fonradar

Bu Durumda Ne Yapılabilir?

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
37
Herkese merhaba,
İşyerimizde aynı tezgahta çalışan 3 işçiden ikisi istifalarını verip, ertesi gün için vizite kağıdı istemişlerdir.
Viziteye çıktıklarında da 1 hafta - 15 gün arasında rapor almışlardır.

Buraya kadar anlattıklarımdan "ee ne var bunda" diyebilirsiniz?

Bildiğiniz gibi 4857 sayılı işkanununun 17. md sine göre ihbar öneline uymaları gerekmektedir. İstifa edip rapor almaları beni çaresiz bırakmaktadır.

Benim aynı tezgahımda çalışan iki kişinin birden istifa edip üstüne de viziteye çıkıp rapor almaları benim üretimimi aksatıyor. Burada art niyet olduğu şüphesiz...

Böyle bir durumda ne yapmalıyım? Engelleme şansım var mı?
 
Sayın suayben,

bu kişiler nasıl istifa edip sonra da rapor alabilirler ki...
anladığım kadarı ile vizite kağıdı yanlış düzenlenmiş..
vizite kağıdında (Sona Erdi Yazıp kişinin çıkış tarihini yazsaydınız)
zaten rapor alamıyacaktı haksızmıyım?
 
Sayın suayben
istifalarını verip demek ile istifa ettiklerine dair yazımı vermektedirler veya siz istifa ettiklerini yazıya döktürüp imzalarını aldınız mı?
 
Vizite kağıdında olması gerektiği gibi "Sona Erdi" ibaresi belirtilmiş sona erdiği tarih yazılmış olarak düzenlenmiştir.
 
Dinçer KUM' Alıntı:
Sayın suayben
istifalarını verip demek ile istifa ettiklerine dair yazımı vermektedirler veya siz istifa ettiklerini yazıya döktürüp imzalarını aldınız mı?

kendileri bizzat istifa ettiklerine dair yazı vermişlerdir.

vizite kağıdında "sona erdi" şeklinde ibare ve sona erdiği tarih belirtildiği halde rapor almaları olanaksız, öyle değil mi?

Bu işçiler rapor aldıklarını ifade ederek aslında yalan atıyorlar, sanırım burada da bir problem yok.

O halde biz gelmedikleri günler için tutanak düzenleyip, buna istinaden ihbar tazminatı talep edebiliriz, doğru mu?
 
istifa eden işçinin istifa tarihinden itibaren (yazılı olarak işverene verdiği) 17.maddedeki ihbar önellerine göre işyeirnde çalışmaya devam etmesi gerekmektedir.
şahsi fikrim, ihbar süresi boyunca çalışmaya devam eden işçinin bu süre zarfındaki çalışması karşılığı aldığı ücret (yani normal maaşı) skk primine tabi olduğuna göre vizite kağıdı alamaması gibi bir durum olmasa gerek,
aldığı vizite kağıdı ile doktora gittiğinde kendisine verilen rapor süresi ihbar süresinden sayılmadığından (iş kanunu madde 66 ya göre sayılmaz) rapor süresi sonunda gelip ihbar sürelerini doldurmak zorundadırlar. aksi takdirde ihbar tazminatı ödemeye mahkum olacaklardır.
 
sanırım buradaki kilit nokta istifa tarihi...

Şöyleki işçi istifa etmek istediğini bir dilekçe ile personel müdürlüğüne bildirir.
Personel müdürlüğü, işçiye işyerindeki kıdemine göre hesaplanacak olan ihbar önelini bildirir.
İhbar süresi tamamlandığında işçi istifa etmiş olur.
İşçinin bu tarihten sonraki 6 ay boyunca alacağı bütün vizite kağıtlarında prim ödeme hali "sona erdi" ve sona erdiği tarih belirtilir.

Şimdi;
Bu vizite kağıdıyla Hastaneye giden bir işçi nasıl rapor alır?
Bu işçiye rapor veren kurum, prim ödeme halinin sona erip ermediğini kontrol etmez mi?

Saygılar
 
Akdin feshinde bildirim süresi

Merhaba,
Akdin feshindeki bildirim süreleri 4857/17 md. düzenlenmiştir.Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.Bence burada yapılması gereken işçilere istifalarının kabul edilmediği ve işe dönmeleri yazısını, İTM olarak göndermenizdi.(dönmediklerinde ise dava açmanızdı). Yalnız sizin vizite kağıdığına tarih yazmanız bu durumu imkansız hale getirmiştir.Yani buraya tarih yazarak istifalarını kabul etmişsiniz.Yinede bildirim süresine uymadan işi bıraktıkları için tazminat davası açabilirisiniz.Zaten başka da yapılacak birşey de yok.Bu kişilerin işyerinde çalışmak istemedikleri açıktır.
 
Sayın Suayben,

506 sayılı S.S.K.nun 107.maddesi aşağıya çıkarılmıştır, sigortalılık niteliği onuncu günden başlanarak yitirileceğinden benim şahsi görüşüme göre istirahat alabilirler, yasal bir engel yoktur.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.

Hüseyin Hamamcılar
İzmir SMMM


SİGORTALILIK NİTELİĞİNİN Ne Zaman YİTİRİLMİş SAYILACAĞI:

Madde 107- (23.10.1969 tarih ve 1186 sayılı Kanunun 18. maddesiyle değiştirilen şekli) 2. maddede belirtilen sigortalılardan hastalık ve analık sigortalarının uygulanmasında ödenen primin ilişkin olduğu günü takip eden onuncu günden başlanarak yitirilmiş sayılır.

Ancak, sigortalının ücretsiz izinli olması, greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde sigortalılık niteliği bu sürelerin sona ermesini takip eden onuncu günden başlanarak yitirilmiş sayılır. (*)
 
selamlar

bir şeyi merak ediyorum. :roll:

ihbar süresi içinde alınan vizite kağıdına "sona erdi" cümlesi nasıl yazılır. bu doğru mudur?

saygıyla
 
Üst