Sayın myiğitze,
Sigorta acetelerinin aldıkları komisyonlar nedeniyle ödedikleri BSMV 6802 sayılı Gider vergileri kanununda bir kısıtlama olmadığına göre ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/6.maddesi gereği gider yazılır, Da..
1-Sigorta acenteleri BSMV mükellefimidir?
2-BSMV nin "yüklenicisi" kimdir yani bu vergi kimin cebinden-kasasından çıkmalıdır-çıkmaktadır, buradan hareketle matrahı nedir?
Önce bu soruların cevabını vermek lazım.
1- 6802 sayılı kanunun 28. ve 30. maddelerine göre, BSMV nin mükellefi Banka,Banker ve Sigorta Şirketleridir.Yani acenteler değil.Ve dahası 213 sayılı VUK.nun "Mükellef ve Vergi Sorumlusu" başlıklı 8.maddesinin üçüncü fıkrası aynen şu şekildedir;
Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna yönelik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.
Buna rağmen Maliye İdaresi akıl almaz bir biçimde Sayın Bayk'ın yukarıya aldığı Sigorta Murakabe Kanunu'nun 9.maddesinden bahisle poliçe düzenlemeye ve prim tahsiline yetkili sigorta acentelerini (A acentesi diye anılan) BSMV mükellefi olarak tanımaktadır.Halbuki görüldüğü üzere SMK.nun 9.maddesinde poliçe düzenlemeye ve prim tahsiline yetkili acentelerin BSMV mükellefi olacağına dair bir düzenleme yoktur olsa dahi bu kanun bir VERGİ kanunu değildir, diğer yandan SMK na göre akdedilen acentelik sözleşmesine göre acentelerin mükellef yapılması VUK.nun 8.maddesinin yukarı aldığım hükmü gereği yanlıştır.
Ancak bu yanlış her ne hikmetse yıllardır ısrarla sürdürülmektedir.
2- Gider vergileri kanunu'nun 30.maddesine göre BSMV nin mükellefi Banka,Banker ve Sigorta şirketleridir.
28.maddesine göre BSMV'nin matrahı sigorta şirketlerinin "her ne nam ile olursa olsun lehlerine aldıkları" paralardan oluşmaktadır.Yine aynı kanunun 31.maddesine görede "Vergi matrahından gider yada vergi adı altında indirim yapılamaz".
Fakat uygulama nasıldır?
Banka banker ve Sigorta şirketleri yada yetkili acenteleri BSMV yi müşteriden ayrıca tahsil ederler ve bu tutar matraha dahil edilmez.Acenteler yukraıda değindiğim gibi BSMV mükellefi kabul edilir ve buna dayalı olarakda şimdi Sigorta şirketlerinden aldıkları komisyonlar üzerinden BSMV ödemeleri istenmektedir.
Sonuç hukukusuzluk içerisinde hukuksuzluktur.
Tüm bunları yok sayar yada yasalara aykırı olan uygulamaları esas alırda varsayarsak dahi mevcut acenterin ödediği BSMV gelir ve Kurumlar vergisi açısından gider olarak kaydedilecektir.Zira sigorta poliçesi yaptıran mükelleflerde asıl mükelleflerin yerine ödedikleri BSMV leri indirmektedirler.