Boş Yere Katılım Payı Ödemeyin

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
3.11.2008 Sadettin ORHAN [email protected] Bugün

Bilindiği üzere 1 Ekim itibariyle sağlıkta katılım payı dönemi başladı.

Memurlar hariç, diğer sigortalılar devlet hastanelerinde 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL ve özel hastanelerde 10 YTL katılım payı ödeyecekler.

Katılım payını muayene farkı ve ilaç katkı payı ile karıştırmayın. Katılım payı ilaç alırken eczanede ilaç farkı ile birlikte ödenecek. Eczacı, hastaneden tahsil ettiği bu parayı SGK'nın hesabına yatıracak veya SGK tarafından eczacıya yapılacak ödemeden mahsup edilecek.

Birinci basamağı tercih edin!

Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi, yukarıda bahsi geçen katılım payı, birinci basamak resmi sağlık kuruluşları ve aile hekimi muayenelerde alınmayacak. Yani;

- Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri,

- Sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi,

- Sağlık Bakanlığı ile aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimleri,

- 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birinci basamak sağlık ünitelerinde muayene olur ve ilaç yazdırırsanız katılım payı ödemeyeceksiniz. Bu yüzden okurlarımıza, zorunlu olmadığı taktirde, küçük çaplı muayene ve ilaç yazdırma gibi durumlar için hastanelere gitmemelerini tavsiye ediyoruz.

Muayene olmadıysanız protokolü iptal ettirin!

Memurlar dışındaki sigortalıların katılım payı ödememek için dikkat etmeleri gereken bir nokta daha var. Diyelim ki devlet, özel ya da üniversite hastanesine gittiniz. Hasta kabul işlemleriniz yapıldı ve size bilgisayardan bir protokol numarası verildi. Normalde siz bu numara ile ilgili bölüme gidip muayene, tahlil ya da tetkik yaptıracaksınız. Ancak bir şekilde işleminizi yaptıramadınız veya muayeneden vazgeçtiniz.

Bu taktirde mutlaka hasta kabule başvurup protokol numaranızı iptal ettirmeniz gerekiyor. Aksi halde muayene olmadığınız halde katılım payı ödemek zorunda kalacaksınız. O gün için eczaneye gitmemiş olsanız bile, muayene katılım payı sizin SGK'daki hesabınıza borç yazılacak. Emekliyseniz maaşınızdan kesilecek, çalışıyorsanız eczaneye ilk uğramanızda karşınıza çıkacak.

Okur sorularına cevaplar...

Diş tedavilerinde son durum nedir?

Soru: Eşim ortodonti tedavisi olmak istiyor. Bunun ne kadarını devlet ne kadarını hasta karşılaması gerekiyor? Yeni sosyal güvenlik yasasına göre nasıl bir yol izlememiz gerekir bu konuda? Cevaplandırırsanız çok memnun olurum, saygılarımla. A.Muhtar

Cevap: Değerli okurum yeni sosyal güvenlik yasasına göre SGK, ortodontik diş tedavilerini de karşılayacak. Ancak bunun için hastanın 18 yaşından küçük olması gerekiyor. Eşiniz muhtemelen 18 yaşından büyük olsa gerek. Bu durumda siz ortodontik tedavinin tamamını cebinizden yaptıracaksınız.

İsteğe bağlı sigortalıyım, ne yapmamı önerirsiniz?

Soru: Eşim 10.10.1960 doğumlu, SSK girişi 24.08.1987. Bir süre SSK'lı olarak çalıştıktan sonra isteğe bağlı olarak devam etti. Halen aktif isteğe bağlı sigortalı. Toplam gün sayısı 3950'dir. Ne zaman emekli olabilir. Yeni kanundan nasıl etkilenir? H.Ural

Cevap: Değerli okurum, ablanız 5225 günü doldurduğunda emekli olacak. Ayrıca mevcut gün sayısı ile bundan sonra hiç prim ödemese de 58 yaşında emekli olur. Bundan sonra isteğe bağlıya devam ederse sağlık primlerini de mecburen ödeyecek. Kalan 1275 gününün en az 16 gününü bir işyerinde fiilen çalışarak geçirirse SSK şartlarında 5225 günle emekli olur. Yok, geriye kalan günlerin tamamını isteğe bağlı öderse bu durumda 9000 günle Bağ-Kur'lu gibi emekli olur. 16 günlük çalışmayı istediği zaman yapabilir.
 
Üst