sadece kısa çalışma yasasından faydalanmayanlardan imza isteseydiniz dedim.

Bağırarak bana,

Ben seni işten çıkarmayacaktım ama sen böyle konuştuğun için seni işten çıkarmak zorunda kalacağım,

burada huzursuzluk yaratıyorsun,

maaşını alıyorsun daha ne istiyorsun,

senden dahada kötüleri var bak piyasaya,

benden iyimi biliyorsun kanunları,

senin gözünde ben kapitalistmiyim,

-hayır yanlış anladınız demeye kalmadan

yeter sus artık birdaha sana söz hakkı vermeyeceğim diye 180 kişinin arasında yerin dibine soktu..

(işyerinde en az 150 si beni tanıyor hepside bu duruma şahit)

--Sorum şu olacak''

( Hali hazırdada çalışmakta olduğum ...... işyerinde TC iş kanunu yasalarından 24/2 maddesine dayanarak,

işverenin resmi evrakta usulsüzlük yapması sonucu (düşük bordro) iş akdimi,

8 haftalık ihbar sürem bitimimine dek, gerçek maaşım resmi evrakta beyan edilmezse, tek taraflı olarak fesh etme hakkımı kullanacağım, tarafımdan ihtar olunur. )

diye yazıp imzalasam gerçek maaşım üzerinden tazminatımı alabilirmiyim.

yada ihtar nasıl oluyor nereden veriliyor,

Selam ve dua ile

Ynt: Bordro'nun tam maaşı göstermesi için işyerine ihtar...

Bu üstte yazdıklarım, patronun bana bağırması Mobbing yasasına girermi... ?

-Birde ocak ayı ile beraber 2 aylık bordroyu imzalamadım.. dün usta başı bordrolarını imzalamayanların elden verilecek olan parayı patronun verrdirmeyeceğini söyledi.. bu konuda ne yapabiliriz...

baya karışık bir durum , sizin kendi kendinize ihtar vermeniz hiç bir şeyi değiştirmez. Siz en iyisimi bir avukata gidin , noter kanalıyla ihtar gönderin. Yalnız size ödenen ücretle bordro arasında uyuşmazlık olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Gerekirse şahit de ayarlayın.

Bence Avukatlar için çok kolay bir dava kolay kazanırsınız. Mobbing kavramı bizim iş hukukunda tam olarak karşılığını buluyor mu emin değilim

Bence süreklilik gösterirse iddia edebilirsiniz

Bu konuda hangi avukata gitseniz yardımcı olurlar bence

Ne yazık ki ben çok umut verici yazılar yazamayacağım. Yazdıklarınız mobbing denilecek türden değildir. Öte yandan mobbing somut bir olgu olduğundan iş mahkemelerinde kanıtlanması zor ve uzun süren bir durumdur.

Siz bankadan aldığınız resmi maaşınızla gerçek maaşınız arasında bir fark olduğunu kanıtlamaya çalışmalısınız. Bunu şahitlerle yapmanız da zor görünüyor, işveren baskısından ya da işten atılma korkusundan şahit bulmanız zorlaşabilir.

-Mobbing yasasına girmiyorsa, ben öyle idi diye itiraz etmem söz konusu olmaz. bu konuda teşekkür ederim vakit ayırıp bilgisini paylaşanlara. Mobbin benim için kapanmıştır..

Düşük olan bordro için mesela,

benden 1 sene

yada' benle beraber,

yada hemen ardımdan işten ayrılmış, çıkartılmış kişiler şahit olabiliyormu ?

birbirimize aynı konulu davalar için şahitlik yapabiliyormuyuz ?

illa içerde çalışanmı şahit olması lazım.

Alo 170 e şikayet edin

15 gün içinde geliorlar bildiğim kadarı ile

Palestine ' Alıntı:
-Mobbing yasasına girmiyorsa, ben öyle idi diye itiraz etmem söz konusu olmaz. bu konuda teşekkür ederim vakit ayırıp bilgisini paylaşanlara. Mobbin benim için kapanmıştır..

Düşük olan bordro için mesela,

benden 1 sene

yada' benle beraber,

yada hemen ardımdan işten ayrılmış, çıkartılmış kişiler şahit olabiliyormu ?

birbirimize aynı konulu davalar için şahitlik yapabiliyormuyuz ?

illa içerde çalışanmı şahit olması lazım.

Şirkette çalışması şart değil. Sİzinle aynı durumda olması aynı zamanlarda çalışmış olması çok iyi olur.

-İşverenimle bir uzlaşmaya varamadım

-Maaşımdan tazminatımı vermiyor...

iş akdimi resmi evrakta usulsüzlükten dolayı, fesh etmeden önce yapabileceklerin nelerdir,

Örnek olarak maaş tesbitimi yaptırmam lazım ?

varsa yapabileceklerim konusunda bilgi rica edicem,

ve kendim fesh ettiğim için, işsizlik sigortasından faydalanabilirmiyim...

cevaplarınız ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim. (cevap vermediğiniz konu sayısı neredeyse hiç yok.. Cevap alacağıma inandığım tek adresim oldunuz...)

benzer bir davayı bir kaç ay önce kendim açtım . işveren kullanmadıgım senelik 1 haftalık iznimi kullandıktan sonra izin dönüşü benisözlüolarak işten çıkardıgını beyan etti tazminat ve haklarımı ssk bordro üzerinden verecegini gene sözlüolarakbeyan etti bende net maaşımdan tazminat ve haklarımı istedim ki arada büyükbir uçurum var kabullenemem . elimde muhasebe müdürünün maaş,mesai,avans,havale , vs. notları düştügü maaş zarfları var. önceden çalışıp ayrılmış 2 kişi 1 de halen çalışan şahitim var.

tabi sözlüolarak çıkartıldıgımı beyan etmesi yazılı evrak vermemesi kabullenemez.
noter kanalı ile durumu belirten ihtarımı ertesigün kendilerine geçtim .
firmada 4857 :25\2 mad. uyguladgını bana cevap olarakverdi. mahkemeye verdim.

ilk duruşmada hakim ücretde anlaşma olmadıgını ilgili meslek odasından davacının alabilecegi ücretin takdiren nekadar olabilecegi konusunda meslek odasına ücret sorulmasını istedi.
artı şahitlerde 2 . duruşmada ben şu kadar ücret alıyordum arkadaşımda şu kadar ücret alıyordum diye yeminli olarak dogruyu beyanedecekler

durum şuki ben personelime ssk asgari ücret veriyorum demekle bordroyu imzalamakla asgariücrete veya düşükmaaş çalıştıgnı devletde kabullenmiyor :D bile bile

bu davayı kazanmam neticesinde geriye dönük ssk primlerimiçinde ayrıyeten 2. davamıda açacagım.

-Cuma günü yani dün, usta başlarımız 4 kişiyi çağırdı.

Bunlardan biri ben idim,

Derdiniz sorununuz nedir dedi.

Başladım anlatmaya.

2009 da İşyeri krizde diye bizden başka bişli talep etmeyeceğini söyleyerek Yarım maaşımızı istedi, verdik.

2009 da kriz çok uzun sürüyor diye, mesailerimizi pazar gününü %100 den %50 ye c.tesiyi 50 den 20 ye,

çekiyorum dedi başkada bişi istemiycem dedi bunada eyvallah dedik,

kriz sandığınız gibi değil 10 yıl sürecekmiş dedi. senelik zammımızı veremiyecekmiş söz başkada bişi istemiyecem YOKSA bu şirket batar tazminatlarınızda YANAR DEDİ Eyvallah dedik.

2009 için bordrolarınızada zam yok haliyle dedi eh onada eyvallah.

Sadece 2009 için ikramiye talep etmediğinize dair bana imza verin, vergi vermeyeyim, ikramiyelerinizi erkenden ödeyeyim dedi, eyvallah dedik.

şimdide 2009 da kanunen kısa çalışmaya çıkanlar ikramiyeyi KANUN'en haketmiyorlar onlara vermiyeceğim deyince( bizi 2ye bölüyor) Bende O Zaman sadece kısa çalışmaya çıkmayan arkadaşlardan İMZA isteseydiniz dedim,

Senmisin diyen" Bana seni işten çıkartmayacaktım burada huzur bozanlardansın, biraz dışarda iş bak aklın başına gelsin diyerek, baskı altına almaya çalışması, benim sizin bizlere olan samimiyetiniz ve şirketin geleceğine dair güvenimin kaybolduğunu,

sizlerin işiniz düşünce yalvarıp yakarıp, Sesi çıkan arkadaşlarıda işten çıkartıp, toplantıda söz alan arkadaşları huzur bozan ilan edip, bizi dahada sömürmeye çalıştığınızı anldığımdan.

bu 2009 dan kalan 1 tam maaş ikramiyemi istiyorum, ve mesailerimde normal olmasını istiyorum, kabul etmezise patronum. çıkışımı hazırlayın, fakat çıkışımıda, vermiş olduğum,
yarım ikramiyeyi, bu sözde keseceği tam ikramiyemi, + fazladan kalmış olduğum 10 15 arası pazar mesailerimden %50 yi + bi o kadardan fazla cumartesi mesailerimden kalan %30 u , ve maaşım olan 1737 tl yi bordromda netten gösterecek şekilde TAZMİNAT'ımı taeb ediyorum dedim...

benden önce bir arkadaşıma yaptığı gibi, Büyükbir ihtimalle pazartesi işyerinden içeri girişimi yasaklıyacak.

Hakkımı kanunen arayacağım muhakkak....

birde madde 29 dan ibranemeyi hazırlıyor. bundan dolayı işsizlik ödeneğinden faydalanamıyacağım galiba...
Ne yapacağımıda bilmiyorum.

Şööle her işi bilen değilde sadece bu işi iyi bilen (iş kanunu) Bir AVUKAT arıyorum... 3 avukatla görüştüm, bakmadıkları hiçbir dava kalmamış, her türlü davaya bakıyorlar. bana iş kanunu iyi bilen bu işte tecrübeli her işte değil yani,

eger yarın veya herhangi birğün işyerine girşine ve işini yapmana müsade edilmez ise .

sana işten çıkartıldıgın ,işyerine alınmayacagın vs. birşeyler denirse .

kesninlikle hiç bir evrak imzalama hatta krititk dönemlerde imzaladıgın herşeyi daha dikkatli oku.

iş yerine girmene ve işini yapmana müsade edilmez ise . hemen noter e git ... ile ... tarihleri arasında
.... pozisyonda çalıştıgım ......... işyerime girmeme ve işimi yapmama müsade edilmemektedir .

işakdimi fesh edildigi söz ile belirtilmekte evrak verilmemektedir .tüm alacaklarım firma tarafından ödenmemektedir . haklarım tarafıma 7 gün içinde ödenmezse yasal yollara başvuracagım diye ihtarname yazdır aps ile yolla ögleden sonra ellerine geçer :D sonra ya sana geri dönüş yaparlar gel konuşalım anlaşalım yada sende benim gibi dava sürecine başlarsın . Allah,tan hayırlısını dilerim bu arada meslek nedir senin .

-Sertan bey mesleğim deri konfeksiyon. bu işyerinde mesleği öğrendim, 1986 1nci aydan beridir çalışıyorum.
İşimiz ihracat, kısacası deriyi kuyumcu gibi işliyoruz. sıfır hata yani.

İş akdimi iş kanunu 24/2 ye göre fesh ettiğimde bana tazminatımı ödemek zorundalar imiş. ve işsizlik sigortasındanda faydalanabildiğimi öğrendim.

Ancak bunu mahkeme sonuna kadarmı bekliyeceğim bilmiyorum, bilginiz var ise paylaşırmısınız.

MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

III. Zorlayıcı sebepler:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

sen 24\2 ( a,b,c,d hangisi ise ) iş akdini fesih ettigini noter kanalı ihtarname ile yapacaksın ve tazminat hakkını isteyeceksin.

işverende sana 7 gün içinde ihtarnamene cevap yollayacak diyecekki %99 ihtimalle ihtaramede yazılanlar usulsüzve gerçegi yansıtmayan durumlardır. siz iş yerine 3 gün üstüste gelmedigin için hahhkında yasal tutanak tutuşmuştur vs. sebeplerle kılıfına uydururlar.

işçi için 24\2 haklı sebep işveren içinde 25\2 her ikisindede dava yolu tahminim kaçınılmazdır .

her 2 durumdada iddaa sahipleri ispat la yükümlüdür .

24\1 saglık sorunun işini yapmana müsade etmiyorsa resmi kurumdan alınan .bunu kullana bilirsin .

veya 15 yıl sigortalılık 3600 ödenmiş prim gün sayın varsada sskdan emekli olabiir yazısı alıp .
ihbar hariç kıdem tazminatını alabilirsin ama nasıl oluyor detaylarını bilmiyorum ..

saglam şahitlerin varsa mahkemeden çekinmene gerek yok .

-Sertan bey. bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim, mahkeme muhakkak kaçınılmaz.

iş akdimi resmi evraktaki usulzüklerinden dolayı, fesh ettiğimi haklı olup olmadığımı mahkeme sonuna kadar bekliyecekmiyim ?

yoksa mahkeme karar verene kadar, şu anki bordromdan bana tazminatımı banka yolu yada elden ödeyeceklermidir. ödeme zorunluluğu olacakmıdır...

-Çünkü fazladan haklarım için dava açacağımdan, bu zaten kazanmış olduğum tazminat hakkım değilmidir...

fazlası için mahkeme yoluna gideceğim yani.. kazanmış olduğumu yatıracaklardır değilmi. mantığım bundan sonrasına ermiyor işte...

sağlıcakla kalın.

-Şahitler benimle birlikte çalışmış ama, benden 3 5 gün önce ve 2 5 gün sonra çıkarılmış olanların şahitlikleri sağlam olabiliyormu..

malum bir fırtınadır gidiyor, bir grup arkadaşım çıkarıldı. bir grupta şimdi olacak. bizden sonrada olacağı muhakkak.

yani birbirimize şahitliğimiz kabul görürmü, illa içerden arkadaş olması lazımmı gelir.

içerde var, ancak sıkıntı vermek yada güvenipte sonrada yolda kalmak istemeyiz..

deveye sormuşlar boynun neden eğridiye, deve, nerem doğru ki demiş.
İşverenim çalışanlardan bankaya yatacak olan resmii kısmını, kriz sebebiyle feragat ediyorum diye imza atın, sizlere gerçek maaşınızın üzerinden ikramiyenizi vereyim dedi.. imzaladık.. 10 ay geçti vermemesi üzerine istedik...
iş veren suç işliyor. bunada sizi ortak ediyor. birde bu ortaklığa imza atıyorsunuz. kendi cebimize girene bakıyoruz. Soyulan hep devlet. Devlette kendi cebine girene bakıyor. Bukadar vergi yükü altında insanlar eziyor. Ben hakim olsam hem işverene, hemde işcilere ceza veririm. Sahtekarlıktan, cete oluşturp devleti dolandırmaktan. Devletede bunları denetlemediği için ceza veririm.

-Doğru söze ne hacet"

Askerlikte, Topçunun en son görevi, Kendi yan ve yükselişini diğer topçu birliklerine bildirmek,

Kısacası düşman etrafını sarmış durumdadır, kendinide feda ederek yanındaki düşman birliklerinide yok eder..

Ben cezama razıyım, demeklede sıyrılamam.

UTANIYORUM U T A N I Y O R U M

merhaba,
bu konudakı son durum nedır merak edıyorum bır gelısme varmı._?

Ynt: ihtar ve kıdem tazminatı

2002 yılında kuyumcuda işe başladım 2 sene sıgortasız olarak işimi kaybetmeme bahasına çalışdm 2004 yılında askere gttm askerden geldıkden sonra 26 eylul 2010 yılına kadar burada çalışdım ancak resmi sıgorta girişimi 01.06.2007 yılında yapmışlar.26 eylul 2010 kasadan 400 tl para eksık oldugunu solerek benı ışten çıkardılar kıdem ve ihbar tazminatlarımı ödemedıler ayrıca maaşım 1000 tl olmasına ragmen sıgortada asgarı ücret gösterılmış.buna istınaden çalışma bölge müdürlüğüne dılekce yazdım verdım. benım 6 7 yıl orda çalışmış oldugumu bılen çok sahıdım vede müşterılerım var. öncelıkle sızlere sorum ssk bolge mudurlugunden ne zamn sonuç alabılırım gerçekten bole olaylarla ılgılenıyorlar mı yoksa dılekcem orda unutulur gider mi? benı bu konuda aydınlatabilirseniz sevinirin tşkler...