fonradar

Böyle Teşvik Olmaz Olsun...

Üyelik
19 Tem 2009
Mesajlar
28
BÖYLE TEŞVİK OLMAZ OLSUN?
BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE DİĞER BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

Tasarının 59. Maddesiyle 4447 sayılı kanunun geçici 9. Maddesinden sonra gelmek üzere eklenilmesi düşünülen geçici 10. Madde.. tam bir keşmekeş,

(Bu maddede belirtilen destek unsuru;)

1- Yararlanma süresi : Yürürlük tarihi -31/12/2015 tarihine kadar

2- Kapsam : Özel Sektör İşverenleri (kamu işverenleri bu indirimden
yararlanamayacak)

3- Fiilen çalışma şartı aranacak.

4- İşe giriş tarihinden önceki 6 aylık sürede işsiz olunacak. (e- devlet şifreni al hizmet dökümünü bize getir. İşçi özlük dosyasına 1 evrak daha eklenecek sayelerinde.)

5- Aynı döneme (yani işe alındıkları tarihten 6 ay öncesi dönemdeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave) ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları gerekecek. Bura çok çok saçma olmuş. Her bir sigortalı girişi farklı tarihlerde olacağı için için ayrı bir ortalama sayı çıkacak. Peki İlerleyen bir tarihte ortalama sayı düşerse yani işten çıkış olursa ne olacak? Her işçinin kendi ortalamasına bakıp kanun kapsamından çıkarılması gerecek.. Bilgisayar programcılarının çıldırdığı nokta burası olacak.. Bordro programına öle bir uyarı yazacaklar ki muhtemelen şöyle olacak (Program işe giriş ve çıkış tarihlerini kontrol eder. Diğer şatların uygunluğunu kendiniz kontrol ediniz.) Kendileri de biz muhasebeciler olacağından emin olabilirsiniz..

6- Yararlanılacak olan kısım sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı.

7- Sonra bakacağız sigortalı Erkek mi Kadın mı?

8- Erkek ise 18-29 yaş arasında mı? (Evet: 10. Soruya geç. Hayır: 13. Soruya geç.)

9- Kadınsa 18 yaşından büyük mü? (Evet: 10. Soruya geç. Hayır : Yasadan yararlanamaz.)

10- Mesleki yeterlik belgesi var mı? (Evet : 48. Ay süreyle yararlanabilir, Hayır: 11. Soruya geç.

11- Mesleki ve teknik eğitim veren orta öğretim ile meslek yüksek okulu veya Türkiye iş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirmiş mi? (Evet: 36 ay süreyle yararlanabilir, Hayır: 12. Soruya geç.)

12. 10. ve 11. Maddelere hayır cevabı verdiyseniz, 24 Ay süreyle yasadan yararlanabilirsiniz.

13. 29 yaşından büyük Erkekseniz. 10 ve 11. Maddelere Evet cevabı verebiliyorsanız, 24 ay süreyle teşvikten yararlanabilirsiniz.

14. Yukarıdaki sorulara evet cevabı vererek teşvikten yararlanma şartlarına sahip sigortalıların İŞKUR?a kayıtlı işsizler olması halinde ise yukarıdaki maddelerde belirtilen yararlanma sürelerine +6 ay ilave edilecek.

15. 5510 sayılı kanun kapsamında 4/a?lı olarak çalışmakta iken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta öğretim ile meslek yüksekokulunu bitirenler için 12 ay süreyle,

16. 18 yaşından büyük kadın veya erkek seniz,
a- mesleki yeterlilik belgeniz yoksa,
b- meslek lisesi veya meslek yüksek okulu bitirmemişseniz. Ya da İş kurca düzenlenen mesleki yetiştirme kurslarına katılmadıysanız.
c- İŞKUR?da kayıtlı işsiz değilseniz.. Devlet babanın size merhameti 6 ay süreyle yararlanabileceksiniz.

17. Bu maddede sayılan belge ve nitelikler nedeniyle destek unsurundan yararlanabilmek için sigortalıların sahip oldukları mesleki yeterlik, mesleki ve teknik eğitim veren orta öğretim kurumları ile meslek yüksekokulu veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarına ilişkin belgelerde belirtilen meslek ya da alanlarda işe alınmaları ve/veya çalışıyor olmaları gerekir. (İşe giriş bildirgelerinde meslek adının yazılmasının neden zorunlu hale getirildiğine dikkat edin.)

18. Bu maddeyle sağlanan destek unsurundan aynı sigortalı için bir kez yararlanılabilir. Sigortalı, destek süresini tamamlamadan işsiz kalması halinde, kalan süreden yeniden yararlanamaz. Ancak ikinci fıkranın (a) bendi kapsamına girenlerin, aynı bent kapsamında yeniden işe alınmaları ve (1) veya (2) numaralı alt bentlerde sayılan belge ve nitelikleri bu dönemde temin etmeleri halinde destekten yeniden yararlanabilirler. Bu durumda ilk yararlanma süresi, ikincisinden düşülür ve toplam yararlanma süresi en son yararlanılan destek için maddede öngörülen süreyi aşamaz. (İşte benim koptuğum madde bu, tasarının benim için favori maddesi.. tasarıyı hazırlayanları tebrik yağmuruna tuttuğum madde..

19. Bu madde hükümleri; 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alım ve yapım işleri ve 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işleri ile uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri ve bu Kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.

( Bu maddeye göre özel bina inşaatı sahipleri de sigortalı ve işveren yönünden gerekli şartları taşımaları şartı ile bu teşvikten yararlanabilecekler..)

20. 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işverenler bir yıl süreyle bu maddeyle sağlanan destek unsurlarından yararlanamaz.
21. Bu maddeyle sağlanan destek unsuru, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uygulandıktan sonra kalan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait oranı üzerinden, bu maddede belirtilen esaslar dikkate alınarak uygulanır.

22. Fondan karşılanan prim tutarları, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.

23. Bakanlar Kurulu, bu maddenin uygulanma süresini 2015 yılından itibaren beş yıla kadar uzatmaya yetkilidir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.?



SMMM Ahmet BARLAK
[email protected]
 
Ynt: Böyle Teşvik Olmaz Olsun...

Bu teşvikten yararlanmayı düşünen işverenin muhasebecisi,

1- İşçinin iş arayan olarak İŞKUR'a kayıtlı olup olmadığını soracak. Kayıtlı değilse işçiyi önce İŞKUR?a kaydedecek iş arayan olarak ki işveren +6 ay daha teşvikten yararlanabilsin...

2- İşçinin işe giriş tarihinden önce işsiz olup olmadığına bakmak için hizmet dökümü isteyecek.. tabi işçinin e- devlet şifresi alması gerektiğini anlatacak...

3- İşçinin diplomasını isteyecek,

4- İşçinin İŞKUR'un mesleki yetiştirme kurslarına katılıp katılmadığına dair belge isteyecek...

5- İşçinin mesleki yeterlilik belgesini isteyecek.

6- İşverenin işe alacağı meslek dalıyla işçinin belgelerindeki mesleğin birbiri ile uyumlu olup olmamasına dikkat edecek.

7- İşe giriş tarihinden önceki 6 aylık prim ve hizmet dökümlerindeki işçilerin sayısını tespit edecek. Ortalamasını çıkaracak. Ortalamaya ilave olup olmadığına bakacak. Bu da tabi her işyeri dosyası başına olacaktır.

8- Sigortalının yaşına göre ne kadar süre ile indirimden yararlanacağını bulacak. Bunu bir yere not edecek. Başlangıç bitiş tarihlerini?. Vs..
 
Üst