Bu Nasıl Düzen Ve Yasal mıdır ?

merhaba konuyu doğru yere mı açtım bilmiyorum yanlış ise şimdiden özür dilerim sizlerden yanıt beklediğim bir sorum var.. Ben bir markanın mağazasında satış danışmanı olarak çalışmaktayım. Shiftlerimiz yani haftalık çalışma saatlerimizin yazıldığı çizelgede ve çalıştığım sürelerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla haftalık çalışma saati 45 saat. Ancak ben haftada 50 55 saat bazende daha fazla çalışıyorum onuda şu şekilde yapıyorlar.. Günlük 1 saat yemek molalarımızı topluyorlar bu sebeple günlük 10 saat çalışmak zorunda kalıyoruz aynı zamanda 10 saat çalıştığımızda ek olarak bir yarım saat mola daha veriyorlar ancak onuda topluyorlar.. Bu durumda 1 er saat yemek molası haftada 7 saat ediyor onu mesailerimize tekrar ekliyorlar ve 10 saat şeklinde çalışıyoruz haftanın en az 3 günü.. Yarım saat molalarıda mesai saatlerimize ekliyorlar. Yani bu durum yasalmıdır. Böylelikle haftada min. 50 saat çalışıyoruz.. Cevabınız için şimdiden teşekkürler..

Net olarak anlayamadım ama paylaşalım.
"topluyorlar" derken günlük çalışma süresine,ara dinlenme sürelerini ilave ediyorlar diyorsanız;
a.ara dinlenme süreleri fiili iş/çalışma süresinden sayılmaz
b.sanırm günlük fiili çalışma 8.5+ara dinlenme süresi 1.5=10 saat....günlük iş süresi
c.8.5xhaftada 5 iş günü=42.5 saat...... işyerinize ait haftalık çalışma süresi
bu durma göre sorun yok ama haftada 6 işgünü çalışıyorsanız fazla çalışma (hafta da 6 saat)doğar.

Bu iletim yanlış ise;
-Bir hafta boyunca çalıştığınız günlere ilişkin ,günlük işbaşı saatlerini,günlük ara dinlenme süreleri toplamını,günlük iş süresi/mesai bitimi saatlerini ayrı ayrı gün bazında belirtirseniz daha sağlıklı cavap alabilirsiniz.

merhaba konuyu doğru yere mı açtım bilmiyorum yanlış ise şimdiden özür dilerim sizlerden yanıt beklediğim bir sorum var.. Ben bir markanın mağazasında satış danışmanı olarak çalışmaktayım. Shiftlerimiz yani haftalık çalışma saatlerimizin yazıldığı çizelgede ve çalıştığım sürelerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla haftalık çalışma saati 45 saat. Ancak ben haftada 50 55 saat bazende daha fazla çalışıyorum onuda şu şekilde yapıyorlar.. Günlük 1 saat yemek molalarımızı topluyorlar bu sebeple günlük 10 saat çalışmak zorunda kalıyoruz aynı zamanda 10 saat çalıştığımızda ek olarak bir yarım saat mola daha veriyorlar ancak onuda topluyorlar.. Bu durumda 1 er saat yemek molası haftada 7 saat ediyor onu mesailerimize tekrar ekliyorlar ve 10 saat şeklinde çalışıyoruz haftanın en az 3 günü.. Yarım saat molalarıda mesai saatlerimize ekliyorlar. Yani bu durum yasalmıdır. Böylelikle haftada min. 50 saat çalışıyoruz.. Cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Yemek vb ara molalarınızı günlük işyerinde bulunduğunuz süreden çıkartırsanız sanırım siz de aynı süreyi bulacaksınız işvereninizle. Şeref beyin de belirttiği üzere yasal olarak ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. ( dilerse işveren elbette çalışma süresinden sayabilir, buna yasal engel yok)