Bu Gibi İşyerlerinde Fazla Mesai Talep Edilir mi ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan angmar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba. Trabzon' da ikamet ediyorum. İçinizde Trabzonlu olanlar varsa bilirler. İş hukukuna riayet eden ve buna uygun işçi çalıştıran yer yok gibidir.
Şöyle ki, ben 2012 Ağustos ayında ............... Tim şubesinde satış elemanı olarak görev yaptım. ( İş yerinin bulunduğu mekan AVM ) 3 ay çalıştıktan sonra çıktım.
3 ay boyunca, sabah 9.30 başladık, akşam 11.00 de iş bıraktık. Bayram, seyran asla tatil olmadı, ekstra ücret verilmedi. Hafta sonları tatil değildi. Ayrıca ücretin bir kısmı (740 tl) elden, diğer bir kısmı ise (110 tl ) bankaya yatırılıyordu. Ben neden bu şekilde yaptıklarını ilk başta anlamadım. Daha sonra bunun yasal olmadığını öğrendim.

Sormak istediğim şudur, bu şekilde çalışılan veya çalıştırılan yerlerde ek mesai yaptığımız için ücretimiz ona göre olmalı değil miydi ? Bayramlarda
çalıştığımız için ekstra ücret verilmesi gerekli değil miydi ?
Yada ile göre mi değişiyor bu durum ? İstanbul gibi yerlerde 8 saat ver üzeri maaş hesaplanırken Trabzon'da böyle hesaplanmaması normal mi, yoksa her ilde mi uyulması gereken bir kural ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sorularınızın geliş şeklinden , aslında neyin nasıl olması gerektiğini bildiğiniz görülüyor :)
Elbette Trabzon için ayrı Aydın için ayrı, İstanbul için ayrı iş kanunu yok, TC sınırları içinde aynı iş kolundaki herkes aynı haklara sahiptir.

Ispatlayabildiğiniz , fazla çalışmalarınızın ve bayram- tatil günü çalışmalarınızın ücretlerini, 5 yıllık zamanaşımı içinde herhangi bir an talep edebilirsiniz.
İddianızı ( fazla çalışmalarınızı) ıspatlamanız gerekecektir elbette .

..............................................

Moderatör tarafında düzenlendi:
Sorularınızın geliş şeklinden , aslında neyin nasıl olması gerektiğini bildiğiniz görülüyor :)
Elbette Trabzon için ayrı Aydın için ayrı, İstanbul için ayrı iş kanunu yok, TC sınırları içinde aynı iş kolundaki herkes aynı haklara sahiptir.

Ispatlayabildiğiniz , fazla çalışmalarınızın ve bayram- tatil günü çalışmalarınızın ücretlerini, 5 yıllık zamanaşımı içinde herhangi bir an talep edebilirsiniz.
İddianızı ( fazla çalışmalarınızı) ıspatlamanız gerekecektir elbette .

Aslında neyin nasıl olması gerektiğini bende yeni öğrendim. Öğrendiklerimin de doğru olup olmadığını anlamak için bildiklerimi yazdım.
Yorumunuz için teşekkürler.
Diğer saygısızlık yapan arkadaş ( Ne söyledi bilmiyorum ama diğer arkadaşların tepkisine nazaran...), ne yazdığını az çok tahmin edebiliyorum. Bir şeyler söylemesi bana bir etki etmez. Sadece "konuştu" derim.